Το τέλος των «ίσων αποστάσεων»

Ο παγκόσμιος αθλητισμός απάντησε συντεταγμένα στη βία του πολέμου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απότομη έως και βίαιη ενηλικίωση υποχρεώθηκε αυτή την εβδομάδα το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, συνειδητοποιώντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν αντέχει μπροστά σε θηριωδίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει μόνον ανθρωπιστική, γεωπολιτική και οικονομική διάσταση, αλλά πλέον και αθλητική.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) κατακραυγή υποχρέωσαν τον κόσμο του αθλητισμού, από απλούς αθλητές και παράγοντες έως συλλόγους-γίγαντες και διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά και το ίδιο το ολυμπιακό κίνημα, να πάρει θέση κατά της άσκησης βίας και να λάβει μέτρα που είχε να πάρει από τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής επί απαρτχάιντ – αλλά ακόμη σοβαρότερα τώρα.

Ετσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποχρεώθηκε να αφήσει στην άκρη την αρχική της απολιτίκ ουδετερότητα και να κατακεραυνώσει τη Ρωσία, που όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η Λωζάννη, καταστρατήγησε έναν ιερό ολυμπιακό κανόνα.

«Η ΔΟΕ καταδικάζει την παραβίαση της ολυμπιακής εκεχειρίας από τη Ρωσία», ανέφερε, καλώντας τις διεθνείς ομοσπονδίες να αποκλείσουν από παντού τους Ρώσους και τις ομάδες τους, και να μην τους αναθέτουν διεθνείς διοργανώσεις.

Ακολούθησαν πάρα πολλές διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων, που ύστερα από περίσκεψη, ημίμετρα και μεσοβέζικες επιλογές οδηγήθηκαν στην καθαρή απόφαση αποκλεισμού των Ρώσων –και σε πολλές περιπτώσεις και των Λευκορώσων– μαζί με την αφαίρεση διοργανώσεων, από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ μέχρι το βόλεϊ, την κολύμβηση και το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Η επόμενη πρόκληση του Μου- ντιάλ του Κατάρ και ο έλεγχος των σκοτεινών διαδρομών του χρήματος.

Με μια σπάνια ομοψυχία, και κάτω από την παγκόσμια πίεση, FIFA και UEFA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση αποκλεισμού του ρωσικού ποδοσφαίρου, λέγοντας ότι ελπίζουν «το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων».

Ομοίως και οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, που άρχισαν χθες στο Πεκίνο και διεξάγονται χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Οι συνέπειες φθάνουν στη διάλυση χορηγικών συμβολαίων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στην απομάκρυνση ύποπτων Ρώσων επενδυτών από το ποδόσφαιρο, κυρίως στην Αγγλία, και σε μια ενδοσκόπηση του αθλητισμού που είχε στραφεί στο εύκολο χρήμα χωρίς να θέτει ερωτήσεις, εν μέσω και οικονομικής κρίσης.

Σώθηκε άραγε το γόητρο του αθλητισμού; Μόνο προσωρινά. Αλλωστε δεν απέχουμε πολλούς μήνες από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ, οπότε αναμένεται να διογκωθούν οι διαμαρτυρίες κατά του εμιράτου για την κακομεταχείριση εργατών που φέρεται να εργάζονται σε καθεστώς δουλείας υπό άθλιες συνθήκες.

Η απομόνωση της Ρωσίας, και σε ένα βαθμό και της Λευκορωσίας, θα λειτουργεί στο μέλλον ως μέτρο σύγκρισης για κάθε κύμα κυρώσεων, αρκεί φυσικά να ισχύσει για όλους. Θα αποτελέσει το απόλυτο δεδικασμένο, ένα τρανταχτό προηγούμενο που επιτέλους θα πάψει να ξεπλένει όσες κυβερνήσεις είτε θα αδιαφορούν για τις αθλητικές συνέπειες των πράξεών τους είτε θα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον αθλητισμό για την προώθηση της ατζέντας τους.

Το ίδιο ισχύει και για τη βελτίωση του ελέγχου του χρήματος που «ξεπλένεται» στον αθλητισμό. Η ευκαιρία αλλαγής και προόδου είναι πολύ μεγάλη για να χαθεί από το «ενήλικο» πλέον αθλητικό κίνημα.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT