Νέα προσπάθεια κατά της βίας

Κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής του βρίσκεται το αθλητικό νομοσχέδιο, που πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και το οποίο παρεμβαίνει δραστικά, αυστηροποιώντας το ποινικό πλαίσιο για την αθλητική βία. Η κυβέρνηση, τη στιγμή που η δολοφονία του 19χρονου Αλκη εξακολουθεί να συγκλονίζει, βάζει τις τελευταίες πινελιές στα μέτρα, που θα κινούνται γύρω από τους εξής πυλώνες: τους συνδέσμους οπαδών και τη λειτουργία τους, τις ΠΑΕ, την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και την περαιτέρω ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. εντός και εκτός αθλητικών χώρων.  

Εκτός από στοχευμένες κινήσεις, σαν αυτή που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αφορά την είσοδο στα γήπεδα οργανωμένων οπαδών με εισιτήρια διαρκείας, πολλά από τα μέτρα, όπως η επαναφορά του «ιδιωνύμου», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των ποινών, θεωρείται πως θα βοηθήσουν στη μείωση των κρουσμάτων οπαδικής βίας.

Στην Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA, η οποία έχει ψηφιστεί και από την ΕΠΟ αλλά στην πράξη δεν έχουν φανεί ακόμη σημάδια εφαρμογής της, γίνεται σαφής αναφορά για την ευθύνη των ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων και τη διενέργεια οργανωμένων μετακινήσεων, αλλά και για τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των συνδέσμων. Ολα αυτά βρίσκονται στην κορυφή των παρεμβάσεων που προετοιμάζει η πολιτεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές αναμένεται τις επόμενες μέρες να παίξουν τον δικό τους ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλιμάκιο της FIFA, το πιθανότερο εντός του επόμενου δεκαημέρου, θα αφιχθεί στην Αθήνα για συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με την ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία, με αφορμή τις τελευταίες εις βάρος της δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και την πρόθεση για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου από το σύνολο των σωματείων που είναι αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ, θεωρεί πως η παραβίαση του αυτοδιοίκητου έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενημερώνοντας σχετικά τη FIFA.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περίπτωση που αυτή η διάταξη περάσει, τότε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΠΟ, εκλέκτορες θα είναι τα σωματεία και όχι οι ΕΠΣ. Από την άλλη, ωστόσο, η υπερεθνική αρχή δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση της ΕΠΟ στην υλοποίηση της Ολιστικής αλλά και μιας άλλης σειράς ζητημάτων, όπως η εκλογή για τη θέση του προέδρου και η διαιτησία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT