Μουντιάλ 2022: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Μαροκινών και σε ευρωπαϊκές πόλεις

Μουντιάλ 2022: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Μαροκινών και σε ευρωπαϊκές πόλεις

Ολονύκτιο γλέντι σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ντόχα και αλλού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ολονύκτιους πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι κάτοικοι του Μαρόκου, αλλά και οι απανταχού Μαροκινοί, μετά την πρόκριση-έκπληξη της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την Τρίτη.

Το Μαρόκο έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης, αποκλείοντας το φαβορί του αγώνα της φάσης των 16, την Ισπανία, στα πέναλτι ύστερα από ένα στείρο από τέρματα αγώνα 120 λεπτών.

Η πρόκριση της ομάδας της βόρειας Αφρικής, που είναι η μόνη από την ήπειρο αυτή που εξασφάλισε εισιτήριο για τα προημιτελικά, έγινε δεκτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς τόσο εντός όσο και εκτός Μαρόκου.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οποιαδήποτε αραβική χώρα φτάνει τόσο μακριά σε Μουντιάλ, και μάλιστα το κάνει σε άλλη αραβική χώρα.

Τα διεθνή δίκτυα κατέγραψαν εικόνες γλεντιού στους δρόμους ακόμη και μεγάλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπως του Λονδίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Βαρκελώνης και αλλού, όπου ζουν Μαροκινοί μετανάστες ή καταγόμενοι από το Μαρόκο.

Ωστόσο στους πανηγυρισμούς συμμετείχαν και πολλοί άλλοι πολίτες αραβικής καταγωγής, οι οποίοι ταυτιζόμενοι με τη μόνη εναπομείνασα αραβόφωνη χώρα στη διοργάνωση γιόρτασαν την πέραν πάσης πρόβλεψης είσοδο της αφρικανικής ομάδας στην τελική οκτάδα. Εκεί αντίπαλο θα βρει την Πορτογαλία.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που έρχονται από το ίδιο το Κατάρ, καθώς με το τέλος της διαδικασίας των πέναλτι νωρίς το βράδυ της Τρίτης ξεχύθηκαν στους δρόμους με πράσινες και κόκκινες φανέλες πολλοί Καταριανοί, αλλά και άλλοι επισκέπτες στη χώρα για το Μουντιάλ. Το Μαρόκο πλέον έχει γίνει η αγαπημένη ομάδα και των οικοδεσποτών της διοργάνωσης.

Πάντως στις Βρυξέλλες σημειώθηκαν και επεισόδια κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, στην πόλη όπου είχαν προκληθεί σοβαρά περιστατικά συγκρούσεων νεαρών με την αστυνομία μετά τη νίκη του Μαρόκου επί του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από BBC, Al Jazeera, The Independent, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT