Η «στροφή» των διαιτητών δεν ήταν «αναίμακτη»

Η «στροφή» των διαιτητών δεν ήταν «αναίμακτη»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή 180 μοιρών έκαναν την Πρωτοχρονιά οι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της πρώτης κατηγορίας, αλλάζοντας κατά πλειοψηφία στάση και αίροντας την απόφαση για αποχή από τους αγώνες της Σούπερ Λιγκ και του Κυπέλλου μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 65% διαιτητών και βοηθών τάχθηκε υπέρ του να μη γίνει αποχή, κάτι που σημαίνει ότι οι αγώνες του προσεχούς Σαββατοκύριακου για τη 17η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 1 θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ σήμερα θα γίνουν γνωστοί οι ορισμοί.

Για να αλλάξει απόφαση η πλειονότητα των διαιτητών, ρόλο έπαιξε η συνάντηση που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα γραφεία της ΕΠΟ παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας, του προέδρου της ΚΕΔ, αντιπροσωπείας της Σούπερ Λιγκ 1 και εκπροσώπων των διαιτητών.

Σε αυτή τη συνάντηση οι διαιτητές άκουσαν από την πλευρά της Σούπερ Λιγκ ότι 12 από τις 14 ΠΑΕ του συνεταιρισμού, εξαιρουμένων του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ δεσμεύονται να μην ακολουθήσουν τη «μόδα» των μηνύσεων εναντίον τους και να περιορίσουν αλλά και να ρίξουν τους τόνους στις διαμαρτυρίες που κάνουν όταν θεωρούν ότι αδικούνται από τις διαιτητικές αποφάσεις.

Επίσης, ζητήθηκε χρόνος ώστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίζει τους διαιτητές από μηνύσεις «τρίτων προσώπων» όπως π.χ. ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού ή ο δήμαρχος Βόλου και από μηνύσεις προσώπων που ευθέως συνδέονται με τις ΠΑΕ όπως ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ.

Οσον αφορά τις δυσμενείς δηλώσεις/ανακοινώσεις κατά των διαιτητών, προτάθηκε η ύπαρξη συνάντησης με τον «ποδοσφαιρικό εισαγγελέα» με στόχο την «ενεργοποίησή του» στην κατεύθυνση της αποστολής όλων αυτών των δηλώσεων/ανακοινώσεων στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για την επιβολή των προβλεπόμενων στον πειθαρχικό κώδικα ποινών.

Ενα άλλο θέμα που έβαλαν στο τραπέζι οι διαιτητές ήταν να προστεθεί στο VAR η δυνατότητα εμφάνισης της «γραμμής οφσάιντ» και μέχρι τότε να μπορούν να κρίνουν βλέποντας τις «γραμμές οφσάιντ» που εμφανίζονται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις της NOVA και της ΕΡΤ. 

Οι διαιτητές ενημέρωσαν τους συναδέλφους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι της Superleague μας ανέφεραν ότι οι 12 από τις 14 ομάδες δεν θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και ανακοινώσεις, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν για τις άλλες δύο. Δήλωσαν ότι θα κάνουν συνάντηση με τον κ. Σιμιτζόγλου για το θέμα. Επίσης, δεν μπορούν να εγγυηθούν για την απόσυρση των ήδη υπαρχόντων μηνύσεων-μηνυτήριων αναφορών, κάτι που αποτελεί και κύριο αίτημα για να παίξουμε… Για άλλη μια φορά ζητήθηκε πίστωση χρόνου και υποσχέθηκαν μελλοντικά να προχωρήσουν σε ενέργειες, ώστε να θωρακίσουν τον Ελληνα διαιτητή σε παρόμοιες καταστάσεις. Επίσης, όσον αφορά τη γραμμή VAR ζήτησαν κι εκεί πίστωση χρόνου για να έρθουν σε επαφή με τους τηλεοπτικούς παρόχους και ότι είναι κοντά σε λύση».

Η ψηφοφορία για την τελική απόφαση των διαιτητών, που ομόφωνα είχαν αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να απόσχουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Είχαν ήδη δημιουργηθεί δύο «στρατόπεδα». Των «διαλλακτικών» και των «αδιάλλακτων», ενώ προτάθηκε από τους διαιτητές χωρίς να γίνει δεκτό να πάψουν να ορίζονται Ελληνες διαιτητές στους αγώνες του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ. 

Κύριος εκπρόσωπος των «διαλλακτικών», που τελικά επικράτησαν, ήταν ο Τάσος Σιδηρόπουλος ο οποίος έστειλε προσωπική επιστολή στους διαιτητές ζητώντας τους να άρουν την απόφαση για αποχή δίνοντας πίστωση χρόνου. Στην ίδια γραμμή ήταν και κάποιοι από τους διαιτητές που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα γραφεία της ΕΠΟ, όπως οι Παπαπέτρου και Τζήλος.

Τελικά η «διαλλακτική τάση» επικράτησε, ωστόσο στους κόλπους των διαιτητών υπάρχει ένταση επειδή κάποιοι θεωρούν ότι κακώς η πλειοψηφία άλλαξε στάση και επειδή διέρρευσε ότι υπέρ της άρσης της αποχής ψήφισαν οι Σιδηρόπουλος, Παπαπέτρου, Παπαδόπουλος, Τζήλος και Ευαγγέλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT