Διέβησαν τον Ρουβίκωνα οι 12 γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Διέβησαν τον Ρουβίκωνα οι 12 γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας και οι αντιδράσεις εναντίον του

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή είναι η αντίδραση του κόσμου του ποδοσφαίρου στην ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής από 12 εκ των κορυφαίων συλλόγων για τη σύσταση αποσχιστικής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης απέναντι στο Τσάμπιονς Λιγκ, με ένα σχίσμα στο άθλημα να φαντάζει αρκετά πιθανό αν δεν υποχωρήσουν οι έξι αγγλικές, τρεις ισπανικές και τρεις ιταλικές ομάδες.

Η ανακοίνωση των Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν, Τσέλσι και Τότεναμ τα μεσάνυκτα της Κυριακής έκανε λόγο για την άμεση δημιουργία («το ταχύτερο δυνατό») ενός κλειστού πρωταθλήματος με 20 ομάδες και με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα».

Το πλάνο των… ανταρτών, που είναι οι πλουσιότερες ομάδες Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, δεν κάταφερε προς το παρόν να πείσει τις άλλες μεγάλες ομάδες της ηπείρου, και συγκεκριμένα τις γερμανικές και τις γαλλικές, καθώς προς το παρόν οι γίγαντες του ποδοσφαίρου των χωρών αυτών (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Λιόν) τηρούν επιφυλακτική στάση. Το ίδιο και άλλοι ποδοσφαιρικοί γίγαντες όπως οι Άγιαξ, Μπενφίκα και Πόρτο.

Η αντίδραση που εκδηλώθηκε ήταν σφοδρότατη, από θεσμικούς και μη παράγοντες, καθώς πέρα από τον Τύπο στις χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στη διοργάνωση και διατηρούν στενούς δεσμούς με τις διοικήσεις των συλλόγων αυτών, όλοι οι άλλοι έχουν ταχθεί ενάντια στη Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και μάλιστα με τρόπο έντονο.

Μετά τη σκληρή κοινή ανακοίνωση της Κυριακής από την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες, με την οποία απειλούνται με απόλυτο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όχι μόνο οι σύλλογοι αλλά και οι ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια λίγκα, ακολουθεί τη Δευτέρα μια πλημμυρίδα αντιδράσεων.

Η παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA) έκανε μια αρκετά πιο χλιαρή ανακοίνωση, όπου απορρίπτει μεν την πρωτοβουλία των 12 συλλόγων αλλά καλεί σε συνεννόηση τους συλλόγους με την UEFA και τις εθνικές αρχές, παίρνοντας για μια ακόμη φορά απόσταση από την αυστηρότατη δήλωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Η FIFA έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διαψεύσει ότι ο πρόεδρός της, Τζάνι Ινφαντίνο έχει ανοικτή γραμμή με το αποσχιστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ερωτηματικά.

Πολύ έντονη, αντιθέτως, ήταν η απόρριψη των ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον κ. Τζόνσον να αφέρει σε δήλωσή του ότι κάθε ενέργεια των ποδοσφαιρικών αρχών ενάντια στην αποσχιστική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας θα έχει την αμέριστη στήριξη του Λονδίνου.

Πολλοί βετεράνοι ποδοσφαιριστές και προπονητές έσπευσαν από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη σύσταση της νέας λίγκας να κατακεραυνώσουν την πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ των οποίων και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μολονότι η ομάδα που δόξασε και όπου δοξάστηκε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι εκ των πρωτοστατούντων της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Παράλληλα έχει αρχίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργείται ένα κύμα υπέρ ενός μποϊκοτάζ εκ μέρους των ίδιων των φιλάθλων, καθώς σύνδεσμοι οπαδών ακόμη και των συλλόγων που συμμετέχουν, καθώς και πληθώρα άλλων, καλούν σε αποχή από αγώνες μιας λίγκας που σκοπό έχει την ενίσχυση των κερδών των ολίγων.

Το πλάνο της αποσχιστικής διοργάνωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 12, κάθε χρόνο θα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα έχουν μόνιμο συμβόλαιο ως ιδρυτικά μέλη. Οι άλλες πέντε θα προκρίνονται με βάση την παρουσία τους στις εγχώριες διοργανώσεις και σε προκριματικούς αγώνες.

Οι αγώνες θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, επιτρέποντας έτσι στους συλλόγους να συμμετέχουν κανονικά στα εγχώρια πρωταθλήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.

Οι αγωνιστικές κάθε σεζόν θα αρχίζουν από τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες μοιρασμένες σε δύο ομίλους και 18 ολόκληρες αγωνιστικές, που θα γίνονται κάθε εβδομάδα. Από την τελική βαθμολογία κάθε ομίλου θα προκρίνονται στην τελική οκτάδα του θεσμού οι τρεις πρώτοι, ενώ ο τέταρτος και ο πέμπτος θα μπαίνουν σε χιαστί μπαράζ διπλών αγώνων για να συμπληρωθούν οι ομάδες των προημιτελικών.

Από εκεί και πέρα οι αγώνες θα είναι διπλοί (προημιτελικά και ημιτελικά) έως τον τελικό που θα γίνεται κάθε Μάιο σε μονό αγώνα και σε ουδέτερη έδρα.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τις εταιρίες Key Capital και JP Morgan, έχοντας σαφή προσανατολισμό από τις αμερικανικές αθλητικές διοργανώσεις που έχουν απόλυτη προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Η επόμενη κίνηση της UEFA

Τη Δευτέρα αναμένεται η νέα αντίδραση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, με τα σενάρια να είναι πολλά για το τι θα κάνει άμεσα η Νιόν.

Υπάρχει το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την αποφυγή περαιτέρω σύγκρουσης σε άμεσο επίπεδο, με την ανακοίνωση τη Δευτέρα της νέας έκδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024-25, με 36 ομάδες (αντί 32), περισσότερους εγγυημένους αγώνες (10 ανά σεζόν) για τους συμμετέχοντες και αυξημένα έσοδα και εκδήλωση πρόθεσης για διάλογο με τους 12 συλλόγους.

Μετά είναι το μέτριο σενάριο με ανακοίνωση του νέου Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και νέα επίθεση στους συλλόγους πίσω από την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, με απειλή αποκλεισμού από την επόμενη σεζόν κιόλας, ενώ κυκλοφορεί και το πιο ακραίο σενάριο, που προβλέπει όχι μόνο τον άμεσο αποκλεισμό των παικτών των ομάδων αυτών από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των εθνικών ομάδων (Euro 2020), αλλά και τον άμεσο αποκλεισμό των ανταρτών συλλόγων και από τις τρέχουσες διοργανώσεις, κάτι που θα σημάνει την αυτοστιγμεί ανακήρυξη της Παρί Σεν Ζερμέν σε πρωταθλήτρια Ευρώπης ως μοναδική ημιφιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ εκτός της 12άδας.

Οι πρώτες συνέπειες

Η σύγκρουση της ποδοσφαιρικής ολιγαρχίας με τις εκλεγμένες αρχές του ποδοσφαίρου άρχισε να έχει ήδη σοβαρές συνέπειες στην πράξη, με την αποχώρηση του επικεφαλής της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, από την προεδρία του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και επομένως και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ECA εξέδωσε και αυτός ανακοίνωση κατά της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, μολονότι ήταν αυτός που πίεζε (μέσω του κ. Ανιέλι) να ανοίξουν υπέρ των συλλόγων τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT