Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 40΄
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό, σε σκόνη
- 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα, 1½ λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να χυλώσει η φασολάδα.
Τι πίνουμε
Η ντομάτα μάς οδηγεί σε κόκκινες επιλογές: Αγιωργίτικο ή Merlot.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr