Το «κύκλωμα της μίζας» φέρνει μέτρα κατά της διαφθοράς

Το «κύκλωμα της μίζας» φέρνει μέτρα κατά της διαφθοράς

Μετακινήσεις ελεγκτών, κληρώσεις, «rotation» - Αλλαγές στους υγειονομικούς ελέγχους από την Περιφέρεια Αττικής εξαιτίας των πρόσφατων περιστατικών διαφθοράς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ζητώντας από τον εισαγγελέα να διερευνηθούν σε βάθος όλα όσα έχουν καταγγείλει οι Σύλλογοι Εργαζομένων αλλά και οι ιδιώτες σε σχέση με περιστατικά διαφθοράς στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Εξάλλου με απόφαση του περιφερειάρχη, 148 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας θα αλλάξουν θέση και θα εργαστούν στο ίδιο αντικείμενο αλλά σε διαφορετικό τομέα από εκείνον που εργάζονταν έως χθες. Μάλιστα στο εξής τα ζευγάρια των ελεγκτών που συνεργάζονται θα αποφασίζονται τυχαία, με κλήρωση, ώστε να μην ευνοούνται φαινόμενα διαφθοράς.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες – Αντιδράσεις από τους εργαζομένους.

Ηδη έχουν τεθεί επίσημα σε αργία 12 υπάλληλοι της περιφέρειας –επόπτες δημόσιας υγείας– καθώς φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί στον Δήμο Αθηναίων και λειτουργούσε εις βάρος καταστημάτων στην Αθήνα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν εργάζονται, ωστόσο έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο –το οποίο εκτάκτως αναμένεται να συνέλθει αύριο– και να αποφασιστεί η αναστολή των καθηκόντων τους, λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο παρελθόν έχει «αθωώσει» έως ότου εκδοθεί η δικαστική απόφαση υπαλλήλους της υπηρεσίας Μεταφορών της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για κακούργημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα πολλές καταγγελίες οι οποίες θα πρέπει να τύχουν διερεύνησης.

Πηγές της περιφέρειας ανέφεραν στην «Κ» ότι ο μέσος όρος χρόνου συνεργασίας δύο υπαλλήλων σε θέση ελεγκτικού συνεργείου – επόπτες υγείας ξεπερνούσε τα 8,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι έλεγχαν τα ίδια καταστήματα για περισσότερο από 8 χρόνια. Οπως αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, το 100% των εποπτών υγείας, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του ελέγχου των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Αττική, μετακινούνται όχι μόνο σε διαφορετική περιοχή ευθύνης, αλλά σε άλλες διευθύνσεις και σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες. Για την τοποθέτηση των νέων 126 εποπτών υγείας διενεργήθηκε κλήρωση, παρουσία της γενικής διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, του εκτελεστικού γραμματέα και της ειδικής γραμματέως της Περιφέρειας Αττικής. Η τοποθέτηση των εποπτών υγείας θα διαρκεί δύο χρόνια και θα ακολουθεί εκ νέου πλήρωση των θέσεων με τη διαδικασία του «rotation». Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα βρεθούν να ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά σε άλλες περιοχές από εκείνες που εργάζονταν για πολλά χρόνια. Ηδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από υπαλλήλους να μετακινηθούν, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην οικογενειακή τους ζωή, ενώ υπάρχουν και αιτήματα παραμονής στην ίδια θέση για λόγους υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και να μην υπάρχουν σκιές ή υποθέσεις που βρίσκονται για χρόνια σε κάποιο γραφείο. Ο σύλλογος εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής με ανακοίνωσή του τονίζει ότι για χρόνια, ενώ υπήρχαν αναφορές, δεν είχε κινητοποιηθεί η περιφερειακή αρχή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Aπό τις 3/9/2021 σε αναφορά υπαλλήλου προς τον τότε περιφερειάρχη σημειώνεται ότι ενώ οι επόπτες δημόσιας υγείας ζήτησαν την άμεση αναστολή της λειτουργίας επιχείρησης για λόγους προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας», δεν προχώρησε η υπηρεσία τις προβλεπόμενες διαδικασίες «σφράγισης», γιατί «υπήρξε παρέμβαση από στέλεχος του γραφείου αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα (Κ.Τ.), ο οποίος ζητούσε να μην προβεί η υπηρεσία στη σύνταξη της εισήγησης για σφράγισή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT