Στίβος: Αντίπαλοι με τα ρεκόρ…

Ο ελληνικός στίβος ετοιμάζεται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορεγκον. Βούλα Πατουλίδου και Αγγελος Παυλακάκης μιλούν στην «Κ» για τη νέα γενιά των αθλητών και αθλητριών μας, που θα δοκιμαστεί στις ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη νέα γενιά του ελληνικού στίβου να θέλει να δείξει τη δυναμική της θα αρχίσει σε λίγες ημέρες (15 Ιουλίου) στο Γιουτζίν του Ορεγκον, των ΗΠΑ, το 18ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Με την πλειονότητα των ελληνικών ρεκόρ να φέρουν τον τίτλο «στοιχειωμένα», 19 πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να διεκδικήσουν διακρίσεις σε μία διοργάνωση από την οποία θα απουσιάζουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι.

Στην, όπως την αποκαλούν, «σμαραγδένια πόλη» του Ορεγκον, αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα ή να τοποθετήσουν το «αστέρι» τους στον γαλαξία του κλασικού αθλητισμού. Ανάμεσά τους η νέα γενιά του ελληνικού στίβου φαίνεται αποφασισμένη να σπάσει κάποια από τα «στοιχειωμένα» πανελλήνια ρεκόρ.

«Πρόκειται για μία ελπιδοφόρα γενιά», μας λέει η «χρυσή» ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. εμπ. από το 1992 (12,64). «Ολες αυτές οι μεγάλες επιδόσεις δεν έγιναν τυχαία. Οι αθλητές του προηγούμενου κύκλου του στίβου ήταν… αθλητάρες. Ο μικρός δρόμος που ανοίξαμε, έγινε διπλής κατεύθυνσης και, στη συνέχεια, ταχεία κυκλοφορίας. Τώρα, πρέπει να κάνουμε υπομονή. Ακόμα και μία επιτυχία να έρθει από το Ορεγκον θα αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα γιατί είμαστε μία χώρα, περίπου, 10.000.000 κατοίκων που φθίνει».

Βούλα Πατουλίδου και Αγγελος Παυλακάκης μιλούν στην «Κ» για τη νέα γενιά των αθλητών και αθλητριών μας, που θα δοκιμαστεί στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική αποστολή του Ορεγκον υπάρχουν και κάποιοι εν ενεργεία κάτοχοι πανελληνίων ρεκόρ, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Νικόλας Σκαρβέλης αλλά και άλλοι, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, που επιθυμούν να προσθέσουν στο όνομά τους ένα ρεκόρ της μεγάλης ηλικιακής κατηγορίας. Για τον 24χρονο Μίλτο η πρόκληση είναι διπλή, διότι ένα μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού λείπει από τη «χρυσή» συλλογή του.

«Ο Μίλτος ξέρει καλά τι κάνει. Θα διεκδικήσει το χρυσό που δεν έχει. Χαίρομαι που αυτή η αποστολή απαρτίζεται από νέα παιδιά. Πιστεύω ότι τα πρώτα θετικά δείγματα θα φανούν στο Ορεγκον. Εκεί θα έχουμε καλά πλασαρίσματα. Με αυτά τα παιδιά, σε συνδυασμό και με αυτά που θα προστεθούν στην Eθνική τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε μία καλή παρουσία τόσο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν. Θα ξαναφέρουν τον ελληνικό στίβο εκεί που ανήκει», μας είπε ο Αγγελος Παυλακάκης, ο οποίος διατηρεί το ρεκόρ στα 100 μ. από το 1997 (10,11). «Τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, επλήγη και ο αθλητισμός καθώς δεν αποτελούσε προτεραιότητα. Με τη νέα γενιά θα ξαναμπούμε μπροστά».

Τα 13 από τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής πραγματοποίησαν το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους σε προπονητικό κέντρο στο Σιάτλ και τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στο Ορεγκον. Εκεί θα ενσωματωθούν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT