Περίπου 11.200 χιλιόμετρα μακριά από το Μπουένος Αϊρες, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και τελικά έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το πένθος για τον χαμό του ήταν πραγματικά μεγάλο. Η Νάπολη, η πόλη της νότιας Ιταλίας όπου ο Ντιεγκίτο λατρεύτηκε σαν Θεός, έχει ουσιαστικά μπει και αυτή σε τριήμερο πένθος, και οι πάντες το βίωσαν έντονα αυτές τις ημέρες εκεί.
Το βράδυ της Πέμπτης οι σημερινοί ποδοσφαιριστές της Νάπολι παρατάχθηκαν για τον αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ με τη Ριέκα φορώντας όλοι τη φανέλα με το νούμερο 10 και το επώνυμο του Μαραντόνα. Κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακουγόταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Ντιέγκο, το «Life is Life», των Αυστριακών Οpus.
Λατρεία
Στον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου, που την επόμενη εβδομάδα κατόπιν συμφωνίας του δήμου και του συλλόγου θα μετονομαστεί σε «Σαν Πάολο – Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», δέσποζε η μορφή του «Πίμπε ντε Ορο», ενώ έξω από το άδειο γήπεδο οι φίλοι της Νάπολι είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν το «Ντιέγκο-Ντιέγκο» και άλλα συνθήματα, συνοδεία πυρσών και φωτοβολίδων.
Μετά τη σιγή του ενός λεπτού που τηρήθηκε από τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, πριν από την έναρξη του αγώνα Νάπολι – Ριέκα, οι λάτρεις των «Παρτενοπέι» και του Μαραντόνα έξω από το Σαν Πάολο ξέσπασαν σε εκκωφαντικό χειροκρότημα, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των μεγαλυτέρων που παρίσταντο εκεί.
Παράλληλα, λίγο πριν και κατά την ώρα του αγώνα, σε πολλά σπίτια της Νάπολης είχαν ανάψει κεριά πλάι στα παράθυρα, στη μνήμη του Ντιέγκο, κατόπιν σχετικής έκκλησης των οργανωμένων οπαδών της ομάδας.
Οπως ειπώθηκε στην Ιταλία, η Νάπολη μετατράπηκε για μία ημέρα από κόκκινη ζώνη λόγω κορωνοϊού σε μπλε ζώνη, στο χρώμα δηλαδή της ομάδας που δόξασε ο Μαραντόνα.
Ηταν τέτοια η λατρεία που είχαν οι Ναπολιτάνοι στον Αργεντινό σούπερ σταρ, ώστε κι εκείνος ένιωθε να πνίγεται όταν έπαιζε εκεί από το 1984 έως το 1991.
Αναφέρεται μάλιστα ότι όταν τον έβλεπαν στον δρόμο μέσα σε κάποια από τις συλλεκτικές Φεράρι του οι τιφόζι, ορμούσαν να τον χαιρετήσουν κάνοντας συχνά ζημιά στο αυτοκίνητο, γι’ αυτό ο ατζέντης του έλαβε άδεια από την τοπική αστυνομία να περνά ο Μαραντόνα τα φανάρια και με κόκκινο!
Στο μεταξύ, πίσω στο Μπουένος Αϊρες, αναδύονται ενδείξεις ευθυνών του υγειονομικού προσωπικού που φρόντιζε τον Μαραντόνα, καθώς οι νοσηλευτές υποπίπτουν σε αντιφάσεις, ενώ ο γιατρός που τον φρόντιζε (και τον χειρούργησε προσφάτως) δεν εμφανίζεται.