Formula 1: Πρόστιμο και κυρώσεις στη Red Bull για την υπέρβαση του ορίου δαπανών

Formula 1: Πρόστιμο και κυρώσεις στη Red Bull για την υπέρβαση του ορίου δαπανών

Θα πληρώσει πρόστιμο 7 εκατ. δολάρια, ενώ θα έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα για την επόμενη σεζόν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή πρωταθλήτρια της Formula 1, Red Bull, θα πληρώσει πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή υπερέβη το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού (cost cap) για το 2021, ενώ θα έχει μείωση 10% στον χρόνο δοκιμών της αεροδυναμικής σήραγγας του μονοθεσίου της για τους επόμενους 12 μήνες, ανακοίνωσε την Παρασκευή (28/10) η FIA.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) πρόσθεσε σε δήλωσή της, ενόψει του Grand Prix του Μεξικού αυτό το Σαββατοκύριακο, ότι η απόφαση – που έγινε δεκτή από τη Red Bull – είναι οριστική και δεν υπόκειται σε έφεση.

Από την άλλη πλευρά, η FIA δεν «έκοψε» αναδρομικά βαθμούς από τη Red Bull γι΄ αυτή τη «μικρή» παραβίαση του ανώτατου ορίου κατά 1,6%. Ως εκ τούτου, η ομάδα διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μεταξύ των οδηγών, που κατάκτησε ο Ολλανδός Μαξ Φερστάπεν.

Η Red Bull είναι η μόνη ομάδα που έχει ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού, που ορίστηκε για πρώτη φορά στη F1 για τη σεζόν του 2021 και καθορίστηκε στα 145 εκατομμύρια δολάρια.

Η FIA επαίνεσε τη «συνεργασία» της Red Bull για την επίλυση της υπόθεσης, η οποία αποκαλύφθηκε στις 10 Οκτωβρίου, και πιστεύει ότι η Red Bull δεν σκόπευε να ενεργήσει «ανέντιμα ή κακόπιστα».

Ως ελαφρυντικό, σύμφωνα με τη FIA, λειτούργησε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη χρονιά που επιβλήθηκε το cost cap, «ένα πολύ περίπλοκο σύνολο κανόνων» στο οποίο έπρεπε να υποβληθούν οι δέκα ομάδες της ελίτ του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Red Bull έχει πλέον τριάντα ημέρες για να πληρώσει το πρόστιμό της.

Tι συνεπάγεται η ποινή αυτή

Σε αθλητικό επίπεδο, η ομάδα του διπλού παγκόσμιου πρωταθλητή 2021 και 2022 Φερστάπεν ξέφυγε από τις χειρότερες κυρώσεις που είχε στα χέρια της η FIA (απόσυρση βαθμών, υποβάθμιση, αποκλεισμός εκ των υστέρων).

Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογίζει για δώδεκα μήνες σε μειωμένο χρόνο δοκιμών της αεροδυναμικής σήραγγας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη μελλοντικών μονοθέσιων.

Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος αυτός είναι ήδη αντιστρόφως ανάλογος με την κατάταξη των ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και καθώς η Red Bull στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2022, απολαμβάνει ήδη τον μικρότερο χρόνο αεροδυναμικής σήραγγας στο grid της F1.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT