Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ: Η κορυφή χωράει μόνο μία ομάδα

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ: Η κορυφή χωράει μόνο μία ομάδα

Ήρθε η ώρα για το μεγάλο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μάντσεστερ Σίτι θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ (10/4, 18:30) σε ένα ματς που όλα δείχνουν ότι θα κρίνει την έκβαση του φετινού τίτλου

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήρθε η ώρα για το μεγάλο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μάντσεστερ Σίτι θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ (10/4, 18:30) σε ένα ματς που όλα δείχνουν ότι θα κρίνει την έκβαση του φετινού τίτλου.

Το σενάριο αυτό έμοιαζε μακρινό τον Ιανουάριο. Στις 15 του μήνα η Σίτι επιβλήθηκε με 1-0 της Τσέλσι και ξέφυγε με 13 βαθμούς από τη δεύτερη θέση. Τότε όλοι απλώς ανέμεναν την στέψη της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι απώλειες βαθμών όμως κόντρα στη Σαουθάμπτον, την Τότεναμ και την Κρίσταλ Πάλας, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό σερί των 10 διαδοχικών νικών της Λίβερπουλ έφερε τις δύο ομάδες με οριακή διαφορά πριν το μεταξύ τους ντέρμπι.

Η ομάδα του Μάντσεστερ είναι στην πρώτη θέση με 73 βαθμούς σε 30 αγώνες. Ακολουθεί η Λίβερπουλ με 72 και τον ίδιο αριθμό αγώνων.

«Η διαφορά μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδα στην Αγγλία ουδέποτε ήταν τόσο μικρή όσο τώρα» επεσήμανε η εταιρεία στατιστικών Gracenote.

Τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, που οι δυο τους μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, τους χωρίζει μόλις ένας βαθμός. Η Σίτι έχει κερδίσει 338 σε 144 ματς και ακολουθεί η Λίβερπουλ με 337.

Η μεγάλη διαφορά που έχουν η Σίτι με τη Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή από κάθε άλλη της Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται και από τους αριθμούς τους φετινού πρωταθλήματος. Είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν σκοράρει περισσότερα από 70 γκολ (70 η Σίτι, 77 η Λίβερπουλ) ενώ έχουν και τις καλύτερες άμυνες ανάμεσα στους 20 συλλόγους που λαμβάνουν μέρος.

Όσον κι αν οι δύο προπονητές παίζουν τα δικά τους mind games, δεν είναι μυστικό ότι το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής θα κρίνει κατά μεγάλο ποσοστό και τον φετινό πρωταθλητή.

Ενδεχόμενη νίκη της Σίτι θα φέρει την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα σε απόσταση 4 βαθμών και με σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα στη συνέχεια. Η ομάδα του Μάντσεστερ δεν έχει άλλο ντέρμπι μπροστά της, την στιγμή που η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει εντός έδρας τη Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ τις προσεχείς αγωνιστικές.

Ο Γιούργκεν Κλοπ θεωρεί πως μια ενδεχόμενη νίκη επί της Σίτι, δεν σημαίνει ότι η ομάδα του μπορεί να εξασφαλίσει τον τίτλο. «Αν κερδίσουμε εναντίον της Σίτι, κάτι που είναι ήδη αρκετά δύσκολο, νομίζω ότι κανείς δεν θα σκεφτεί πως τα καταφέραμε λόγω της ποιότητας του αντιπάλου. Όλοι γνωρίζουν τη σημασία του επόμενου αγώνα, αλλά μετά από αυτό το παιχνίδι θα υπάρξουν άλλα παιχνίδια σε άλλες διοργανώσεις αλλά και στο πρωτάθλημα» σημείωσε ο Γερμανός προπονητής.

Η Gracenote έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις σε όλα τα αποτελέσματα του ντέρμπι της Κυριακής. Η νίκη της Σίτι θα βελτίωνε τις πιθανότητές της να διατηρήσει τον τίτλο στο 86%, ενώ μια εκτός έδρας νίκη για τη Λίβερπουλ θα της έδινε 68% πιθανότητες.

Αν το ντέρμπι λήξει ισόπαλο, τότε και πάλι η Σίτι θα είναι το πλεονέκτημα στην κούρσα του τίτλου. Η εταιρεία εκτίμησε όταν το ματς ολοκληρωθεί χωρίς νικητή τότε η ομάδα του Μάντσεστερ έχει 63% πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο έναντι 37% της Λίβερπουλ.

Μιλώντας για το ματς με τη Λίβερπουλ, ο Πεπ Γκουαντιόλα χαρακτήρισε την αντιπαλότητα με την ομάδα του Κλοπ ως τη μεγαλύτερη της καριέρας του. «Όταν αποσυρθώ και παίζω γκολφ, θα θυμάμαι ότι η μεγαλύτερη αντιπαλότητα ήταν αυτή με τη Λίβερπουλ. Όταν φθάνεις 100 βαθμούς και 98 βαθμούς, χρειάζεσαι κάποιον να πιέσει από πίσω» σημείωσε ο Ισπανός προπονητής.

Ο Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής, Ρίο Φέρντιναντ, ρωτήθηκε για το ποια από τις δύο ομάδες είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα και σχολίασε: «Κόντρα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, η Λίβερπουλ είναι το φαβορί. Ωστόσο, λόγω της εμπειρίας της, λόγω των τίτλων που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο η Μάντσεστερ Σίτι έχει, κατά τη γνώμη μου, το προβάδισμα».

Ο, σχολιαστής στο Sky Sports και πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ έχει αντίθετη άποψη: «Νομίζω ότι το πρωτάθλημα θα πάει στη Λίβερπουλ. Έχει πιο επικίνδυνους παίκτες, ειδικά στην επίθεση είναι ασύγκριτη, και πιστεύω ότι φέτος μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλό φέτος σε όλες τις διοργανώσεις».

Οι δύο ομάδες προέρχονται από νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που τους δίνει ψυχολογία για το ντέρμπι. Η Σίτι επιβλήθηκε με 1-0 της Ατλέτικο και η Λίβερπουλ πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Μπενφίκα με 3-1 παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας σε λίγες μέρες. Δεν είναι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι η Σίτι με τη Λίβερπουλ θα κοντραριστούν και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στο Παρίσι.

Οι αγώνες που απομένουν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος

Μάντσεστερ Σίτι

Λίβερπουλ (εντός)

Γουλβς (εκτός)

Μπράιτον (εντός)

Γουότφορντ (εντός)

Λιντς (εκτός)

Νιούκαστλ (εντός)

Γουέστ Χαμ (εκτός)

Άστον Βίλα (εντός)

Λίβερπουλ

Μάντσεστερ Σίτι (εκτός)

Άστον Βίλα (εντός)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εντός)

Έβερτον (εντός)

Νιούκαστλ (εκτός)

Τότεναμ (εντός)

Σαουθάμπτον (εκτός)

Γουλβς (εντός)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT