Μόντο Ντουπλάντις: Ο άλτης που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μόντο Ντουπλάντις: Ο άλτης που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ο Μόντο Ντουπλάντις βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Ποιος είναι ο Σουηδός άλτης που γράφει ξεχωριστή ιστορία στο αγώνισμα

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ένας κοινός αθλητής, είναι φαινόμενο. Ο Μόντο Ντουπλάντις με άλμα στα 6.21 μέτρα βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ στον ανοιχτό στίβο.

Ο Σουηδός έριξε και το τελευταίο «κάστρο» του Σεργκέι Μπούμπκα τα χρόνια της παντοκρατορίας του «τσάρου των αιθέρων». Ο Μπούμπκα είχε πηδήξει στη μυθική καριέρα του 46 φορές πάνω από τα έξι μέτρα. Ο Ντουπλάντις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον ξεπέρασε για 48η φορά το συγκεκριμένο ύψος.

Ο «ιπτάμενος» Σουηδός τον Νοέμβριο θα γίνει 23 ετών.

Σύμφωνα με τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της δεύτερης και επιτυχημένης προσπάθειάς του στα 6.21, ο Ντουπλάντις πέρασε τουλάχιστον 10 εκατοστά πάνω από τον πήχη. Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ είναι θέμα χρόνου.

Ο Ντουπλάντις ξεκίνησε την πορεία του σε επίπεδο ανδρών στα άλμα επί κοντώ πριν από περίπου τρία χρόνια ως το next big thing του αγωνίσματος. Πλέον, είναι όχι μόνο ένας σούπερ σταρ αλλά και ο άλτης που έχει στην κατοχή του όλους τους τίτλους αφού έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Σουηδός επικοντιστής ήξερε τι ήθελε να πετύχει στην αθλητική του καριέρα. «Όταν ξεκίνησα το άλμα επί κοντώ είχα μεγάλες φιλοδοξίες. Ήθελα να γίνω ο καλύτερος που έχει γεννηθεί και πάντα ήθελα να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ» είπε ο επικοντιστής στο CNN Sport μετά το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στον κλειστό στίβο.

«Πάντα θεωρούσα ότι μπορούσα να το κάνω. Ήμουν σίγουρος για τις ικανότητές μου αλλά δεν ήμουν βέβαιος ότι θα γινόταν τόσο σύντομα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είμαι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ» συμπλήρωσε.

Το πρώτο του άλμα στην αυλή του σπιτίου του

Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1999 ο Μόντο Ντουπλάντις έχει καταβολές από αθλητική οικογένεια. Ο Αμερικανός πατέρας του ήταν αθλητής του άλματος επί κοντώ και η μητέρα του από τη Σουηδία έπαιζε βόλεϊ ενώ υπήρξε και επταθλήτρια. Όλα του τα αδέρφια (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ο Μόντο έκανε το πρώτο του άλμα στο επί κοντώ σε ηλικία τριών ετών στην αυλή του σπιτιού του στη Λουϊσιάνα των ΗΠΑ. Η επαφή του με το άθλημα σε τόσο μικρή ηλικία του επέτρεψε να το γνωρίσει πολύ καλύτερα.

Όταν ήταν 8-9 ετών είχε αρχίσει να καταλαβαίνει τις τεχνικές του επί κοντώ. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανα μία καλή αρχή στο άθλημα. Αν δεν υπήρχε ολόκληρο στήσιμο στην αυλή μου ποιος ξέρει που θα ήμουν εγώ τώρα. Αυτή η αυλή ήταν σαν παιδότοπος για εμένα. Γνώρισα το άθλημα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Κατάλαβα ότι μου άρεσε και αντιλήφθηκα ότι διασκεδάζω. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχω παθιαστεί με αυτό το σπορ που κάνω τώρα. Αντιλήφθηκα πώς μπορώ να διασκεδάσω κάνοντάς το», ομολόγησε.

Ρέκορντμαν από κούνια

Ο Μόντο Ντουπλάντις σε ηλικία 12 ετών έπρεπε να διαλέξει σε ποιο άθλημα θα συνεχίσει αφού ξεκίνησε και μπέιζμπολ. Επέλεξε το επί κοντώ και έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το 2015 αναδείχτηκε αθλητής στίβου της χρονιάς στο σχολείο του. Ως υπήκοος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Σουηδίας αποφάσισε να εκπροσωπήσει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα καταγωγής της μητέρας του. Τον Ιούνιο του 2015 εκπροσώπησε τη Σουηδία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κάλι και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 5.30 μέτρα βελτιώνοντας κατά δύο εκατοστά το προσωπικό του ρεκόρ.

Την επόμενη χρονιά ο Ντουπλάντις σημείωσε 5.49 σε σχολικό μίτινγκ, επίδοση που ήταν η κορυφαία όλων των εποχών σε επίπεδο εφήβων. Το ρεκόρ έσπασε από τον Εμμανουήλ Καραλή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ προτού το πάρει πίσω ο Σουηδός άλτης με 5.53 στο Ταλίν. Το 2016 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των τζούνιορ.

Στις 11 Φλεβάρη 2017 ο Σουηδός άλτης σημείωσε 5.75 στα Millrose Games, επίδοση που ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των τζούνιορ. Μία εβδομάδα αργότερα βελτίωσε την επίδοση στα 5.82 αλλά το ρεκόρ του δε μέτρησε για τεχνικές παραλείψεις. Το Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σημείωσε 5.90 μέτρα στο Τέξας βελτιώνοντας το προσωπικό του ρεκόρ αλλά και την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα τζούνιορς. Η επίδοσή του ήταν ρεκόρ Σουηδίας σε επίπεδο ανδρών το οποίο και βελτίωσε κατά τρία εκατοστά.

Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Γκροσέτο ήταν φυσικό επακόλουθο. Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, την πρώτη του διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών και με άλμα στα 5.50 μέτρα κατέλαβε την ένατη θέση.

Το 2018 ξεκίνησε για τον Μόντο με βελτίωση του παγκόσμιου ρεκόρ κλειστού στίβου σε επίπεδο τζούνιορ με άλμα στα 5.83 στη Νεβάδα. Λίγο αργότερα σημείωσε 5.88 στον κλειστό στίβο ενώ συμμετείχε και στο Παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με άλμα στα 5.70 μέτρα.

Γράφοντας ιστορία

Ο Σουηδός άλτης ήταν κυρίαρχος στις μικρές ηλικίες κατακτώντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων ανδρών στο Τάμπερε με άλμα στα 5.82 επίδοση που ήταν και ρεκόρ αγώνων. Λίγο αργότερα πέρασε για πρώτη φορά τα έξι μέτρα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών στο Βερολίνο. Το 6.05 ήταν η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία των Νέων ανδρών, προσωπικό ρεκόρ και ρεκόρ Σουηδίας.

Το 2019 συνέχισε τα μεγάλα άλματα και με επίδοση 5.97 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα πίσω από τον Σαμ Κέντρικς.

Από το 2020 κι έπειτα κυριαρχεί απόλυτα στο άλμα επί κοντώ. Εκείνη την χρονιά ξεκίνησε στον κλειστό στίβο με άλμα στα 6 μέτρα στο Ντίσελντορφ στις 4 Φεβρουαρίου. Τέσσερις μέρες αργότερα έριξε πάνω του όλα τα φώτα όταν με άλμα στα 6.17 μέτρα στο Τόρουν της Πολωνίας σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο ξεπερνώντας κατά ένα εκατοστό την προηγούμενη επίδοση του Ρενό Λαβιλενί.

Μία εβδομάδα αργότερα στην Γλασκώβη βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο με άλμα στα 6.18 μέτρα. Η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε ένα εντυπωσιακό σερί για τον Μόντο αφού ολοκλήρωσε έξι αγώνες στον κλειστό στίβο με ισάριθμες πρωτιές με άλματα από τα έξι μέτρα και πάνω.

Με την επανεκκίνηση του στίβου μετά την έξαρση της πανδημίας, ο Μόντο σημείωσε 5.86 μέτρα στο Όσλο. Άπαντες περίμεναν από τον Σουηδό να επιχειρήσει και για το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο. Το άλμα που έψαχνε ο Ντουπλάντις, τελικά το βρήκε στη Ρώμη. Με επίδοση στα 6.15 μέτρα στο Golden Gala Pietro Mennea ο 20χρονος Σουηδός έκανε δικό του και το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου, 26 χρόνια μετά το 6.14 του Σεργκέι Μπούμπκα. Ο θρυλικός άλτης που βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο 35 φορές σχολίασε ότι ο Ντουπλάντις έχει τέτοια τεχνική που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6.30 μέτρα στην καριέρα του.

Το 2021 ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο. Το 6.02 και το χρυσό μετάλλιο ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι ο Μόντο Ντουπλάντις δεν έχει πλέον αντίπαλο στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Σουηδός επιχείρησε να βελτιώσει και το παγκόσμιο ρεκόρ βάζοντας τον πήχη στα 6.19 αλλά είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Το συγκεκριμένο ύψος (6.19) το πέρασε στο μίτινγκ του Βελιγραδίου λίγες μέρες πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην ίδια πόλη.

Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ κράτησε λίγες μόλις μέρες αφού τον Μάρτιο του 2022 με άλμα στα 6.20 μέτρα έγραψε και πάλι ιστορία. Στο Όρεγκον έδειξε ότι βάζει πλώρη για να γίνει ο κορυφαίος άλτης επί κοντώ όλων των εποχών, αν δεν είναι ήδη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT