Ενα δευτερόλεπτο είναι πολύς χρόνος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ενα δευτερόλεπτο είναι πολύς χρόνος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και η Εθνική κάνει πρεμιέρα στο Ευρωμπάσκετ με αντίπαλο την Κροατία. Μια ομάδα που δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, δεν έχει Πέτροβιτς, Κούκοτς ή Ράτζα, όμως πρόκειται για μια μπασκετική σχολή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και η Εθνική κάνει πρεμιέρα στο Ευρωμπάσκετ με αντίπαλο την Κροατία. Μια ομάδα που δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, δεν έχει Πέτροβιτς, Κούκοτς ή Ράτζα, όμως πρόκειται για μια μπασκετική σχολή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Η ελληνική ομάδα προσπαθεί να χτίσει διαφορές, οι Κροάτες «ροκανίζουν» και οδηγούν την αναμέτρηση σε ένα φινάλε-θρίλερ. Το χρονόμετρο δείχνει 1,5 λεπτό, με το σκορ στο 84-82 και την μπάλα να βρίσκεται στα χέρια των αντιπάλων μας. Και… κάπου εκεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναλαμβάνει να τελειώσει το ματς, με προσωπικές παρεμβάσεις τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Η φάση, όμως, που ανέδειξε όλο το μεγαλείο του «Greek Freak», του παίκτη για τον οποίο εδώ και χρόνια «παραμιλούν» οι ΗΠΑ και το ΝΒΑ, διαδραματίζεται στα τελευταία περίπου 15 δευτερόλεπτα του αγώνα. Με το σκορ στο 86-82, η Κροατία ψάχνει απεγνωσμένα ένα γρήγορο καλάθι που θα την κρατήσει ζωντανή.

Ο Xεζόνια «ανοίγει» το γήπεδο, παραμένει στην κορυφή για αμυντική ισορροπία και πασάρει αριστερά του στις 45 μοίρες στον Σιμόν. Ο Γιάννης βρίσκεται κάτω από το ελληνικό καλάθι και βλέπει την μπάλα να φεύγει από τα χέρια του Σιμόν για την έξτρα πάσα με κατεύθυνση τον αφύλακτο Σμιθ στη γωνία (corner 3). Το χρονόμετρο δείχνει 12 δευτερόλεπτα και ένα δέκατο.

Ενα δευτερόλεπτο είναι πολύς χρόνος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο-1

Ενα δευτερόλεπτο και ένα δέκατο αργότερα (στα 11 δευτερόλεπτα), ο σταρ των Μπακς θα προλάβει να κάνει δύο τεράστια βήματα και να εκτοξευθεί (χωρίς εισαγωγικά) προς την μπάλα. Το σουτ του Σμιθ αλλοιώνεται και ο Χεζόνια, που ελέγχει τα μετόπισθεν της Κροατίας, βλέπει έκπληκτος τον Αντετοκούνμπο, ύστερα από αυτή την υπερπροσπάθεια, να ξεχύνεται κατά πάνω του στο ένας εναντίον ενός. Απέναντι σε έναν πολύ δυναμικό παίκτη, όπως ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης θα πετύχει το καλάθι και θα πάρει και το φάουλ τελειώνοντας την αναμέτρηση.

Η ασύλληπτη ενέργεια του «Greek Freak» με την Κροατία, που άφησε άφωνους όσους κατάφεραν να την… αποκωδικοποιήσουν.

Οταν, λοιπόν, σχεδόν όλοι οι παίκτες Ελλάδας και Κροατίας «ζύγιζαν» τις τελευταίες ανάσες τους στον αγώνα, ο «Greek Freak» είχε τα περισσότερα αποθέματα απ’ όλους· συμπαίκτες και αντιπάλους. Υστερα από ένα εξουθενωτικό ματς, είχε το καθαρό μυαλό να αντιληφθεί και να προβλέψει ότι ο Σμιθ θα γίνει ο αποδέκτης του κρίσιμου σουτ που έψαχναν οι Κροάτες.

Είχε την έκρηξη (παρά τα 211 εκατοστά του), την πίστη, το ένστικτο και το mentality για να πιστέψει ότι θα καταφέρει να βγάλει εις πέρας και αυτή την, μέχρι πριν από ελάχιστα δευτερόλεπτα, αδιανόητη αμυντική προσπάθεια.

Ο Γιάννης έχει τεχνικές ατέλειες, όμως η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά, η μπασκετική προσωπικότητα και η αντίληψη που έχει σφυρηλατήσει τον έχουν φέρει στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ.

Είναι όλες αυτές οι «αθέατες» λεπτομέρειες που σε πολλές στιγμές ενός αγώνα κάνουν την Εθνική να μοιάζει ότι παίζει με έξι παίκτες στο παρκέ. Αυτές που κάνουν τα δύσκολα εύκολα, που απελευθερώνουν και προσφέρουν σιγουριά στους συμπαίκτες του, που προκαλούν δέος σε αντιπάλους και φιλάθλους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT