Ευρωμπάσκετ: Οι 11 προημιτελικοί της Εθνικής – Από το «χρυσό» ‘87 έως την ιστορική ανατροπή με τη Σλοβενία

Ευρωμπάσκετ: Οι 11 προημιτελικοί της Εθνικής – Από το «χρυσό» ‘87 έως την ιστορική ανατροπή με τη Σλοβενία

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί απέναντι στη Γερμανία (21:30) για 12η φορά σε προημιτελικό Ευρωμπάσκετ

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ διεκδικεί η Εθνική ομάδα μπάσκετ. Η Ελλάδα θέλει νίκη απέναντι από τη Γερμανία (21:30) που θα την φέρει στον δρόμο των μεταλλίων.

Η γαλανόλευκη πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1949 στην Αίγυπτο. Η Εθνική κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, σε μία διοργάνωση με εντελώς διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Από εκείνο το μετάλλιο, η Ελλάδα κατέλαβε δύο φορές την 8η θέση (1951, 1965) στην καλύτερή της συγκομιδή μέχρι το… απόλυτο έπος.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε να διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ του 1987. Οι αγώνες έγιναν στο ΣΕΦ και η γαλανόλευκη, με προπονητή τον Κώστα Πολίτη και τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη μαέστρους στο παρκέ, έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ιταλία στα προημιτελικά, στον δρόμο προς την πρώτη θέση. 

Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε τερματίσει πρώτη και αήττητη στον όμιλό της και η Ελλάδα στην τέταρτη θέση. Η γαλανόλευκη δεν είχε νικήσει ποτέ στο παρελθόν τους Ιταλούς, που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και το χάλκινο στη διοργάνωση του 1985. 

Με τη συμπαράσταση 16.000 ανθρώπων που κατέκλυσαν το ΣΕΦ, οι παίκτες του Κώστα Πολίτη επικράτησαν με 90-78 και έφτασαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 38 πόντους και ο Παναγιώτης Γιαννάκης 22 με 4/6 τρίποντα. 

«Ναι είναι η μεγαλύτερη νίκη, μέχρι την επόμενη», είπε ο Νίκος Γκάλης μετά το νίκη της Ελλάδας. Η γαλανόλευκη στη συνέχεια της διοργάνωσης νίκησε τη Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό και τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο.

Στις διοργανώσεις του 1989 στη Γιουγκοσλαβία και του 1991 συμμετείχαν οκτώ ομάδες και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν προημιτελικοί. Οι δύο πρώτες ομάδες των δύο ομίλων προκρίνονταν στα ημιτελικά.

Οι νοκ άουτ προημιτελικοί επανήλθαν στη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ του 1993 που έγινε στη Γερμανία. Η Ελλάδα τερμάτισε στην πρώτη θέση του τρίτου ομίλου και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο όπου κατέλαβε την τρίτη θέση στον νέο όμιλο που δημιουργήθηκε και πήρε το εισιτήριο για την οκτάδα.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε στα προημιτελικά την Γαλλία. Η γαλανόλευκη πήρε τη νίκη με 71-69 με δραματικό τρόπο. Λίγο πριν την εκπνοή του αγώνα, ο Κώστας Παταβούκας αστόχησε σε βολή αλλά ο Παναγιώτης Φασούλας πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ευστόχησε δίνοντας την πρόκριση στην Εθνική ομάδα. 

Στη συνέχεια της διοργάνωσης η Ελλάδα ηττήθηκε στα ημιτελικά από τη Γερμανία, που στη συνέχεια κατάκτησε το τρόπαιο. Στον μικρό τελικό η Εθνική έχασε από την Κροατία και έμεινε εκτός βάθρου. 

Το 1995 η Ελλάδα διοργάνωσε για δεύτερη φορά το Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρώτου ομίλου και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

Η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ισπανία στον δρόμο προς την τετράδα. Η Εθνική ομάδα επιβλήθηκε με 66-64, προκρίθηκε στα ημιτελικά ενώ παράλληλα εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα. Στη συνέχεια της διοργάνωσης η γαλανόλευκη ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Η Εθνική μπάσκετ τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρώτου ομίλου στο Ευρωμπάσκετ του 1997, που διεξήχθη στην Ισπανία. Η Ελλάδα πήρε την πρωτιά και στον όμιλο που δημιουργήθηκε στην δεύτερη φάση και προκρίθηκε στα προημιτελικά. 

Στην οκτάδα αντιμετώπισε την Πολωνία και πήρε τη νίκη με 72-62 μπαίνοντας και πάλι στη ζώνη των μεταλλίων. Ωστόσο, έμεινε ξανά εκτός βάθρου αφού ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη Γιουγκοσλαβία και στον μικρό τελικό από τη Ρωσία. 

Το 2003, στο Ευρωμπάσκετ που έγινε στη Σουηδία, η Ελλάδα τερμάτισε στην πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Η Εθνική δημιούργησε υψηλές προσδοκίες μετά τις νίκες της κόντρα στην Κροατία και την Τουρκία.

Ωστόσο, η Ιταλία έφερε την απότομη προσγείωση. Η ήττα από την «σκουάντρα ατζούρα» με 62-59 έφερε την Ελλάδα εκτός διεκδίκησης μεταλλίου. Η γαλανόλευκη κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Το 2005 στο Βελιγράδι η Εθνική μπάσκετ τερμάτισε στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου και προκρίθηκε στα νοκ άουτ. Μετά τη νίκη επί του Ισραήλ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τη Ρωσία, που είχε τερματίσει πρώτη στον πρώτο όμιλο. 

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρισκόταν πια στην άκρη του πάγκου και η Ελλάδα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά. Η γαλανόλευκη επιβλήθηκε με 66-61 των Ρώσων που είχαν τον Αντρέι Κιριλένκο στη σύνθεσή τους, προκρίθηκε στην τετράδα και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Το 2007, στη διοργάνωση της Μαδρίτης, η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της στον προημιτελικό με τη Σλοβενία. Η Ελλάδα πέρασε ως δεύτερη του πρώτου ομίλου στα δεύτερη φάση και στη συνέχεια τερμάτισε τρίτη στον όμιλο που δημιουργήθηκε. 

Στον προημιτελικό με τους Σλοβένους, η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει με 62-53 ενάμιση περίπου λεπτό πριν το τέλος. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έκανε σερί 10-0 στην υπόλοιπη αναμέτρηση και πήρε την σπουδαία πρόκριση. Στη συνέχεια η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Στο Ευρωμπάσκετ του 2009 η Ελλάδα αντιμετώπισε την Τουρκία στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η νίκη με 76-74 στην παράταση έφερε τη γαλανόλευκη στον δρόμο της Ισπανίας στα ημιτελικά.

Η Εθνική ηττήθηκε με 82-64 από τη φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης. Στον μικρό τελικό επιβλήθηκε με 57-56 της Σλοβενίας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στην τελευταία μεγάλη της επιτυχία στη διοργάνωση.

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με πολλές απουσίες στη διοργάνωση του 2011 στη Λιθουανία. Η εθνική μπήκε στην οκτάδα αλλά το εμπόδιο της Γαλλίας (μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης) ήταν ανυπέρβλητο. Η ήττα με 64-56 έφερε την Ελλάδα εκτός τετράδας. Η Εθνική κατέλαβε την έκτη θέση.

Το 2015 η Ελλάδα βρήκε στα προημιτελικά την Ισπανία. Οι «φούριας ρόχας» ήταν πανίσχυροι εκείνη την περίοδο και υποχρέωσαν την Εθνική σε ήττα με 73-71 οδηγώντας την εκτός τετράδας. Η γαλανόλευκη κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Η Ελλάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και στο Ευρωμπάσκετ του 2017. Η Εθνική ηττήθηκε από τη Ρωσία με 74-69 και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο. Η γαλανόλευκη κατέλαβε την όγδοη θέση.

Οι προημιτελικοί της Εθνικής σε Ευρωμπάσκετ

  • 1987 (Ελλάδα): Ελλάδα-Ιταλία 90-78
  • 1993 (Γερμανία): Ελλάδα-Γαλλία 61-59
  • 1995 (Ελλάδα): Ελλάδα-Ισπανία 66-64
  • 1997 (Ισπανία): Ελλάδα-Πολωνία 72-62
  • 2003 (Σουηδία): Ελλάδα-Ιταλία 59-62
  • 2005 (Σερβία): Ελλάδα-Ρωσία 66-61
  • 2007 (Ισπανία): Ελλάδα-Σλοβενία 63-62
  • 2009 (Πολωνία): Ελλάδα-Τουρκία 76-74
  • 2011 (Λιθουανία): Ελλάδα-Γαλλία 56-64
  • 2015 (Γαλλία): Ελλάδα-Ισπανία 71-73
  • 2017 (Τουρκία): Ελλάδα-Ρωσία 69-74
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT