Πόσα χρήματα κερδίζει μία αθλήτρια του ποδοσφαίρου

Πόσα χρήματα κερδίζει μία αθλήτρια του ποδοσφαίρου

Η διαφορά με τα συμβόλαια των ανδρών είναι χαοτική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Κυριακής η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας κατέκτησε το Euro στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ήταν η πρώτη διεθνής επιτυχία για τους Άγγλους μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966.

Η Λία Γουίλιαμσον, αρχηγός της ομάδας, σήκωσε το τρόπαιο μαζί με τις συμπαίκτριές της. Η 25χρονη μέσος αγωνίζεται στην Άρσεναλ και σύμφωνα με αναφορές εισέπραξε 200 χιλιάδες λίρες την περασμένη σεζόν βάσει συμβολαίου.

Το ποσό αυτό είναι οκτώ φορές πάνω από τον μέσο μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η διαφορά είναι χαοτική σε σχέση με όσα κερδίζει ένας άνδρας ποδοσφαιριστής στην Αγγλία.

Ο αρχηγός της ανδρικής ομάδας Χάρι Κέιν εισπράττει 200 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα. Δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του αγγλικού πρωταθλήματος αφού ποδοσφαιριστές σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Κέβιν ντε Μπρόινε κερδίζουν γύρω στις 400 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, ο μέσος μισθός σε μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία κυμαίνεται στις 47 χιλιάδες λίρες με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία επτά από τις 12 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Έρευνα της Deloitte ο μέσος μισθός στην ομάδα της Γουέστ Χαμ, που τερματίζει στα μισά της βαθμολογίας κυμαίνεται στις 4,3 εκατομμύρια λίρες. Η Λέστερ πληρώνει κατά μέσο όρο 6,4 εκατομμύρια λίρες σε μισθούς. 

Την ίδια στιγμή, οι παίκτριες της Εθνικής Αγγλίας θα λάβουν περίπου 55 χιλιάδες λίρες η καθεμία ως μπόνους για την κατάκτηση του τουρνουά. Το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων λιρών που θα μοιραστούν είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα 5 εκατομμύρια που λάμβανε η ανδρική ομάδα αν κέρδιζε το Euro την προηγούμενη χρονιά. 

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται, το BBC φέρνει ως παράδειγμα την Μάντσεστερ Σίτι, που έχει και γυναικεία ομάδα. Η ανδρική ομάδα, πρωταθλήτρια της Premier League δημοσίευσε ότι είχε κύκλο εργασιών 571 εκατομμύρια λίρες για τη σεζόν 2020-2021.

Ο σύλλογος ξόδεψε το 62% των εσόδων στους μισθούς των παικτών, σύμφωνα με την Deloitte, που υπολογίζεται σε 354 εκατομμύρια λίρες. Σε ένα ρόστερ 30 παικτών το ποσό αυτό ισοδυναμεί σε 11,8 εκατομμύρια ευρώ ανά ποδοσφαιριστή. 

Η γυναικεία ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Ο τζίρος της ομάδας ανέρχεται σε 2,9 εκατομμύρια λίρες για τη σεζόν 2020-2021. Από τα ταμεία της ομάδας βγαίνουν 3,3 εκατομμύρια λίρες σε μισθούς για όλη την ομάδα και το επιτελείο. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός είναι 75 χιλιάδες λίρες.

Με πληροφορίες από το BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT