Γυναίκα: Η Πρωταθλήτρια – Πέντε Ολυμπιονίκες μίλησαν στο kathimerini.gr για την «Ημέρα της Γυναίκας»

Γυναίκα: Η Πρωταθλήτρια – Πέντε Ολυμπιονίκες μίλησαν στο kathimerini.gr για την «Ημέρα της Γυναίκας»

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πρωταθλήτριες, και έχουν ανέβει σε βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε μία από αυτές έχει πετύχει διαφορετικούς ή παρόμοιους στόχους, και έχουν ξεχωρίσει για τις πράξεις τους εκτός από τους αθλητικούς στίβους και στον στίβο της ζωής. Πέντε Ολυμπιονίκες, οι Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Άννα Κορακάκη και Τασούλα Κελεσίδου μιλάνε στο kathimerini.gr για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».   

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας» πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη. Το 1914 γιορτάστηκε στις 8 Μαρτίου, και από τότε καθιερώθηκε σε αυτή την ημερομηνία. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 8η ημέρα του Μαρτίου ως η Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αφιερώσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης της Covid 19.  

Στις γυναίκες γιατρούς και νοσοκόμες επέλεξε να σταθεί και η Βούλα Πατουλίδου, η γυναίκα που το 1992 έγινε η πρώτη «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Ελλάδος: «Η γυναίκα είναι ο πυρήνας της ύπαρξης. Η αγωνίστρια που παλεύει, διεκδικεί, ονειρεύεται και ελπίζει. Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας, μέσα από τα στρώματα μάσκας, κοιτάνε στα μάτια τους ασθενείς τους και ακόμα και με ένα χάδι προσπαθούν να τους χαρίσουν την υγεία. Η απόλυτη εξέγερση απέναντι στην αβεβαιότητα της ασθένειας. Αυτές οι γυναίκες διεκδικούν και δίνουν πόδια στη ελπίδα. Η Ημέρα της Γυναίκας τους ανήκει», τόνισε στο kathimerini.gr το «χρυσό κορίτσι» του 1992.     

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Πρέσβειρα της Ελλάδος στην κίνηση metoo. Μετά τις αποκαλύψεις της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος και μίλησαν για περιστατικά βίας που έχουν δεχτεί στο σπίτι, στην εργασία, στις σπουδές. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες δεν σταματάνε στην εργασία. Η πανδημία Covid 19 και τα συνεχόμενα lockdown, σύμφωνα με έρευνες, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ενώνω τη φωνή μου με τις φωνές όλων των γυναικών που παλεύουν στον στίβο της ζωής. Καλώ όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν», υπογράμμισε η Σοφία Μπεκατώρου. 

Η σημερινή «Γιορτή της Γυναίκας» βρίσκει την Αιμιλία Τσουλφά να γράφει ακόμη μία σελίδα στην ιστορία της. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας του 2004, ύστερα από, σχεδόν, 17 χρόνια επιστρέφει στους αγωνιστικούς στίβους και θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στην κατηγορία των 470. Σήμερα στην Πορτογαλία αρχίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, και η μητέρα τριών παιδιών θα μπει στο ιστιοφόρο και θα αντιμετωπίσει αθλήτριες, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να ήταν κόρες της. Είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία ιστιοπλόος στη διοργάνωση αλλά αυτό δεν την πτοεί. Αντίθετα το απολαμβάνει: «Η γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς τομείς. Έχει σίγουρα ξεχωριστά εφόδια για να τα καταφέρει αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις της και να θέσει στόχους. Μέσα από τις πράξεις της να δίνει έμπνευση και σε άλλες γυναίκες για να πετύχουν αυτά που ονειρεύονται. Κάθε μέρα οι γυναίκες να προσπαθούν να ανακαλύπτουν νέες δυνάμεις γιατί αυτές που έχουμε μέσα μας είναι ανεξάντλητες. Αρκεί αν τις ανακαλύψουμε».  

Το 2016, η Άννα Κορακάκη έγινε η μικρότερη σε ηλικία Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Το 2020 η Ολυμπιονίκης πρόσθεσε ακόμη μία πρωτιά στα επιτεύγματα της: ήταν η πρώτη γυναίκα στην αλυσίδα της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας του Τόκιο. Στις 12 Μαρτίου για πρώτη φορά μία γυναίκα ήταν η πρώτη που οδήγησε τη λαμπαδηδρομία, και αυτή ήταν η πρωταθλήτρια της σκοποβολής. «Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορούμε να φέρουμε οι γυναίκες εις πέρας. Προσωπικά θέλω να συγχαρώ όλες τις γυναίκες που δίνουν τον δικό τους αγώνα για τις οικογένειές τους, και πολλές φορές χρειάζεται να παραμερίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ελπίζω μία μέρα να αξιωθώ, πέρα από το να εκπροσωπώ τη χώρα μας, να ζήσω το μεγαλείο της μητρότητας, με το οποίο η φύση μας ευλόγησε, και να πετυχαίνω στόχους εκτός σκοπευτηρίων, όπως τόσες γυναίκες που είναι πρωταθλήτριες εκτός σταδίων, και κάποιες από αυτές είμαι τυχερή και τις γνώρισα», μας είπε.   

Δύο φορές ασημένια Ολυμπιονίκης (2000, 2004), η Τασούλα Κελεσίδου έμαθε να διεκδικεί και να νικάει από τότε που φόρεσε για πρώτη φορά την αθλητική φόρμα με τα χρώματα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Έχει μάθει να… σπάει ρεκόρ και στερεότυπα. Στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο με στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην αρχαιότερη ελληνική αθλητική ομοσπονδία.    

«Γυναίκα σημαίνει πρωταθλήτρια. Στο στίβο της ζωής η προσπάθεια, η  επιμονή, η διάκριση, η αναγνώριση, η καθιέρωση και η νίκη είναι όλα γένους θηλυκού. Κάθε μέρα αποτελεί για τη γυναίκα μια επανεκκίνηση, μια μάχη. Η γυναίκα είναι ικανή από το μηδέν να δημιουργήσει τα πάντα. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας της», δήλωσε στο kathimerini.gr η κορυφαία Ελληνίδα δισκοβόλος όλων των εποχών.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT