EURO 2021: Αρχίζει το ματς

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro), αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο κι όπως είναι αναμενόμενο, θα μαγνητίσει τα βλέμματα του παγκόσμιου φίλαθλου κοινού, περίπου ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποτέ δεν κατάφερε αυτό το ραντεβού των κορυφαίων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου, να κλέψει τη δόξα των Μουντιάλ -πώς θα μπορούσε άλλωστε –, όμως ανέκαθεν πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις, αλλά και εκπλήξεις που κανείς μα κανείς δεν υπολόγιζε ούτε στις πιο… τρελές σκέψεις του.

Φυσικά μιλάμε την κατάκτηση του Euro του 2004 από την Ελλάδα, αλλά και του 1992 από τη Δανία, η οποία συμμετείχε στη διοργάνωση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καλώντας του παίκτες της από τις διακοπές τους, παίρνοντας τη θέση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία τέθηκε εκτός λόγω του πολέμου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EURO 2021: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της διοργάνωσης

Τα 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, από το 1960, έχουν κατακτηθεί από 10 διαφορετικές εθνικές ομάδες με τη Γερμανία και την Ισπανία να έχουν από τρεις τίτλους, ενώ εντύπωση προκαλεί η αδυναμία της Αγγλίας να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια (ενώ έχει μόλις ένα τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου…).

Η σύλληψη της ιδέας

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων ανήκε στο Γάλλο Ανρί Ντελονέ το 1927. Ο Ντελονέ, παλιός ποδοσφαιριστής και διαιτητής και το διάστημα εκείνο, αναπληρωτής πρόεδρος της FIFA, προσπάθησε να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά του, βασιζόμενος στο Κόπα Αμέρικα, όμως οι εποχές ήταν δύσκολες για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος.

Το 1954 ιδρύεται η UEFA και τρία χρόνια μετά, όταν η Ευρώπη είχε κάπως ηρεμήσει από τον εφιάλτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κράτη μέλη της Συνομοσπονδίας αποφάσισαν να διοργανώσουν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μια απόφαση που συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των Βρετανών.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EURO 2021: Το πέναλτι Πανένκα και το γκολ του Βαν Μπάστεν

Έτσι, το Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ», προς τιμήν του εμπνευστή του, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1955, έκανε την παρθενική σέντρα του το 1960 με διοργανώτρια της τελικής φάσης τη Γαλλία και τη συμμετοχή 17 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και απούσες τις Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Δυτική Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία και Ολλανδία.

Νικήτρια του θεσμού ανεδείχθη η Σοβιετική Ένωση, που επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 στο Παρκ Ντε Πρενς του Παρισίου, υπό τα βλέμματα περίπου 18.000 θεατών.

Το τελευταίο EURO ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το 2020, όμως η πανδημία έκανε την… έκπληξη. Έτσι, στις 11 Ιουνίου του 2021, η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπήσει σε 11 πόλεις, 10 διαφορετικών χωρών, με τη συμμετοχή για δεύτερη φορά, 24 αντί για 16 ομάδων και φυσικά την Ελλάδα να παρακολουθεί από… την τηλεόραση, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι από το ελληνικό πρωτάθλημα, ουσιαστικά συμμετέχουν μόλις τρεις παίκτες που αγωνίστηκαν αυτή τη σεζόν: ο Σβιντέρσκι (Πολωνία) και ο Κρμέντσικ (Τσεχία) του ΠΑΟΚ και ο Σπαρβ (Φινλανδία) από την ΑΕΛ.

EURO 2021: Αρχίζει το ματς-1

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το σύστημα VAR, η γραμμή οφσάιντ, οι 5 αλλαγές, αλλά και ο νέος κανονισμός για το χέρι στην επίτευξη γκολ (ακυρώνεται μόνο με εκούσιο χέρι).

Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από όλα τα υποψήφια στάδια, το Στάδιο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό, ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο Ρώμης θα φιλοξενήσει τον αγώνα της πρεμιέρας ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ιταλία και την Τουρκία.

Όσο για τον πιο δύσκολο όμιλο της φετινής διοργάνωσης; Φυσικά, είναι ο έκτος, με τις Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT