Αν έχεις… πάσα, διάβαινε

Οι πολλές και καλές μεταβιβάσεις δεν εγγυώνται την επιτυχία, όμως αποτελούν δείκτη καλής λειτουργίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι πολλές πάσες να μην εξασφαλίζουν την επιτυχία στο ποδόσφαιρο (βλ. γκολ) και συχνά να συνιστούν… ποδοσφαιρική φλυαρία, αλλά αποτελούν πολύ καλό δείκτη προετοιμασίας και καλής λειτουργίας της ομάδας, άρα κρίσιμο παράγοντα στο κτίσιμο επιθέσεων (build up).

Πρωτομάστορας της τακτικής με τις πολλές πάσες δεν είναι άλλος από τον Πεπ Γουαρδιόλα, με την ομάδα του, τη Μάντσεστερ Σίτι, να αναδεικνύεται με διαφορά κορυφαία στον αριθμό μεταβιβάσεων ανά αγώνα, σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES που εδρεύει στην Ελβετία.

Τα ευρήματα των στατιστικών αναλύσεων από 1.226 ομάδες σε 71 πρωταθλήματα ανά τον κόσμο έδειξαν ότι σε κάθε παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ οι παίκτες της πρωταθλήτριας Αγγλίας αλλάζουν τις περισσότερες πάσες κατά μέσον όρο, φθάνοντας στις 754 ανά 90λεπτο συν τις καθυστερήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος παρακολουθήσει έστω ένα λεπτό της ομάδας του Γουαρδιόλα, θα τη δει να αλλάζει τουλάχιστον οκτώ πάσες, πράγμα που μεταφράζεται και σε υψηλό ποσοστό κατοχής, ακόμη κι αν δεν εξασφαλίζει την… πεμπτουσία του αθλήματος.

Κορυφαία στον κόσμο η Μάντσεστερ Σίτι – Πρώτος ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, αλλά σε ποσοστό επιτυχίας ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ.

Μόνο δύο άλλες ομάδες έχουν πάνω από 700 πάσες ανά αγώνα, και είναι η ιαπωνική Αλμπιρέξ Νιιγκάτα (711) και η Μπενφίκα (708). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Παρί Σεν Ζερμέν (693) και Μακάμπι Τελ Αβίβ (682).

Πόσο επιτυχημένες όμως είναι όλες αυτές οι πάσες; Συμβαδίζει η ποσότητα με την ποιότητα; Σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζουν σύμφωνα με τα στατιστικά: Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ποσοστό επιτυχίας 90,8% στις μπαλιές των παικτών της, με βάση τα στοιχεία από τις φετινές διοργανώσεις πρωταθλήματος, υπολειπόμενη μόνο της Παρί Σεν Ζερμέν των Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, που έχει ποσοστό ακριβείας 91,3%. Ακολουθούν η Ρεάλ Μαδρίτης (90%), η Αλ-Τζαζίρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (89,2%), η Νιιγκάτα (89%) και η Μπαρτσελόνα (88,7%).

Αν έχεις… πάσα, διάβαινε-1

Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία στατιστικών, που μελετά πού πηγαίνουν οι πάσες, αν δηλαδή είναι προς τα πίσω, παράλληλες ή προς τα εμπρός στο γήπεδο. Εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και σχετίζονται με το στυλ παιχνιδιού ανά χώρα, κι όχι μόνο ανά ομάδα. Ετσι, στις 16 πρώτες ομάδες σε ποσοστό προωθήσεων της μπάλας, αν και με αρκετά χαμηλότερο αριθμό από μπαλιές, είναι πέντε σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας της Αργεντινής, με κορυφαία τη Ριέστρα και ποσοστό 64,6% από τις πάσες της να κατευθύνονται προς τα εμπρός.

Από την Πρέμιερ Λιγκ, περισσότερες προωθήσεις της μπάλας σε ποσοστό έχει η Μπόρνμουθ (39,4%), η ομάδα με τις λιγότερες πάσες στην Αγγλία ανά αγώνα (352), ενώ τις λιγότερες ποσοστιαία έχει η Σίτι με 24,7%, έχοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό στις παράλληλες μπαλιές (57,2%).

Οσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιο… φλύαρη ομάδα στο χορτάρι είναι ο ΠΑΟΚ (570 πάσες ανά αγώνα), μπροστά από Ολυμπιακό (559), ΑΕΚ (557), Παναθηναϊκό (532) και Αρη (494). Σε ποσοστό επιτυχίας υπερτερεί ο Ολυμπιακός με 87,7% και ακολουθούν Παναθηναϊκός (87,4%), ΠΑΟΚ (87,1%), Αρης (85,3%) και Ατρόμητος (84,6%). Περισσότερο πάσες μπροστά δίνει ο Παναιτωλικός (41%) και λιγότερο ο Ολυμπιακός (29,1%), που έχει και 57,2% παράλληλες μπαλιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT