Οιωνοί… τίτλου τα σερί νικών

Οι ομάδες που ξεκινούν το πρωτάθλημα χωρίς «στραβοπατήματα» συνήθως το κατακτούν

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα του «αιώνιου» ντέρμπι, του «classico» του ελληνικού ποδοσφαίρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (19.30), μοναδικά ιστορικά ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στην 63χρονη διαδρομή της μεγάλης κατηγορίας δοκιμάζονται.

Κύρια… υπαίτια γι’ αυτό είναι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που με το νικηφόρο σερί των 10 αγώνων από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος έχει αναγκάσει τους πάντες, όχι μόνο να υποκλιθούν στην ανωτερότητά της, αλλά και τους στατιστικολόγους – μελετητές της πάλαι ποτέ Α΄ Εθνικής και νυν Σούπερ Λιγκ 1, να ανοίξουν για τα καλά τα… κιτάπια τους.

Το μόνο δεδομένο είναι πως με αυτό το 10/10 οι «πράσινοι» έχουν βάλει μια γερή παρακαταθήκη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ομάδα με τέτοιο σερί που να μη στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Εάν μάλιστα το «Τριφύλλι» επικρατήσει απόψε του Ολυμπιακού και φτάσει στις 11 συνεχόμενες νίκες, τότε θα ισοφαρίσει το δεύτερο καλύτερο σερί από καταβολής Α΄ Εθνικής, που ανήκει στον Ολυμπιακό του θρυλικού Μάρτιν Μπούκοβι της περιόδου 1966-67 και έμεινε ακατάρριπτο για σχεδόν μισό αιώνα, μέχρι τη σεζόν 2015-16.

Η «Κ» θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στα 63 χρόνια της Α΄ Εθνικής.

Τότε, πάλι οι Πειραιώτες, με τον Πορτογάλο Μάρκο Σίλβα στον πάγκο τους, μέτρησαν 17 συνεχόμενες νίκες από την αρχή της σεζόν, κατακτώντας τον τίτλο με 30 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

Είθισται τα σερί να διακόπτονται σε ντέρμπι σαν το σημερινό, όπου ανεξαρτήτως της κατάστασης του αντιπάλου, τα παιχνίδια έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Κι όμως. Το τέλος των δύο παραπάνω μπήκε από τον Πλατανιά τον Ιανουάριο του 2016 και από το Αιγάλεω τον ίδιο μήνα του 1967. Οι Χανιώτες, με τον Γιώργο Παράσχο προπονητή, εκμεταλλεύτηκαν τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το ματς οι σχεδόν βέβαιοι πρωταθλητές, προηγήθηκαν με γκολ του Αργεντινού Ράμος στο 35΄, για να ισοφαρίσει στο 72΄ ο Φορτούνης στο τελικό 1-1, που στέρησε από τους «ερυθρόλευκους» το 18/18. Τρεις μήνες σχεδόν (15.1) πριν από την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, το Αιγάλεω που χρησιμοποιούσε ως έδρα εκείνη την εποχή τη Λεωφόρο, έβαλε «στοπ» (0-0) στον Ολυμπιακό των Γιούτσου, Σιδέρη, Ζαντέρογλου και των άλλων αστέρων, «χαλώντας το πρεστίζ τους», όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Οιωνοί… τίτλου τα σερί νικών-1

Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει ξεπεράσει το δικό του καλύτερο ρεκόρ (9×9) που κρατούσε από την περίοδο 1994-95, όταν είχε κατακτήσει το νταμπλ. «Φρένο» στον Παναθηναϊκό του Χουάν Ραμόν Ρότσα, αλλά και των Βαζέχα, Μπορέλι και Δώνη είχε βάλει ο Ηρακλής (0-0) του νυν προπονητή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που τότε φορούσε την κυανόλευκη φανέλα του «Γηραιού».

Η χρονιά στην οποία ο κανόνας έγινε εξαίρεση ήταν το 1976-77. Τότε που ο Ολυμπιακός του Λες Σάνον άρχισε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα με οκτώ διαδοχικές νίκες, μέχρι να έρθει η ήττα στην Τούμπα (2-1) από τον ΠΑΟΚ (34΄ Γκουερίνο, 75΄ Κερμανίδης – 12΄ Αϊδινίου) και η ισοπαλία (1-1) στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Παναθηναϊκό (86΄ Καραβίτης – 88΄ Βακάλης). Ο τίτλος κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, με το «Τριφύλλι» να επικρατεί με 2-0 του Απόλλωνα και τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν με 1-0 στην Καστοριά από την τοπική ομάδα.

Από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις είναι και η περίοδος 1997-1998, όπου ο φανταστικός Ιωνικός του Γιάτσεκ Γκμοχ ξεκίνησε αήττητος το πρωτάθλημα έχοντας επτά νίκες με μηδέν παθητικό τερμάτων, όπως και ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ, με ένα «έξι στα έξι». Στις 23 Νοεμβρίου η νίκη του Ολυμπιακού μέσα στη Νεάπολη με 1-0 με γκολ του Ιλια Ιβιτς στο 88΄ σε ένα από τα επεισοδιακά ματς του ελληνικού ποδοσφαίρου, έθεσε ουσιαστικά νοκ άουτ τους Νικαιώτες. Το πρωτάθλημα κρίθηκε έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, με τη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, που του χάρισε διαφορά έξι πόντων.

Εκοψαν το νήμα αήττητοι

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είναι οι μοναδικές ομάδες στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πρωτάθλημα αήττητες. Οι «πράσινοι» το είχαν καταφέρει το 1963-1964, με το συγκρότημα του Στέφαν Μπόμπεκ να πανηγυρίζει έχοντας απολογισμό 24 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 30 ματς και ένα σερί 13 συνεχόμενων νικών από τη 16η αγωνιστική έως την 29η. Μάλιστα είχαν κάνει τον γύρο του θριάμβου μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», νικώντας τον Ολυμπιακό 1-0 (54΄ Πανάκης) στην τελευταία αγωνιστική. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», που είχε ξεκινήσει με 8/8 την περίοδο 2018-19, την έκλεισε με 26 νίκες και μόλις 4 ισοπαλίες. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να τερματίσει σεζόν αήττητος, όμως είναι αυτός που έχει καταφέρει να μείνει για 58 αγώνες χωρίς ήττα. Επί προεδρίας Γουλανδρή, για την 3η αγωνιστική του 1972-73 έχασε στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (57΄ Γούναρης). Ακολούθησαν 31 παιχνίδια στη σεζόν χωρίς ήττα, όπως και τα πρώτα 27 της περιόδου 1973-74, όπου ηττήθηκε και πάλι στην Τούμπα  με γκολ του Σαράφη στο 62΄ . Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει και πάλι 13 διαδοχικές νίκες (από τη 19η αγωνιστική έως το φινάλε) στο εναρκτήριο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής (1959-60).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT