«Οχι στη μετεγκατάσταση του hotspot σε στρατόπεδο»

«Οχι στη μετεγκατάσταση του hotspot σε στρατόπεδο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης με τους νησιώτες, για το μεταναστευτικό, ξεκινάει για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτή τη φορά η δημοτική αρχή της Σάμου αντιδρά όσον αφορά τη χωροθέτηση νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) στο νησί και μεταφορά του ήδη υπάρχοντος στο Βαθύ που δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιτροπή η οποία συστάθηκε από τον δήμο Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναμένεται «να μεταβεί στην Αθήνα και ειδικότερα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να παρουσιάσει λεπτομερώς και τεκμηριωμένα τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και να ζητήσει τη ματαίωση της σχεδιαζομένης παρέμβασης», σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (έγγραφο 176/22-06/2018/Γενική Γραμματεία Υποδοχής) αιτείται, από το ΓΕΕΘΑ/ΚΕΣΟΔΠ, την παραχώρηση του στρατοπέδου (ΠΒ) Ανθ/λγού Γεωργίου Μοσχονά, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Δ.Κ. Μυτιληνιών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για υποδοχή υπηκόων τρίτων χωρών. Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος σε δηλώσεις του στην «Κ» τονίζει ότι δεν έχει λάβει επίσημη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον συγκεκριμένο χώρο και σημειώνει ότι πάγιο αίτημα του δήμου αποτελεί η αποσυμφόρηση της Σάμου, αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου.

Δύσκολες συνθήκες

Στο ΚΥΤ της Σάμου που βρίσκεται στο Βαθύ διαμένουν 3.590 άτομα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εφόσον ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως 650 ανθρώπους όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, 1.100 άτομα που βρίσκονται στο Βαθύ πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, δικαιούνται άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ωστόσο παραμένουν στο νησί.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη Τετάρτη, σχεδόν προεξόφλησε την ασυμφωνία μεταξύ υπουργείου και δήμου για τον χώρο δημιουργίας νέου hotspot χωρητικότητας 1.200 άτομων, το οποίο, όπως τόνισε, θα λειτουργήσει «την ημέρα που θα κλείσει η δομή στο Βαθύ». Σε αυτή την περίπτωση, «το υπουργείο θα παρέμβει ώστε να ανασκευαστεί η υπάρχουσα εγκατάσταση και να βελτιωθούν οι συνθήκες», εξήγγειλε.

Ο δήμαρχος Σάμου τονίζει ότι «η επίσημη επιστολή του υπουργού Δημήτρη Βίτσα προς τον δήμο αναφέρεται σαφώς στην αποσυμφόρηση του ΚΥΤ». Αποσαφηνίζει ότι ο δήμος πληροφορήθηκε την πρόθεση του υπουργείου από εσωτερική διαρροή. «Εφόσον όμως ήρθε εις γνώσιν μας το αίτημα του υπουργείου, οφείλουμε να πάρουμε θέση», τονίζει στην «Κ». Εξηγεί ότι ο χώρος που προτείνεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είναι κατάλληλος, καθώς βρίσκεται στα όρια του οικιστικού ιστού και επιπλέον έχει πρόβλημα ύδρευσης, με αποτέλεσμα «οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν εμφιαλωμένο νερό».

Οσον αφορά τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ από το Βαθύ, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι από την αρχή ο δήμος ήταν αντίθετος για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. «Η θέση μας είναι πάγια: η δομή στο νησί πρέπει να έχει χαρακτήρα check point. Αυτά τα κέντρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ως τέτοια θα πρέπει να σχεδιάζονται και να αντιμετωπίζονται», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT