Ουκρανία: Η «διπλή ζωή» της Εθνικής ομάδας τένις στο Billie Jean King Cup

Ουκρανία: Η «διπλή ζωή» της Εθνικής ομάδας τένις στο Billie Jean King Cup

Η Εθνική ομάδα τένις της Ουκρανίας αγωνίστηκε στο Billie Jean King Cup. Ηττήθηκε αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλη Φεβρουαρίου η τενίστρια Νταριάνα Γιαστρέμσκα ξύπνησε από τις βόμβες που έπεφταν στην Οδησσό. Οι Ρώσοι είχαν εισβάλει στην Ουκρανία. Η ζωή δε θα ήταν ίδια για την τενίστρια όπως και για εκατομμύρια συμπατριώτες της.

«Νομίζεις ότι είναι όνειρο αλλά είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα» είπε η 21χρονη στην ιστοσελίδα time.com. Μία μέρα αργότερα αγκάλιασε τον πατέρα της και μαζί με την αδερφή της, Ιβάνα, επιβιβάστηκε σε μία βάρκα που μέσω του Δούναβη τους μετέφερε στη Ρουμανία. Από εκεί ταξίδεψαν οδικώς μέχρι τη Βουδαπέστη και στη συνέχεια πέρασαν αεροπορικώς στη Γαλλία όπου και κατέληξε το ταξίδι της διαφυγής τους.

«Ήταν πολύ τρομακτικό» είπε ο 21χρονη τενίστρια. «Δεν υπάρχει πλάνο. Πρέπει να αφήσεις την οικογένειά σου. Πρέπει να αφήσεις το σπίτι σου. Δε γνωρίζεις αν και πότε θα επιστρέψεις πίσω. Δε γνωρίζεις πότε θα δεις τους γονείς σου και θα τελειώσει όλο αυτό. Ήταν πιο συναισθηματική μέρα της ζωή μου».

Η Γιαστρέμσκα μαζί με τις συμπαίκτριές της Καταρίνα Ζαβάτσκα, Νάντια και Λουντμίλα Κίτσενοκ αγωνίστηκαν κόντρα στις ΗΠΑ για το Billie Jean King Cup στη Βόρεια Καρολίνα. Η Ουκρανία ηττήθηκε αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία.

Όταν οι αθλήτριες από την Ουκρανία μαζεύτηκαν για να φωτογραφηθούν κρατώντας τη σημαία της πατρίδας τους δε χαμογελούσαν. Ποιος θα μπορούσε να χαμογελάσει ότι στην πατρίδα του γίνεται πόλεμος

«Αισθάνθηκα σα να ζω δύο πραγματικότητες. Στο κορτ η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Και από την άλλη άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα» είπε στο CNN η Καταρίνα Ζαβάτσκα.

Στις 25 Φεβρουαρίου η Λουντμίλα Κίτσενοκ έφυγε από την Ουκρανία μαζί με τους γονείς της. Οδήγησε 31 ολόκληρες ώρες από το Κίεβο μέχρι το Κισινάου, σε ένα ταξίδι 500 χιλιομέτρων.

«Ειλικρινά, δεν έχω ζήσει παρόμοιο φόβο στη ζωή μου. Το κορμί μου έτρεμε για δύο ώρες, δε μπορούσα να μιλήσω. Ήταν σοκαριστικό. Μερικές μέρες αργότερα δε μπορούσα να φάω» είπε η τενίστρια στο CNN. «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν οι πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου».

Η αδερφή της Λουντμίλια, Νάντια, έφυγε από την Ουκρανία νωρίτερα για να αγωνιστεί στο Indian Wells και έμαθε τα νέα από τις ειδήσεις. «Ήξερα ότι οι γονείς μου και η αδερφή μου ήταν στο Κίεβο. Μέχρι να φτάσουν στη Μολδαβία ήταν δύο μέρες κόλασης είπε η τενίστρια στο CNN. «Δεν είχα ζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν Είναι δύσκολο να εκφράσω αυτόν τον φόβο που ένιωσα. Είχα κρίσεις πανικού».

Η Λουντμίλα δυσκολεύθηκε στην αρχή να παίξει τένις. Όταν έφτασε στο Indian Wells προσπαθούσε να συνηθίσει την ειρήνη έχοντας βρεθεί στον πόλεμο λίγες ημέρες πριν.

«Την πρώτη μου μέρα εδώ στις εγκαταστάσεις τένις ήταν σοκαριστική. Ήμουν σοκαρισμένη που οι άνθρωποι γελούσαν. Γελούσαν, ζούσαν μία φυσιολογική ζωή. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν αφού το μυαλό μου ήταν διαρκώς την Ουκρανία».

«Λοιπόν δε θα πω ψέματα. Είναι πολύ δύσκολο. Προσπαθώ να προσποιηθώ ότι είμαι δυνατή κι ότι μπορώ να παίξω αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο» εξήγησε η Γιαστρέμσκα.

Η Σάβτσκουκ περιγράφει την κατάσταση «διπλή ζωή». Γύρω της η ζωή συνεχίζεται αλλά στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος.

«Το τένις είναι το μόνο πράγμα που μου δίνει ζωή αυτή την στιγμή. Το κορτ είναι το μόνο μέρος που μπορώ να βρίσκομαι και να μη με νοιάζει να δω τις ειδήσεις. Όταν είμαι στο κορτ δε σκέφτομαι τα άσχημα πράγματα. Σκέφτομαι μόνο τη μπάλα και ότι πρέπει να κάνω τη δουλειά μου» σημείωσε η Ζαβάτσκα.

Οι τενίστριες από την Ουκρανία δε μπορούν να κρύψουν την έκπληξή τους για τη δύναμη και την ενότητα που δείχνουν οι συμπατριώτες του.

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι τόσο δυνατοί. Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοια δύναμη» σχολίασε η Ζαβάτσκα. «Θεωρούσα ότι πάντα είχα έναν φόβο, αλλά βλέπω αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ στην Ουκρανία) που δεν έχουν φόβο. Είναι έτοιμοι για όλα» σχολίασε η Γιαστρέμσκα.

«Είμαι περήφανη για όλους εκεί, που είμαι Ουκρανή. Είμαι περήφανη για την Ουκρανία και για τον καθένα που μάχεται για την χώρα» κατέληξε η τενίστρια από την Ουκρανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT