Παγκόσμιο Κυπέλλο: Από Απρίλιο… χειμώνα

Παγκόσμιο Κυπέλλο: Από Απρίλιο… χειμώνα

Κληρώθηκαν χθες οι 8 όμιλοι του πρώτου μη θερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από χθες μετράει αντίστροφα για την πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας του: Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ και του οποίου η κλήρωση διεξήχθη στην Ντόχα. Το πρώτο… χειμωνιάτικο Μουντιάλ (21/11-18/12 2022) που εκ των πραγμάτων αποτελεί στοίχημα για το ίδιο το άθλημα και τους πρωταγωνιστές του.

Η κλήρωση των οκτώ ομίλων ανέδειξε σπουδαίες αναμετρήσεις, παρά το γεγονός ότι απουσίες «αστέρων» υπάρχουν και είναι αισθητές. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, αλλά και οι Ιμπραΐμοβιτς, Σαλάχ, Χάαλαντ, Βιδάλ, Ροντρίγκες, Σάντσες είναι ορισμένοι από αυτούς που θα παρακολουθήσουν το τουρνουά από την… τηλεόραση.

Οι πιο «καυτοί» όμιλοι είναι σαφώς ο 5ος, όπου Ισπανία και Γερμανία θα κονταροχτυπηθούν, έχοντας μαζί τις Ιαπωνία και μία εκ των Κόστα Ρίκα ή Νέα Ζηλανδία αλλά και ο 3ος, που έχει έντονη γεύση Κόπα Αμέρικα, με Αργεντινή και Μεξικό, και τις Πολωνία και Σαουδική Αραβία να τον συμπληρώνουν. Δύσκολο έργο θα έχει και η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος στον 8ο όμιλο κόντρα σε Ουρουγουάη, Ν. Κορέα και Γκάνα. Η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία θα αντιμετωπίσει τη Δανία, την Τυνησία και μία εκ των Περού, Εμιράτων και Αυστραλίας. Βέλγιο και Κροατία ξεχωρίζουν στον 6ο, ενώ παγίδες κρύβει για τη Βραζιλία ο 7ος απέναντι σε Ελβετία, Σερβία και Καμερούν.

Σαφώς βατός είναι ο 1ος όμιλος για τους Ολλανδούς που είναι το φαβορί κόντρα στους διοργανωτές, τη Σενεγάλη και το Εκουαδόρ. Αγγλοσαξονικό άρωμα αναδίδει ο 2ος, με Αγγλία ΗΠΑ, μία εκ των Ουαλλίας, Σκωτίας, Ουκρανίας και του Ιράν. Το εναρκτήριο παιχνίδι θα είναι το Κατάρ – Εκουαδόρ στις 21 Νοεμβρίου.

Ισπανία και Γερμανία κληρώθηκαν στο ίδιο γκρουπ – Διαμαρτυρία στη Ζυρίχη για τους νεκρούς εργάτες στο Κατάρ.

«Αυτό το Μουντιάλ θα είναι το καλύτερο στην ιστορία», προέβλεψε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στέλνοντας μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Αντιμετωπίζουμε συγκρούσεις, ο κόσμος μας είναι επιθετικός και χρειαζόμαστε κάποιες ευκαιρίες για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά. Προς όλους τους ηγέτες, σταματήστε τις συγκρούσεις και τους πολέμους». Το «παρών» έδωσε ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Τάνι, μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες (Καφού, Ματέους, Αλι Νταεΐ, Πίρλο, Κακά, Τζέι Τζέι Οκότσα), ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η μασκότ του Μουντιάλ, η «La eeb», που εμφανίζει έναν Αραβα με την παραδοσιακή κελεμπία να κλωτσάει μια μπάλα.

Πλην των 29 ομάδων που έχουν οριστικοποιηθεί, απομένουν ακόμη τρία εισιτήρια που θα προκύψουν από τα μπαράζ Ουαλλία – Σκωτία ή Ουκρανία, Νέα Ζηλανδία – Κόστα Ρίκα, Περού – Αυστραλία ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής: Φάση ομίλων: 21/11 – 2/12, Φάση «16»: 3 – 6/12, Προημιτελικά: 9, 10/12, Ημιτελικά: 13, 14/12, Μικρός τελικός: 17/12, Τελικός: 18/12

Χθες τα ξημερώματα, ημέρα της κλήρωσης, στα κεντρικά γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας στη Ζυρίχη, μια ακόμη διαμαρτυρία έλαβε χώρα, με τον Γερμανό καλλιτέχνη Volker-Johannes Trieb να ξεφορτώνει 6.500 μπάλες ποδοσφαίρου γεμάτες με άμμο μπροστά στην έδρα της FIFA. «Παγκόσμια συνείδηση, είσαι μια κηλίδα ντροπής» ήταν γραμμένο στις μπάλες, οι οποίες συμβολίζουν τους 6.500 εργάτες που πέθαναν στα εργοτάξια του Κατάρ.

Επίσης χθες, σύμφωνα με έρευνα του «Κέντρου επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έχουν καταγραφεί 211 περιπτώσεις παραβιάσεων που επηρέασαν 24.000 εργαζομένους.

Παγκόσμιο Κυπέλλο: Από Απρίλιο… χειμώνα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT