«Σουπερνόβα» και άλλοι αστέρες στο Κατάρ

«Σουπερνόβα» και άλλοι αστέρες στο Κατάρ

Το «κόκκινο χαλί» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξετυλίγεται για μια ποδοσφαιρική πασαρέλα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από ένα μήνα το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα αρχίζει να ξετυλίγεται στα μάτια μας.

Και αν ένα χειμωνιάτικο παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται στην αραβική χερσόνησο και στο λαμπερό Κατάρ είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει το ενδιαφέρον στον καθένα, οι φανατικοί του αθλήματος… ξεψαχνίζουν εδώ και καιρό τα ρόστερ των 32 αντιπάλων για να δουν τα αστέρια τους, τους πρωτοεμφανιζόμενους, τα ταλέντα που ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στα σπουδαιότερα πρωταθλήματα, αλλά και να μελαγχολήσουν με τους μεγάλους απόντες. Αυτούς που δεν θα δώσουν το «παρών», γιατί πολύ απλά οι ομάδες τους αποκλείστηκαν στα προκριματικά.

«Σουπερνόβα» και άλλοι αστέρες στο Κατάρ-1
Φωτ. REUTERS/Pedro Nunes

Μορφές

Στις τελικές 26άδες που θα ανακοινωθούν, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής με τραυματισμούς, συναντά κανείς μορφές που θα δώσουν την τελευταία τους παράσταση με τις εθνικές τους σε παγκόσμιο κύπελλο, προσδοκώντας στον επίλογο της καριέρας τους να σηκώσουν το τρόπαιο του πόθου για κάθε ποδοσφαιριστή.

Πρώτος από όλους ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ύστερα από τέσσερα τουρνουά, το συγκεκριμένο θα είναι το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχει.

Στα 35 του πλέον, ο κορυφαίος μπαλαδόρος θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο που τόσο του λείπει και θα τον τοποθετήσει μια για πάντα δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα στις καρδιές των Αργεντινών.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που στα 37 του θα ηγηθεί της Πορτογαλίας στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση. Το πλήρωμα του χρόνου μοιάζει να έχει έρθει και για τον CR7, που στο πέμπτο του Μουντιάλ θα επιδιώξει μέσω της εθνικής να βρει διέξοδο από την περιπετειώδη δεύτερη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ύστατο τουρνουά θα είναι και για την έτερη… παλιοσειρά της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, τον Πέπε, που αισίως συμπλήρωσε τα 39 του χρόνια.

Εστω και αν στη Ρεάλ ο Λούκα Μόντριτς δείχνει να περνάει δεύτερη νιότη, τον περασμένο Σεπτέμβριο έκλεισε τα 37 του και ο Κροάτης έχει μία ακόμη ευκαιρία στο Κατάρ να χαρίσει στους θεατές δείγματα της σπάνιας ποδοσφαιρικής του πάστας. Στη Ρωσία έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, ενώ φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί πως θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο Euro 2024.

Μετά μια σπουδαία καριέρα και τρεις συνεχόμενες συμμετοχές (2010, 2014, 2018), τίτλους τέλους αναμένεται να ρίξουν με την Εθνική Ουρουγουάης οι 35χρονοι Λουίς Σουάρες, Εντινσον Καβάνι και ο 36χρονος ρέκορντμαν συμμετοχών των «σελέστε» Ντιέγκο Γκοντίν.

Τελευταίος «χορός» για Μέσι, Ρονάλντο και άλλες μεγάλες προσωπικότητες του αθλήματος.

Ο Ολιβιέ Ζιρού στα 36 είναι έτοιμος να γράψει φινάλε, αλλά και Ιστορία ταυτόχρονα, έχοντας μεγάλο κίνητρο αφού με τα 49 τέρματα που έχει πετύχει χρειάζεται άλλα δύο για να φτάσει τον Τιερί Ανρί στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική Γαλλίας.

Η Βραζιλία, ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που θέλουν να πουν το «αντίο» τους επαναφέροντάς την στην κορυφή του κόσμου ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια. Ο… τελευταίος χορός ανήκει σίγουρα στους «ογκόλιθους» της άμυνας Ντάνι Αλβες (39) και Τιάγκο Σίλβα (38), αλλά ενδεχομένως και στον Νεϊμάρ, ο οποίος παρά το γεγονός πως διανύει μόλις τα 30 του χρόνια, μια περυσινή δήλωσή του, πως στο Κατάρ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά σε Μουντιάλ, βασανίζει ακόμη τους Βραζιλιάνους.

Αλλη μια 11άδα παγκόσμιων αστέρων είναι πολύ πιθανό να δώσει το «παρών» για τελευταία φορά σε παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ: πρόκειται για τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία, 34 ετών), Μανουέλ Νόιερ (Γερμανία, 36), Τόμας Μίλερ (Γερμανία, 33), Ματς Χούμελς (Γερμανία, 33), Σέρχιο Μπουσκέτς (Ισπανία, 34), Τζόρντι Αλμπα (Ισπανία, 33), Ούγκο Λιορίς (Γαλλία, 35), Ανχελ ντι Μαρία (Αργεντινή, 34), Μάγια Γιοσίντα (Ιαπωνία, 34), Εντέν Αζάρ (Βέλγιο, 31) και Γκάρεθ Μπέιλ (Ουαλλία 33).

Με τους παραπάνω σταρ, τη διάκριση και την εδραίωση στο ποδοσφαιρικό στερέωμα αναζητεί ο Κιλιάν Εμπαπέ. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας, στα 19 του ήταν η μεγάλη αποκάλυψη, τώρα είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που θα επιδιώξει να οδηγήσει τη Γαλλία εκ νέου στον τίτλο, έστω κι αν το τελευταίο διάστημα ψάχνει να βρει τον καλό του εαυτό. Εχοντας στο πλευρό του τον Καρίμ Μπενζεμά, που προέρχεται από μια εκπληκτική χρονιά και την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, θα αποτελέσουν το ηγετικό δίδυμο των «τρικολόρ», στους οποίους δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο άσος της Τσέλσι Ενγκολό Καντέ, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό.

Ο Χάρι Κέιν συνεχίζει να σκοράρει κατά βούληση στην Πρέμιερ Λιγκ, με την Εθνική Αγγλίας έφτασε τα 51 γκολ, ξεπέρασε τον Μπόμπι Τσάρλτον και ανέβηκε στη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Τα «τρία λιοντάρια» εξαρτώνται από αυτόν και αν βρει συμπαραστάτες, τότε μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλό.

Το Βέλγιο περιμένει πολλά στο σκοράρισμα από τον Ρομέλου Λουκάκου, η Ισπανία από τον Αλβαρο Μοράτα και η Ολλανδία από τον Μέμφις Ντεπάι. Παίκτες με παραστάσεις από Μουντιάλ που βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, όπως και οι Μπρούνο Φερνάντες (Πορτογαλία), Φελίπε Κουτίνιο (Βραζιλία), Κέβιν ντε Μπρόινε (Βέλγιο), Σάντιο Μανέ (Σενεγάλη).

«Σουπερνόβα» και άλλοι αστέρες στο Κατάρ-2
Φωτ. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Το νέο αίμα

Πέρα από τους αναγνωρισμένους αστέρες, το ενδιαφέρον στρέφεται στα νέα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν για πρώτη φορά την πατρίδα τους σε παγκόσμιο κύπελλο. Πολλοί από αυτούς πρωταγωνιστούν ήδη με τους συλλόγους τους, που έχουν δαπανήσει πολλά εκατομμύρια για την απόκτησή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο 22χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης Βινίσιους, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ και έχει ήδη κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.

Ο 19χρονος Ισπανός χαφ της Μπαρτσελόνα Πέδρι και οι Αγγλοι Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ντόρτμουντ) και Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι) συγκαταλέγονται στους πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ ο 22χρονος Σέρβος φορ της Γιουβέντους Ντούσαν Βλάχοβιτς με τα 8 γκολ και τις 4 ασίστ με τη φανέλα των «πλάβι» θα είναι το μεγάλο τους όπλο στη διοργάνωση.

Τζαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία, 19 ετών, Μπάγερν Μ.), Εντουάρντο Καμαβινγκά (Γαλλία, 19, Ρεάλ Μ.), Ορελιέν Τσουαμενί (Γαλλία, 22, Ρεάλ Μ.), Φεντερίκο Βαλβέρδε (Ουρουγουάη, 24, Ρεάλ Μ.), Αντονι (Βραζιλία, 22, Μ. Γιουνάιτεντ), Ραφαέλ Λεάο (Πορτογαλία, 22, Μίλαν) είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα των «αστέρων του αύριο» που θα δούμε στο Κατάρ.

«Σουπερνόβα» και άλλοι αστέρες στο Κατάρ-3
Φωτ. A.P. /Darko Bandic

Θα λάμψουν διά της απουσίας τους

Ολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σε αυτή την τελική φάση αν έπαιρνε μέρος το παιδί-θαύμα, Eρλινγκ Χάλαντ. Ο 21χρονος Νορβηγός σέντερ φορ της Μάντσεστερ Σίτι θεωρείται και είναι ό,τι πιο «hot» κυκλοφορεί στην ποδοσφαιρική αγορά, αλλά η Εθνική της χώρας του αποκλείστηκε από την προκριματική φάση. Μεγάλος απών θα είναι και ο Μοχάμεντ Σαλάχ, αφού η Αίγυπτος αποκλείστηκε χάνοντας στα πέναλτι από τη Σενεγάλη. Ετσι ο 29χρονος φορ της Λίβερπουλ θα πρέπει να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια. Τη δυνατότητα αυτή δεν θα την έχει με τη Σουηδία ο μεγάλος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που ήδη έκλεισε τα 41 του χρόνια. Αισθητή είναι η απουσία από το τουρνουά της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιταλίας με το ρόστερ των πολλών σταρ (Ντοναρούμα, Κιελίνι, Ζορζίνιο, Μπονούτσι, Ιμόμπιλε, Ινσιένιε, Βεράτι, Μπαρέλα, Κιέζα). Αλάμπα (Αυστρία), Σικ (Τσεχία), Ομπλακ (Σλοβενία), Μαχρέζ (Αλγερία), Σάντσεζ (Χιλή), Ντίας (Κολομβία), Κεσιέ (Ακτή Ελεφαντοστού) είναι επίσης μερικές από τις πιο ηχηρές απουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT