Μουντομπάσκετ: Πήρε το εισιτήριο η Εθνική

Μουντομπάσκετ: Πήρε το εισιτήριο η Εθνική

Θα είναι παρούσα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έστω κι αν χρειάστηκε μια νίκη-θρίλερ στο Βέλγιο με 72-70

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο μπορεί να είναι ήσυχος: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι παρών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έστω κι αν χρειάστηκε μια νίκη-θρίλερ της εθνικής μας στο Βέλγιο με 72-70 και άλλη μία το ίδιο δραματική της Σερβίας επί της Τουρκίας με 77-76 στο Βελιγράδι, συνδυασμός που εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τη «γαλανόλευκη» ό,τι κι αν συμβεί στις τελευταίες δύο αγωνιστικές! Η πρόκριση ήλθε με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, όχι μόνο επειδή με 4/4 τρίποντα γύρισε τούμπα το παιχνίδι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του, αλλά και επειδή με μια σπουδαία άμυνα στην τελευταία φάση κέρδισε επιθετικό και δεν άφησε τους Βέλγους να πάρουν τη νίκη σε σχεδόν νεκρό χρόνο!

Η τρομερή ενέργεια που έβγαλε η Εθνική μας στην άμυνα οδήγησε τους γηπεδούχους σε αριθμό-ρεκόρ στα λάθη (17 στο α΄ ημίχρονο, 26 συνολικά) και γέμισε τη «μαύρη τρύπα» κάτω από τα καλάθια, όπου το ένα ριμπάουντ χανόταν μετά το άλλο, με χαρακτηριστικό το απίστευτο… 10-1 περίπου στα μισά του α΄ μέρους. Το θλιβερό ποσοστό του 1/10 στα τρίποντα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους μόλις 31 πόντους της Εθνικής μας στο ημίχρονο, με αντίβαρο την καταπληκτική άμυνα που περιόρισε τους Βέλγους στους 34 πόντους, παρά την απόλυτη κυριαρχία τους στη μάχη των ριμπάουντ. Η κατάσταση άλλαξε στο β΄ μέρος, όπου παρά τη γρήγορη αποβολή του Μποχωρίδη με δύο τεχνικές ποινές, η Εθνική μας βρήκε λύση από την περιφέρεια και με 8 τρίποντα έναντι μόλις ενός στο α΄ μέρος έφερε τη νίκη.

Η ενίσχυση από πέντε παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας (Καλάθης, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Μποχωρίδης, Παν. Καλαϊτζάκης) πλην του Λούντζη, που είχε αγωνιστεί και στο Ηράκλειο εναντίον της Λετονίας, έδωσε περισσότερες επιλογές στον Δημήτρη Ιτούδη, αλλά δεν πρόσφερε την αναμενόμενη ποιότητα λόγω της έλλειψης ομοιογένειας. Με ελάχιστο χρόνο προπόνησης όλοι μαζί, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν μεταξύ τους, κάτι που φάνηκε κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι και στη φανερή αδυναμία να απειληθεί το καλάθι των Βέλγων από μέση και μακρινή απόσταση. Οι όποιες λύσεις στο α΄ ημίχρονο ήλθαν κατά βάσιν από «ηρωικές» προσπάθειες μέσα από τη ρακέτα και όχι με ελεύθερα σουτ, προϊόν μιας καλής συνεργασίας, κάτι που άλλαξε στο β΄ μέρος.

Οσα τραγελαφικά έγιναν, πάντως, με επίκεντρο τη διαμάχη FIBA και Ευρωλίγκας υποχρεώνουν όλες τις πλευρές να βρουν λύσεις πριν η κατάσταση φτάσει σε αδιέξοδο. Τα τερτίπια, για παράδειγμα, των Σέρβων, που εξασφάλισαν πιεστικά άδεια για τους διεθνείς τους από ομάδες της Ευρωλίγκας χωρίς να δώσουν οι δικές τους ομάδες αντίστοιχη άδεια όπως συνέβη με την άρνηση της Παρτιζάν στον Παπαπέτρου, οδήγησαν σε αντίμετρα σαν αυτό του Αταμάν, που αρνήθηκε άδεια στον Μίσιτς να παίξει εναντίον της Τουρκίας! Ενταση προέκυψε ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΕΟΚ όχι μόνο επειδή οι «πράσινοι» δεν επέτρεψαν στον καταπονημένο Παπαγιάννη να πάει στο Βέλγιο, αλλά και γιατί στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ομοσπονδίας δεν έγινε καμία αναφορά στο όνομα και του Σλούκα, που για τους ίδιους λόγους δεν πήρε άδεια από τον Ολυμπιακό!

Σημαντικό το «δώρο» της Σερβίας, που επικράτησε της Τουρκίας – Tραγελαφικές καταστάσεις με τους παίκτες των ομάδων.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 34-31, 55-58, 70-72.

ΒΕΛΓΙΟ: Μπακό 10, Ζιλέτ 3, Λιμπέρ, Εμβεμά 9 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Ταμπού 7 (1), Ακιαζίλι, Ντε Ζέου 2, Λεκόμτ 5 (1), Ομπάσοχαν 30 (7/9 δίπ., 3/6 τρίπ., 7/7 βολές), Τούμπα 4, Βαν Βλιέτ.

ΕΛΛΑΣ: Καλάθης 13 (5/7 δίπ., 1/3 τρίπ., 10 ασίστ, 2 κλ.), Λαρεντζάκης 20 (2/4 δίπ., 4/10 τρίπ., 4/5 βολές), Λούντζης 6 (1), Παπανικολάου 9, Τσαλμπούρης 3 (1), Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Γόντικας 8 (4/4 δίπ.), Καλαϊτζάκης 4, Τσαϊρέλης 6.

Η βαθμολογία: Λετονία 7-1, Σερβία 5-3, Ελλάς 5-3, Τουρκία 3-5, Βέλγιο 3-5, Μεγ. Βρετανία 1-7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT