EURO 2021: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της διοργάνωσης

EURO 2021: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της διοργάνωσης

Μια αναδρομή στις εννέα διοργανώσεις που προηγήθηκαν.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, η ώρα που όλα τα βλέμματα του κόσμου θα στραφούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές των διοργανώσεων που προηγήθηκαν.

1960: Διεξάγεται η πρώτη διοργάνωση με τη συμμετοχή μόλις 17 χωρών, την επωνυμία UEFA European Nations Cup και τροπαιούχο (στη Γαλλία) τη Σοβιετική Ένωση, από την οποία διαπρέπει η «μαυρη αράχνη», ο τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν. Έκτοτε διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια, στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων.

1964: Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, οδήγησε τις τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία), τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ολλανδία  στην απόφαση να αλλάξουν την αρνητική στάση τους, όχι όμως και η Δ. Γερμανία. Στα προκριματικά, μετείχαν όλες οι χώρες – μέλη της UEFA. Η Ελλάδα κληρώνεται με την Αλβανία στον 1ο προκριματικό και αποχωρεί από τη διοργάνωση, λόγω των ήδη τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Το Λουξεμβούργο αποκλείει την Ολλανδία σε διπλούς αγώνες (1-1 και 2-1) και στη συνέχεια οδηγεί τη Δανία σε τρίτο ματς αφού στα δύο πρώτα δεν λυγίζει (3-3,2-2 και τελικά πολύ δύσκολα 0-1). 

1980: Οι ομάδες της τελικής φάσης έγιναν 8 αντί για 4, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Μία από τις 8 φιναλίστ ήταν για πρώτη φορά και η Ελλάδα, στον ίδιο όμιλο με Γερμανία, Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία.
1992: H Δανία μπαίνει από το… παράθυρο στη διοργάνωση και κατακτά το τρόπαιο. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη των Euro.

1996: Οι ομάδες της τελικής φάσης γίνονται 16, με τη διοργανώτρια να προκρίνεται χωρίς αγώνες.

2000: Το πρώτο Euro που διοργανώνεται από δύο χώρες, το Βέλγιο και την Ολλανδία.  

2004: Η Ελλάδα κατακτά το τρόπαιο στη Λισαβώνα, υπογράφοντας ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

2012: Η Ισπανία γίνεται η πρώτη ομάδα που το κατακτά δύο συνεχόμενες φορές και με συνολικά 3 κατακτήσεις, έπιασε στην κορυφή τη Γερμανία. Η Γαλλία ακολουθεί με 2 τρόπαια, ενώ Σοβιετική Ένωση,  Ιταλία, Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν από ένα.  

2016: Ο αριθμός των ομάδων της τελικής φάσης αυξάνεται από 16 σε 24, ανοίγοντας δρόμο και σε χώρες χαμηλότερης δυναμικότητας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EURO 2021: Αρχίζει το ματς

⇒ Διαβάστε επίσης: EURO 2021: Το πέναλτι Πανένκα και το γκολ του Βαν Μπάστεν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT