Ευρωλίγκα: Η Εφές στην κορυφή της Ευρώπης

Ευρωλίγκα: Η Εφές στην κορυφή της Ευρώπης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εφές Αναντόλου ανέβηκε πανάξια στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία της, επικρατώντας με 81-86 της Μπαρτσελόνα, στον τελικό του φάιναλ 4 της Κολωνίας.

Το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει πλέον μια σταθερά. Την άμυνα. Την καθολική, σκεπτόμενη, δουλεμένη άμυνα με αιχμή τα deflections. Αρχίζει και τελειώνει από αυτήν, αρέσει δεν αρέσει. Και η ομάδα του Αταμάν είχε χθες απαντήσεις σε όλα τα τρικ του Γιασικεβίτσιους, σε κάθε στιγμή που τα δύο «πυρηνικά» όπλα της, ο Λάρκιν και ο Μίτσιτς ήταν εγκλωβισμένοι.

Ο Γιασικεβίτσιους ξεκίνησε με τους Καλάθη, Χίγκινς, Κλαβέρ, Ντέιβις και Μίροτιτς, ενώ ο Αταμάν με τους Λάρκιν, Μίτσιτς, Σιμόν, Σίνγκλετον και Σανλί. Οπως αναμενόταν τα πρώτα λεπτά ήταν αναγνωριστικά, με αργό τέμπο και λάθη. Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε επιτυχώς να αποκόψει από το ματς τους Λάρκιν και Μίτσιτς (με τον Κλαβέρ «κολλημένο» επάνω του) με εξαιρετικά deflections και η Εφές αναγκάστηκε να «χτυπήσει» μέσα στη ρακέτα, αρχικά με τον Σανλί και στη συνέχεια με τον Πλάις.

Τη ζημιά για την Μπαρτσελόνα την έκανε στην 1η περίοδο (22-15) ο Ντέιβις που ήταν ασταμάτητος. Στη 2η περίοδο η Εφές… δεινοπάθησε επιθετικά καθώς οι περιφερειακοί της έβγαιναν με πάρα πολύ κόπο από τα σκριν στη μπάλα και μετά αντιμετώπιζαν double team. Η καταλανική ομάδα πήρε μια διαφορά 10 π. (25-15, 8.35’ πριν από το τέλος), αλλά η Εφές ισορρόπησε γρήγορα μέσα από την καλή άμυνά της και τον Πλάις να κλείνει περισσότερα κενά απ’ ότι ο βαρύς Σανλί (και με τον Ντάστον να συμμετέχει ελάχιστα δευτερόλεπτα στο ματς μέχρι τότε).

Ο Αταμάν έχασε τον Πλάις με θλάση, αλλά η ομάδα του είχε μπει στον ρυθμό του τελικού και παρά την αστοχία εκατέρωθεν, βρήκε σκορ και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 36-39. Ενα ημίχρονο που χαρακτηρίστηκε από τα εκπληκτικά αμυντικά transision, τα ελάχιστα mismatch και τα κενά.

Στην αρχή της 3ης περιόδου, η Εφες βρήκε διαδρόμους προς το καλάθι και εκμεταλλευόμενη τις κακές επιθέσεις της Μπαρτσελόνα (ο Καλάθης έμεινε πολύ στον πάγκο εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στον ημιτελικό) έκανε το 41-52 (6.ο3 πριν από το τέλος) με τρίποντο – φάουλ του Μίτσιτς και 44-55 με τρίποντο του Λάρκιν (5’).

Η Μπαρτσελόνα έχασε την περιφερειακή πίεση που ασκούσε στο α’ ημίχρονο κι αυτό έδωσε «οξυγόνο» και διαδρόμους στους Λάρκιν και Μίτσιτς, ενώ μπήκε στην… εξίσωση και ο Ντάνστον, την ώρα που οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους έδειξαν να χάνουν τη συνοχή τους (3η περίοδος 58-65).

Στην τελευταία περίοδο ο Γιασικεβίτσιους ξεκίνησε με δίδυμους πύργους τους Γκασόλ και Μίροτιτς και χτύπησε κάτω από το καλάθι της Εφες. Μείωσε σε 62-65, 67-69 και έφερε το ματς στα ίσα 69-69 πάλι μέσα από τη ρακέτα (5’).

Μίτσιτς και Λάρκιν κράτησαν «ζωντανή» σε εκείνο το σημείο την Εφες με «μεγάλα» καλάθια, ενώ η Μπαρτσελόνα χτυπούσε με μανία κάτω από το καλάθι (74-79 στο 7.30). Ο Μίτσιτς με ακόμη ενα μεγάλο καλάθι έκανε το 76-81, 1.22 πριν τη λήξη του τελικού, στα 32’’ ο Λάρκιν με 2/2 βολές διαμόρφωσε το 76-83 και ουσιαστικά τελείωσε το ματς (τελικό σκορ 81-86).

Αναλυτικά τα στατιστικά του τελικού:

Ευρωλίγκα: Η Εφές στην κορυφή της Ευρώπης-1

Ευρωλίγκα: Η Εφές στην κορυφή της Ευρώπης-2

• Η Αρμάνι Μιλάνο επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (83-73) στον μικρό τελικό κατακτώντας την τρίτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT