Η Πρέμιερ Λιγκ των δύο ταχυτήτων και των πολλών ανισοτήτων

Η Πρέμιερ Λιγκ των δύο ταχυτήτων και των πολλών ανισοτήτων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εκπλήξεις που συχνά παρατηρούνται ακόμη στην Πρέμιερ Λιγκ, η αλήθεια είναι ότι η απόσταση των έξι πρώτων στη βαθμολογία με την υπόλοιπη κατηγορία είναι κολοσσιαία: Η έκτη Αρσεναλ απέχει εννέα ολόκληρους βαθμούς από την έβδομη Γουλβς, τη μόνη εκτός της πρώτης εξάδας που έχει θετικό συντελεστή τερμάτων (οριακά, στο +1), καθώς όλοι οι υπόλοιποι είναι σε αρνητικό συντελεστή, δεχόμενοι συνήθως πολλά τέρματα από τους πρώτους.

Ετσι οι δύο πρωτοπόροι, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, έχουν συντελεστή τερμάτων +48 και +41 αντιστοίχως και έχουν επιτύχει υπερτριπλάσια γκολ από εκείνα τα οποία έχουν δεχθεί έως τώρα, περίπου στα δύο τρίτα του πρωταθλήματος.

Ακολουθούν με έντονα θετικό συντελεστή τερμάτων η τρίτη στη βαθμολογία Τότεναμ (+27), η τέταρτη Τσέλσι (+22), η πέμπτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (+14) και η Αρσεναλ (+15), που έχει και την τρίτη καλύτερη επίθεση μαζί με την Τότεναμ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες έξι ομάδες συγκαταλέγονται και μεταξύ των 10 συλλόγων παγκοσμίως με τα υψηλότερα έσοδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte για την περυσινή σεζόν, όταν και πάλι σημειώθηκε το φαινόμενο της τεράστιας απόστασης των πρώτων έξι με την υπόλοιπη κατηγορία. Συνεπώς πρόκειται για κατάσταση που παγιώνεται τόσο οικονομικά όσο και ποδοσφαιρικά στην Πρέμιερ Λιγκ, με την καθιέρωση… πατρικίων και πληβείων.

Η μόνη ομάδα εκτός της εξάδας που έχει θετικό συντελεστή είναι η ομάδα-έκπληξη της φετινής σεζόν Γουλβς, η οποία φιγουράρει στην έβδομη θέση της βαθμολογίας. Και αυτή όμως μόλις την προηγούμενη αγωνιστική απέκτησε οριακά θετικό συντελεστή επικρατώντας με 3-1 στην έδρα της Εβερτον.

Είναι μάλιστα τέτοια η απόσταση μεταξύ της πρώτης με την τελευταία ομάδα ώστε η ουραγός Χάντερσφιλντ να μην έχει σκοράρει παρά μόνο 13 τέρματα σε 25 αγώνες, δηλαδή σχεδόν ένα γκολ κάθε… δύο εβδομάδες, την ώρα που η πρωτοπόρος Σίτι έχει πετύχει υπερπενταπλάσια τέρματα, δηλαδή 68 σε 26 αγώνες, ή 2,6 ανά αγώνα πρωταθλήματος.

Η κατάσταση αυτή καταστρατηγεί την παραδοσιακή μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, που σε αντίθεση με τα πρωταθλήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης, κυρίως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, εθεωρείτο πάντα λιγότερο προβλέψιμο και λιγότερο… αριστοκρατικό.

Σήμερα όμως στη Γερμανία μόνο οι οκτώ τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας έχουν αρνητικό συντελεστή, οι εννέα τελευταίες του Καμπιονάτο και οι 11 από τις 20 της Λα Λίγκα. Στην Αγγλία κάνουν λόγο για την εξαφάνιση των «midtable» ομάδων, δηλαδή των μεσαίων που αποτελούσαν τη γέφυρα μεταξύ των κορυφαίων και όσων μάχονταν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, και συνιστούσαν κίνδυνο για τους πρώτους όποτε συναντιούνταν. Οπως λέμε, με κοινωνικούς όρους, ότι χάνεται η μεσαία τάξη, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT