Ρότζερ Φέντερερ: Ο Βασιλιάς έφυγε, ζήτω ο Βασιλιάς

Ρότζερ Φέντερερ: Ο Βασιλιάς έφυγε, ζήτω ο Βασιλιάς

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποχωρεί από το τένις έχοντας κατακτήσει 20 Grand Slam και 103 τίτλους συνολικά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι ήξεραν ότι αυτή η στιγμή θα ερχόταν. Ήταν – με αθλητικούς όρους – ένας μεγάλος. «Ένας μεγάλος είναι ένα παιδί με παρελθόν» σύμφωνα με τον Ζάρκο Πετάν. Και το δικό του παρελθόν ήταν πασπαλισμένο με μπόλικη αστερόσκονη.

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποχωρεί από το τένις έχοντας κατακτήσει 20 Grand Slam και 103 τίτλους συνολικά. Έμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 310 εβδομάδες, οι 237 συνεχείς. Έδωσε πάνω από 1500 αγώνες στην καριέρα του με ποσοστό νικών (82%) με 1251 νίκες και 275 νίκες. Δεν εγκατέλειψε αγώνα!

Όμως οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα! Οι ψυχροί αριθμοί δεν αρκούν για να αποτυπώσουν αυτό που ήταν ο Φέντερερ τα 24 χρόνια που έπαιξε επαγγελματικό τένις. Ο Ελβετός θρύλος του τένις είναι τρίτος σε κατακτήσεις Grand Slam πίσω από τον Ράφα Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς και δεύτερος σε συνολικούς τίτλους πίσω από τον Τζίμι Κόνορς.

Είναι όμως εκείνος που έθεσε νέα δεδομένα στο τένις. Εκείνος που κυριάρχησε για πάνω από μία δεκαετία. Εκείνος που ο κόσμος λάτρεψε. Πώς να αποτυπώσουν οι αριθμοί την απαράμιλλη τεχνική του. Το backhand του που ήταν λες και βγήκε από κάποιο ατελιέ του Πικάσο, το forehand του που ξεδιπλωνόταν με χάρη όπως ο Νουρέγιεφ σε κάποια σκηνή. Σωστός καλλιτέχνης. Ένας καλλιτέχνης των κορτ.

Ο Φέντερερ είναι ένας από τους ελάχιστους αθλητές στην ιστορία που είναι πάνω από το ίδιο το σπορ. Το τένις δεν θα είναι το ίδιο μετά την αποχώρησή του. Οι «μάχες» του με τον Ναδάλ και τον Τζόκοβιτς έφεραν το άθλημα σε νέα διάσταση, εκτόξευσαν τη δημοφιλία του σε όλον τον κόσμο και δημιούργησαν γενιές νέων τενιστών. Ο Φέντερερ ήταν είδωλο όλων όσων πρωταγωνιστούν στο άθλημα αυτή την εποχή. Ο Νο.1 τενίστας στον κόσμο, Κάρλος Αλκαράθ, δήλωσε ότι το μεγάλο του όνειρο είναι να τον αντιμετωπίσει.

Μακάρι να μπορούσαμε να σταματήσουμε τον χρόνο. Να βρεθεί ένας τρόπος οι δείκτες του ρολογιού να μείνουν κολλημένοι. Εκεί, για έξι χρόνια από το 2003 μέχρι 2009 όπου έφτασε σε 21 τελικούς Grand Slam κερδίζοντας τους 15 από αυτούς. Το 2009, στον τελικό του Wimbledon απέναντι στον Άντι Ρόντικ ξεπέρασε το είδωλό του, Πιτ Σάμπρας, σε κατακτήσεις Grand Slam τίτλων.

Το 2016 χτύπησε το πρώτο «καμπανάκι» όταν λόγω τραυματισμού αναγκάστηκε να μείνει για λίγο χρονικό διάστημα εκτός κορτ. Αποσύρθηκε από το Roland Garros δίνοντας τέλος στο εντυπωσιακό σερί 65 διαδοχικών παρουσιών σε Grand Slam. Έπεσε στο Νο.16 της παγκόσμιας κατάταξης και δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 2000.

Η κατάκτηση του 18ου Grand Slam στην Αυστραλία, το 2017 απέναντι στον Ράφα Ναδάλ και στη συνέχεια του Wimbledon ήρθαν ως επιβεβαίωση του μεγαλείου του. Τον Ιανουάριο του 2018 ο Ρότζερ Φέντερερ έγινε ο πρώτος τενίστας που κατέκτησε 20 Grand Slam τίτλους. Το κοινό της Αυστραλίας του πρόσφερε ένα μυθικό standing ovation, ο ίδιος με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει. Θαρρείς και ήξεραν όλοι ότι ο χρόνος μετρούσε πια αντίστροφα.

Ο χρόνος, ο μεγαλύτερος αντίπαλος όλων. Εκείνος που πάντα θα κερδίζει. Ακόμη και τους πιο δυνατούς και τους πιο ντελικάτους παίκτες που εμφανίστηκαν ποτέ στη γη.

Ο Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό τένις την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. Το τένις δεν θα είναι το ίδιο μετά την αποχώρησή του.

Ο Βασιλιάς έφυγε, ζήτω ο Βασιλιάς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT