Ανεμος αλλαγής στην άρση βαρών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν όλοι εκεί. Δίπλα στην είσοδο του γηπέδου του Μίλωνα Ν. Σμύρνης, «Είσοδος Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας». Ολοι; Οχι. O Πύρρος ήταν παρών μόνο μέσω της μαρμάρινης πλάκας. Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), αλλά και τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, δέχθηκε τα βέλη των παλαιών συναθλητών του, που συγκροτούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας Διάσωσης της άρσης βαρών (Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου, Γιάννα Χατζηιωάννου, Γιώργος Τζελίλης, Παύλος Σαλτσίδης, Χρήστος Σπύρου, Γιάννης Γέροντας).

«Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς είναι ακριβώς το αντίθετο ως διοικητικός παράγων», είπαν.

«Πύρρε, σε πήρε η κάτω βόλτα. Ηλθε η ώρα γι’ αλλαγή», υπογράμμισε ο αρχιπροπονητής της «χρυσής ομάδας», Χρήστος Ιακώβου.

«Αποδείχθηκε ότι είχε μόνο προσωπικές φιλοδοξίες», τόνισε ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης, τον οποίον ο Πύρρος απέπεμψε από τη θέση του εθνικού προπονητή.

Δύο σημαντικά ντοκουμέντα παρουσίασε η Ομάδα:

• Ηλεκτρονικό μήνυμα, που έστειλε στις 3 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής (Τ.Ε.), Ευάγγελος Προκοπίδης, όπου προτείνει τρόπο ελέγχου των ψήφων των σωματείων: «Στις 21-22/3/20 να γίνουν τα ανοικτά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε καλύτερα τις συμμετοχές για τις δεκάδες (δικαίωμα ψήφου)…».

• Εγγραφή στη «Διαύγεια», για πληρωμή αεροπορικού εισιτηρίου (898,5 ευρώ) του προέδρου για ΗΠΑ – Ελλάδα – ΗΠΑ. Επισήμαναν, δε, ότι υπάρχουν και άλλες εγγραφές για εισιτήρια που συμπίπτουν με ταξίδια στις ΗΠΑ.

«Το 2008, όταν ανέλαβε, υπήρχαν 130 ενεργά σωματεία και περισσότεροι από 30 αθλητές στην εθνική ομάδα. Το 2020, μόλις 38 σωματεία δικαιούνται ψήφο και στην Εθνική υπάρχουν 5-6 αθλητές. Πέραν του αδελφού του, δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με κανέναν εθνικό προπονητή. Δεν υπήρξε ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Με ευθύνη του έκλεισαν σημαντικά σωματεία. Ο σχεδιασμός του 2020 ουσιαστικά καταργεί τις εθνικές ομάδες και τα εθνικά προπονητήρια. Λειτούργησε εκδικητικά απέναντι σε όποιον είχε άποψη. Υπόσχεται σε σωματεία πως θα διεξαχθούν πρωταθλήματα στην πόλη τους και ανακοινώνει τη διοργάνωση αλλού…», τόνισαν.

Υπογράμμισαν ότι η κατάσταση χειροτέρεψε μετά το 2016, οπότε ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στις ΗΠΑ.

«Οταν ανταγωνίζονται Ελληνες και Αμερικανοί, ποιων την επιτυχία επιθυμεί;» ρώτησαν οι ολυμπιονίκες.

Για τα οικονομικά ανέφεραν:

«Προκάλεσε χρέη 400.000 ευρώ. Αντί να δοθούν χρήματα για αγώνες, στους διεθνείς αθλητές και στα σωματεία, καταναλώθηκαν για ταξίδια και προεκλογικές περιοδείες. Ενίσχυση (600 ευρώ) δόθηκε μόνο στον Κρόνο Σερρών».

Στ’ άμεσα σχέδια της Ομάδας, εάν αναλάβει τη διοίκηση, είναι:

Κατάργηση παραβόλου συμμετοχής και δωρεάν διαμονή, διατροφή και προσέλευση αθλητών και προπονητών στους αγώνες. Περισσότεροι αγώνες και προσπάθεια προσέλκυσης παιδιών. Υλικοτεχνική ενίσχυση των συλλόγων.

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό εξέθεσε περιληπτικά ο Γιάννης Γέροντας.

«Η Τ.Ε. θα έχει καθοδηγητικό ρόλο και θα οργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης. Οι συνεργάτες προπονητές πρέπει να είναι ικανοί να μεταδώσουν την τεχνική στους αθλητές, αλλά και παιδαγωγοί. Προπονητικά κλιμάκια θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια. Οσα παιδιά επιλέγονται θα έχουν την αρωγή της ΕΟΑΒ. Θα καταργήσουμε την απαγόρευση εγγραφής αθλητών άνω των 35 ετών. Καλούμε όλο τον κόσμο της άρσης βαρών να αγωνιστεί μαζί μας. Τους λέμε, μη φοβάστε. Η δειλία δεν χωράει στις κρίσιμες στιγμές. Ορθώστε το ανάστημά σας και την αξιοπρέπειά σας, με μοναδικό σκοπό την αξιοπρέπεια του αθλήματος».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε από τη… Γεωργία ο τρις «χρυσός» (τις δύο με την Ελλάδα) ολυμπιονίκης Κάχι Καχιασβίλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT