Το 2ο στοίχημα της Εθνικής

Το δύσβατο μονοπάτι των προκριματικών του Ευρωπαϊκού 2024

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Η εθνική ομάδα έκλεισε την πορεία της στο φετινό Nations League κατακτώντας την πρώτη θέση του ομίλου της, κερδίζοντας έτσι την άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία (B), ενώ παράλληλα έκλεισε και μια θέση στα μπαράζ που οδηγούν το καλοκαίρι του 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει μέσω των προκριματικών.

Εκτός από αυτά, βέβαια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε χρόνο και ηρεμία ενόψει της πολύ πιο δύσκολης συνέχειας. Ηταν γνωστό πριν καν μπουν οι υπογραφές στο συμβόλαιο της ΕΠΟ με τον Γκουστάβο Πογιέτ, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση θα αποτελούσε και ένα κρας-τεστ για τον Ουρουγουανό τεχνικό, ο οποίος αν δεν κατάφερνε να αλλάξει την εικόνα, δύσκολα θα οδηγούσε την ομάδα στα προκριματικά του Euro, των οποίων η κλήρωση είναι τη μεθεπόμενη Κυριακή (9.10) στη Φρανκφούρτη. Ομως ο Πογιέτ, το στοίχημα που έβαλε κυρίως με τον εαυτό του και μετά με την Ομοσπονδία το κέρδισε. Στα περισσότερα ματς η Εθνική έδειξε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και εκτός από τις πέντε νίκες στα έξι ματς, έδειξε ότι γίνεται ξανά μια ομάδα για την οποία οι παίκτες της παίζουν, χωρίς να κάνουν… αγγαρεία.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το φινάλε του Nations League, η Εθνική μας γνωρίζει από τώρα ότι αν δεν καταφέρει να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό μέσω του ομίλου της, τότε στις 21.3.24 θα αντιμετωπίσει σε μονό εντός έδρας αγώνα την Τουρκία στον ημιτελικό των μπαράζ και αν επικρατήσει θα παίξει λίγες μέρες μετά με τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία – Καζακστάν, με την έδρα του τελικού να προκύπτει έπειτα από κλήρωση.

Ομως μέχρι τότε την Ελλάδα περιμένει μια πιο δύσκολη και σαφώς πιο σημαντική διαδικασία, αυτή των προκριματικών. Αυτό είναι το δεύτερο στοίχημα του Πογιέτ και των παικτών του, οι οποίοι καλούνται να οδηγήσουν την ομάδα στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης, έπειτα από ακριβώς δέκα χρόνια.

Η Εθνική μας θα μπει στην κλήρωση της 9ης Οκτωβρίου στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Από αυτή θα προκύψουν δέκα όμιλοι, επτά των πέντε ομάδων και τρεις των έξι. Την πρόκριση για τη Γερμανία παίρνουν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο:

Α΄ γκρουπ: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία, συν οι τέσσερις πρώτες της League A του Nations League, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία και Ιταλία.

Β΄ γκρουπ: Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία.

Γ΄ γκρουπ: Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία και Αρμενία.

Δ΄ γκρουπ: Ελλάδα, Γεωργία, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Β. Μακεδονία – ομάδες με τις οποίες δεν μπορούμε να βρεθούμε αντίπαλοι.

Ε΄ γκρουπ: Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα.

ΣΤ΄ γκρουπ: Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Λιχτενστάιν.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά η διαδικασία των προκριματικών θα «τρέξει» αρκετά γρήγορα, καθώς οι δέκα αγωνιστικές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα επτά μηνών, ώστε να υπάρξει χρόνος και για τα μπαράζ του Nations League. Ετσι η πρώτη αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 23-25.3.23, ενώ η τελευταία 19-21.11.23.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT