Τι είναι, τελικά, ο εθελοντισμός; Είναι… απλήρωτη εργασία ή προσφορά στο σύνολο και στην επίλυση δυσλειτουργιών του; Είναι χαμένος χρόνος ή χρόνος που επενδύεται σωστά; Είναι άλλη μία κοινωνική «υποχρέωση» ή μια ευκαιρία να νιώσουμε χρήσιμοι και αποδοτικοί σε αυτό που ονομάζεται «κοινωνία»; Υπάρχει ανταποδοτικότητα ή όχι; Πόσο εθελοντές είναι οι Ελληνες και πώς αυτό εκφράζεται, κυρίως, στον πολιτιστικό χώρο;
Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα βρουν σήμερα απαντήσεις όσοι βρεθούν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Εκεί, ο δραστήριος Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS), με τη βοήθεια της εταιρείας MRB, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, σε ιδιωτικά και δημόσια μουσεία, σε μια προσπάθεια κατανόησης του status της αξιοποίησης των εθελοντών – και των λόγων για τους οποίους ο εθελοντισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα μουσεία της χώρας. Ταυτόχρονα, πάνελ ειδικών θα αναλύσει τα δεδομένα και θα αναπτύξει τις απόψεις του: Δημήτρης Μαύρος (MRB), Γιώργος Ραουνάς (BGS), Αναστασία Χριστοφιλοπούλου (Fitzwilliam Museum Cambridge), Σοφία Χανδακά (Μουσείο Μπενάκη), Φώτης Παπαθανασίου (Ιδρυμα Θεοχαράκη), Μαρία Αλεξίου (CSR in Greece).
Συνοχή και αποδοχή
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, για ακόμη μία φορά, θα φέρει στο τραπέζι την εμπειρία και την τεχνογνωσία που τα μέλη του έλαβαν φοιτώντας στη Βρετανία, όπου ο εθελοντισμός αποτελεί από δεκαετιών πυλώνα της ζωής στη Γηραιά Αλβιώνα. Μέσω αυτού, οι εθελοντές, συμβάλλοντας στην επίλυση πάσης φύσεως προβλημάτων και δημιουργώντας δίκτυο «πρεσβευτών καλής θέλησης», και οι οργανισμοί που τους απασχολούν χτίζουν σε γερά θεμέλια την κοινωνική συνοχή, την πλήρη αποδοχή του Αλλου, διαχέουν την κατανόηση του ανθρώπου και της οποιασδήποτε μορφής κληρονομιάς του. Ο Βασίλης Ζώτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, αναφέρει στην «Κ»: «Τα μουσεία ενσωματώνουν τον πολιτισμό που εθελοντικά μας παρέδωσαν γενναιόδωρα οι προηγούμενες γενιές. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η σημασία του εθελοντισμού στα μουσεία με δεδομένα και προτάσεις από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, καθώς και να προωθηθεί η έννοια του εθελοντισμού ως σημαντικού δομικού στοιχείου πολιτισμού της κοινωνίας».
«Μέρος της ζωής»
Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, μιλώντας στην «Κ», τονίζει ακριβώς αυτό: «Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βρετανικού τρόπου ζωής και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε σημαντικό χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής και στην Ελλάδα. Τα μουσεία είναι ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών, υποστηρίζοντας το απαιτητικό έργο των μουσείων και εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα των εθελοντών, αρκετοί εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων για ακόμη μία εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη θετική συμβολή των 300.000 αποφοίτων βρετανικών πανεπιστημίων στην ελληνική κοινωνία και δημόσια ζωή».
«Μουσεία & Εθελοντισμός – Γίνε μέρος της κληρονομιάς σου». Ιδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη, Μέρλιν 1, σήμερα 17.30-20.00. Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected].