«Δεν υπήρχαν αυτιά να ακούσουν»

Οι ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Τ. Μάντης και Π. Καγιαλής μιλούν στην «Κ» και αποκαλύπτουν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έκανε κοινωνό την κοινή γνώμη σε κάποια από τα κακώς κείμενα της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Το ίδιο χρονικό διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οκτώ ιστιοπλόοι προετοιμάζονται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ανάμεσα σε αυτούς και οι «χάλκινοι» ολυμπιονίκες μας Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, τους οποίους ο ολυμπιακός τίτλος δεν έγινε ομπρέλα για να τους προστατεύσει, αντιθέτως, ίσως, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα.  

«Δεν μας το δίνει»

Οι ολυμπιονίκες μας μετείχαν μέχρι και την Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση της ιταλικής ομοσπονδίας, σε καμπ προετοιμασίας μαζί με αθλητές από Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ κ.α., αλλά έξι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το σκάφος που έχει αγοραστεί στο όνομά τους από την Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται «φυλακισμένο» στις αποθήκες της Ομοσπονδίας. 

«Το παραγγείλαμε τον Αύγουστο του 2018 και ήρθε το περασμένο φθινόπωρο. Η Ομοσπονδία αρνείται να μας το δώσει. Ακόμα και σήμερα να παραγγέλναμε ένα καινούργιο, θέλει 1,5 χρόνο για να έρθει. Αυτό που υπάρχει, τον Μάρτιο πρέπει να μπει σε κοντέινερ για να πάει στο Τόκιο. Ποιος θα πάρει την ευθύνη εάν γίνει ένα ατύχημα με ένα σκάφος που δεν έχει τεσταριστεί; Εάν αυτό δεν είναι μορφή βίας, τι είναι; Εμείς σε έξι μήνες θα φοράμε το εθνόσημο. Θέλουμε να κάνουμε όλη την Ελλάδα υπερήφανη και μας βάζουν εμπόδια», αποκαλύπτουν στην «Κ» οι δύο ολυμπιονίκες. 

Τριάντα χρόνια στην ιστιοπλοΐα, ο Παύλος Καγιαλής έχει συνδέσει τη ζωή του με το υγρό στοιχείο. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε την ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου. «Ξέρω πολλά πράγματα για μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν περίμενα να ακούσω ποτέ για τον δικό μας χώρο, γιατί είναι ένας υγιής χώρος, εάν εξαιρέσεις 10-15 άτομα μεμονωμένα. Δεν θα μου περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι στο “σπίτι” μας θα είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό. Η ψυχολογική βία προς τους αθλητές και τους προπονητές ήταν κάτι που υπήρχε ανέκαθεν από μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΟ. Το γεγονός ότι δεν έχουν μιλήσει πολλοί από αυτούς ήταν γιατί δεν υπήρχε τρόπος να αποδείξουμε την ψυχολογική βία. Θα ήθελα να σας πω και ένα άλλο περιστατικό: στις εκδηλώσεις για τις βραβεύσεις των κορυφαίων της ΕΙΟ το 2017 είχαμε πάρει χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν μας βράβευσαν και το 2018 που είχαμε έρθει 2οι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στην εκδήλωση είχαν πάει οι φίλοι μας για να δουν να μας τιμούν, όχι μόνο δεν μας ανέφεραν, αλλά όταν τους το επισημάναμε μας είπαν και ψεύτες. Δεν είναι αυτό μορφή ψυχολογικής βίας;». 

«Ισόβιες» διοικήσεις»

Ο νέος αθλητικός νόμος θα φέρει αλλαγές στις «ισόβιες» διοικήσεις των ομοσπονδιών. Κάθε πρόεδρος θα μπορεί να κάνει μόνο τρεις θητείες (12 χρόνια). Οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι των 470 θεωρούν ότι θα βοηθήσει για να πάψουν να υπάρχουν πολλά από τα σημερινά κακώς κείμενα. 

«Δεν γίνεται να υπάρχουν διοικήσεις ομοσπονδιών για 20-30 χρόνια. Οι θέσεις στα Δ.Σ. είναι εθελοντικές. Δηλαδή κάποιοι είναι εθελοντές για 30 χρόνια; Μέσα σε δύο τετραετίες μπορεί κάποιος να επιδείξει το έργο του. Πρέπει οι διοικήσεις να ανανεώνονται ώστε να μπαίνουν μέσα νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες. Στα 30 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν περάσει τέσσερις διοικήσεις που θα είχαν βάλει το διαφορετικό “λιθαράκι” τους», υπογράμμισε ο Παύλος Καγιαλής, και προτρέπει τους ανθρώπους να μιλάνε: «Πιστεύω ότι θα υπήρχε μεγάλη αλλαγή στον αθλητισμό και, γενικότερα, στην κοινωνία εάν ο κόσμος άρχιζε να μιλάει αλλά, και το τονίζω: όταν κάποιος μιλάει, οι άλλοι θα πρέπει να ακούν. Ισως τόσα χρόνια κάποιοι δεν μίλαγαν γιατί δεν υπήρχαν άνθρωποι να ακούσουν». 

Διαβάστε επίσης

Θύματα κακοποίησης μιλούν στην «Κ»: Δεν ήξερα γιατί υπάρχω, δεν ήξερα ποια είμαι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT