Σέντρα με πολλές υποσχέσεις…

Η Σούπερ Λιγκ 1 άρχισε και όλα δείχνουν ότι θα είναι άκρως ανταγωνιστική – Μελανό σημείο η συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθημερινότητά μας επιστρέφει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1. Ενα πρωτάθλημα που οι περισσότεροι λατρεύουν να… μισούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και με τα όσα προβλήματα κουβαλάει, με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνει να είναι στην πρώτη γραμμή και να κάνει πιο ενδιαφέροντα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Ενας νέος μαραθώνιος ξεκίνησε ήδη την Παρασκευή από το «Πανθεσσαλικό» του Βόλου, με την κανονική περίοδο να ολοκληρώνεται το διήμερο 11-12 Μαρτίου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 και 14 Μαΐου.

Βέβαια, η φετινή κούρσα, η 64η από τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής, θα «κοπεί» αναγκαστικά στη μέση, καθώς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα έχουμε τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, το πρώτο στην ιστορία της διοργάνωσης που γίνεται χειμώνα. Ετσι, ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί στις 13.11 και ο δεύτερος θα ξεκινήσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (21-22.12) με τις αναμετρήσεις της 14ης αγωνιστικής, χωρίς να μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πόσο αυτή η διακοπή θα επηρεάσει ομάδες και παίκτες.

Η λογική θέλει το φετινό πρωτάθλημα να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό, καθώς δίνει περισσότερα ευρωπαϊκά εισιτήρια για την επόμενη σεζόν, με τις δύο πρώτες θέσεις να οδηγούν στα προκριματικά του Champions League και τις υπόλοιπες τρεις σε αυτά του Conference League.

Ο περυσινός πρωταθλητής Ολυμπιακός παρουσιάζεται ως το φαβορί για να προσθέσει στη συλλογή του και το φετινό τρόπαιο, με τις στοιχηματικές εταιρείες να τον έχουν μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, όσον αφορά τις αποδόσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι στιγμής στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις δεν έχουν δείξει καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Επίσης, σε σχέση με τους υπόλοιπους «μνηστήρες» του τίτλου θα είναι η μόνη ομάδα που θα κρατάει περισσότερα από δύο καρπούζια σε μια μασχάλη, έχοντας μάλιστα στον πάγκο της νέο προπονητή, τον Κάρλος Κορμπεράν, που για πρώτη φορά στα 39 του χρόνια καλείται να κολυμπήσει σε πρωτόγνωρα για αυτόν νερά.

Σέντρα με πολλές υποσχέσεις…-1

Περισσότερα φέτος τα ευρωπαϊκά εισιτήρια – Πρωτόγνωρη η χειμερινή διακοπή για το Μουντιάλ.

Η ΑΕΚ, που ήταν η μεγάλη χαμένη πέρυσι, καθώς δεν βγήκε καν στην Ευρώπη, από φέτος μπαίνει σε μια νέα για αυτήν εποχή. Το καινούργιο γήπεδο και η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια της δίνει μια τρομερή δυναμική, που αν την εκμεταλλευθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπορέσει να μείνει σε τροχιά τίτλου μέχρι το τέλος της κούρσας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός πως η Ενωση τερμάτισε 5η την περασμένη σεζόν, οι «ειδικοί» την έχουν ως δεύτερο φαβορί για τον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή η πιο «δεμένη» από τις ομάδες που θα παλέψουν για την κούπα. Οχι τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, καθώς υπάρχουν κομμάτια στο παζλ που πρέπει να συμπληρωθούν, αλλά περισσότερο στη συσπείρωση που υπάρχει στις τάξεις του, από το ποδοσφαιρικό τμήμα μέχρι την εξέδρα. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη δεν προκάλεσε ρωγμές στα θεμέλια που έχει βάλει ο Γιοβάνοβιτς και στη Λεωφόρο έχουν πλέον κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται πολλά περισσότερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που μπαίνει στην κούρσα έχοντας να λύσει περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες. Το πρόωρο «αντίο» από το Conference League έφερε αρκετή εσωστρέφεια και μουρμούρα, με τον Λουτσέσκου να καλείται να βρει άμεσα λύσεις, καθώς η κατάκτηση κάποιου τίτλου φέτος φαντάζει μονόδρομος για τον «Δικέφαλο». Τέλος ο Αρης, έχοντας παρακαταθήκη την περυσινή του πορεία, στοχεύει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 3η θέση. Η καλή παρουσία την περασμένη σεζόν και οι προσθήκες αρκετών ικανών παικτών το καλοκαίρι έφεραν ενθουσιασμό, ο οποίος όμως μετριάστηκε κάπως από τον άδοξο ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Από κει και πέρα, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΟΦΗ, ο Βόλος και ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να μπουν σφήνα στους μεγάλους, κυνηγώντας την 6η θέση των πλέι οφ, ενώ ο Ατρόμητος και ο Παναιτωλικός που δεν πήγαν καλά στο περασμένο πρωτάθλημα ψάχνουν τον τρόπο να επιστρέψουν. Ερωτηματικό είναι ο Ιωνικός, ο οποίος αν και ήταν 11ος στο φινάλε της κανονικής περιόδου, τερμάτισε στην 7η θέση έπειτα και τη διεξαγωγή των πλέι οφ. Τέλος η Λαμία, όπως και ο Λεβαδειακός που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, είναι οι δύο ομάδες που βάζουν πρώτο στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

Ενα από τα στοιχεία της Σούπερ Λιγκ, που κάθε χρόνο αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής, είναι η απουσία Ελλήνων παικτών από τις ενδεκάδες των ομάδων. Αν και από τους 424 ποδοσφαιριστές που είχαν δηλώσει οι σύλλογοι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, οι 196 είναι Ελληνες (δηλαδή το 46,2%), πολλοί λίγοι από αυτούς αποτελούν βασικές επιλογές, κυρίως για τις ομάδες του Big 5. Παρά το γεγονός ότι έγιναν πολλές σκέψεις, ακόμα και υποχρεωτική παρουσία συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων στο αρχικό σχήμα, τίποτα δεν προχώρησε.

Το πρωτάθλημα, λοιπόν, άρχισε με την ευχή όλων μας να μπορέσει να αποβάλει την τοξικότητα που το συνοδεύει κάθε χρόνο και να αναδείξει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του, που είναι οι παίκτες και όχι οι παράγοντες ή οι διαιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT