Το Κύπελλο του παραλόγου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις περισσότερες χώρες αποτελεί τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία, μάλιστα, ο τίτλος είναι σχεδόν ισάξιος με το πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα είναι μια διοργάνωση με περισσότερο «βάρος» για την ομοσπονδία που έχει την ευθύνη της, ενώ φέτος μοιάζει με αγγαρεία ακόμα και για τις ομάδες που θα παίξουν.

Απόψε, μία ημέρα πριν ολοκληρωθεί ο φετινός Αύγουστος, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου, με τους «ερυθρόλευκους» να κυνηγούν ταυτόχρονα και το νταμπλ. Ενα ματς που θα έπρεπε να έχει γίνει στα τέλη Μαΐου μετατέθηκε (σωστά) για τις 26 Ιουλίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τελικά θα γίνει στις 30 Αυγούστου! Την ίδια εβδομάδα που ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για τη σεζόν 2020-21, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα ολοκληρώνουν τις δικές τους για την προηγούμενη.

Για όλα βέβαια φταίει μόνο το… γκαζόν. Αρχικά το παιχνίδι είχε οριστεί για το γήπεδο της Ριζούπολης. Ομως ο Ολυμπιακός αντέδρασε προβάλλοντας ως επιχείρημα την ακαταλληλότητα του γηπέδου και του αγωνιστικού χώρου, ενώ τόνισε επίσης ότι είναι πολύ κοντά στη Ν. Φιλαδέλφεια και υπήρχε κίνδυνος παρουσίας οπαδών της ΑΕΚ. Κάπου στη μέση μπήκαν η περιφέρεια και η αστυνομία και ο τελικός έμεινε… άστεγος. Ετσι η ΕΠΟ πήρε μια απόφαση περισσότερο εκδικητική, μεταθέτοντας το παιχνίδι για το τέλος του μήνα, ενώ ως έδρα ορίστηκε το ΟΑΚΑ, αν και η προκήρυξη του Κυπέλλου ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει σε γήπεδο που χρησιμοποιεί μία από τις δύο φιναλίστ. Οσον αφορά δε τον αγωνιστικό χώρο, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τα δύο τελευταία φιλικά της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, μάλλον η Ριζούπολη πριν από έναν μήνα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Τελευταίο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δύο φιναλίστ ήταν αυτό των ρόστερ, καθώς δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των παικτών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου. Η απόφαση επισημοποιήθηκε από την ΕΠΟ σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τη σέντρα, ενώ μόλις τέσσερις πριν από αυτήν, ο Ολυμπιακός δεν ήξερε αν θα μπορούσαν να παίξουν ο Παπαδόπουλος, ο Τοροσίδης και ο Χασάν, εξαιτίας ενός κωλύματος με τα δελτία, το οποίο ξεπεράστηκε έπειτα και από παρέμβαση της FIFA.

Το μοναδικό που δεν προκαλεί απορία για τον φετινό τελικό είναι η απουσία του κόσμου εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία. Και αυτό, γιατί στη χώρα μας οι αρμόδιοι υπουργοί και η ΕΠΟ είχαν καταφέρει να οργανώσουν τελικό χωρίς κόσμο δύο φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οσον αφορά τους δύο φιναλίστ, συνήθως τέτοια εποχή έδιναν φιλικά προετοιμασίας, τώρα θα παίξουν για ένα τρόπαιο. Είναι δεδομένο ότι και για τους δύο μοιάζει περισσότερο με ταλαιπωρία που δεν μπορούν να αποφύγουν, παρά για πρόκληση. Η ΑΕΚ ίσως να «καίγεται» λίγο παραπάνω γιατί προέρχεται από μια κακή σεζόν και το Κύπελλο θα αποτελέσει ένα είδος εξιλέωσης, ενώ θα δώσει και ώθηση για αυτήν που ξεκινάει. Για τον Ολυμπιακό το νταμπλ θα είναι η επισφράγιση μιας εξαιρετικής σεζόν, τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός. Παράλληλα, θα τον ξαναβάλει στη «χρυσή βίβλο» έπειτα από απουσία πέντε ετών. Για τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Μάσιμο Καρέρα οι αρχικοί έντεκα είναι… κουκιά μετρημένα.

Οσοι ήρθαν δεν μπορούν να παίξουν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που έφυγαν. Ομάρ, Τσιμίκας, Μπάρκας είναι πλέον σε άλλες πολιτείες, ενώ Αραούχο και Βράνιες έχουν αποχαιρετήσει καιρό την ομάδα τους. Σε αυτούς, αν προστεθούν ο Σα, που είναι τραυματίας, και οι Σεμέδο και Τζολάκης, που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, είναι δεδομένο ότι δεν μένουν και πολλοί για να παίξουν και να βγουν οι αποστολές. 

Για να φτάσουν στον τελικό, ο Ολυμπιακός νίκησε με το 2-0 τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, ενώ είχε ηττηθεί με 3-2 στην Τούμπα, ενώ η ΑΕΚ χρειάστηκε την παράταση για να ξεπεράσει τον Αρη, που μέχρι το 90ό λεπτό της ρεβάνς είχε στα χέρια του το εισιτήριο, προηγούμενος με 2-0. Τελικά η Ενωση μείωσε σε 2-1 στις καθυστερήσεις, πήγε το ματς στο έξτρα τριαντάλεπτο και εκεί διαμόρφωσε το τελικό 2-2 που την έστειλε για 5η σερί χρονιά στον τελικό, όπου μετράει μία νίκη επί του Ολυμπιακού (2015-16) και τρεις σερί ήττες από τον ΠΑΟΚ.

Η αποψινή είναι η 8η φορά που ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα βρεθούν αντιμέτωποι στον τελικό. Τις προηγούμενες επτά φορές η Ενωση πανηγύρισε τέσσερις κατακτήσεις, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» τρεις. Από όλα αυτά τα ματς, αλησμόνητο έχει μείνει εκείνο της περιόδου 2008-09, όπου οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 4-4 (3-3 κ.α.) και χρειάστηκε να εκτελεστούν συνολικά 34(!) πέναλτι για να πάρει τελικά την Κούπα ο Ολυμπιακός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT