Άρθρο Γ. Μαυρωτά στην «Κ»: Η ανάπτυξη αθλητισμού είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος

Άρθρο Γ. Μαυρωτά στην «Κ»: Η ανάπτυξη αθλητισμού είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος

Ο αθλητισμός σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από πρωταθλήματα, κύπελλα και μετάλλια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αθλητισμός σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από πρωταθλήματα, κύπελλα και μετάλλια. Είναι ένα κοινωνικό εργαλείο, ένα μέσο προαγωγής της υγείας τόσο των πολιτών όσο και των κοινωνιών, ένα όχημα ενσωμάτωσης και συμπερίληψης, ένα παγκόσμιο κανάλι μετάδοσης μηνυμάτων και συμβολής στην εικόνα μιας χώρας. Ο αθλητισμός και η συστηματική άσκηση προσφέρουν μια υγιή επιλογή σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, από τα νήπια έως τους συνταξιούχους. Μια επιλογή που αποδεικνύεται ολοένα και πιο ευεργετική για την υγεία όχι μόνο των πολιτών («η άσκηση είναι φάρμακο») αλλά και των κοινωνιών γενικότερα. Πολύ επίκαιρο αυτό για τη χώρα μας, η οποία στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο είναι προτελευταία στη συχνότητα συστηματικής άσκησης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ και στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είμαστε πολύ ψηλά.

Σε μια άλλη διάστασή του, ο αθλητισμός συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τη χώρα μας με τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, καθότι αποτελεί τον τελευταίο αιώνα ένα καθιερωμένο διεθνές πεδίο συναγωνισμού των κρατών, με μεγάλη κοινωνική απήχηση.

Επίσης, ο αθλητισμός μέσω του αθλητικού τουρισμού και λόγω του ευνοϊκού κλίματος, της μορφολογίας, της ορεινότητας και νησιωτικότητας της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης ειδικά για την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα σπουδαιότερα αθλητικά τοπόσημα παγκοσμίως (Ολυμπία, Μαραθώνας, Παναθηναϊκό Στάδιο κ.λπ.), ενώ η Αθήνα ανήκει στο ολιγομελές κλαμπ των ολυμπιακών πόλεων.

Τέλος, η χώρα μας, ως γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε όλα τα διεθνή φόρα, ειδικά σήμερα που τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας είναι ψηλά στη διεθνή ατζέντα, μετά τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τον αθλητισμό (ντόπινγκ, διαφθορά, χειραγώγηση αγώνων, βία, κακοποίηση, κακή διακυβέρνηση κ.λπ.). Πέρα από την αρχαία κληρονομιά, χωρίς τη σύγχρονη Ελλάδα και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το αθλητικό κίνημα ίσως να μην ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Γι’ αυτό η χώρα μας έχει προνομιακή θέση στο αθλητικό κίνημα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο, πρωταγωνιστώντας στα αξιακά θέματα όπως και στα θέματα αθλητικής διπλωματίας, ειδικά σε μια ταραγμένη, διεθνώς, περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι η ανάπτυξη του υγιούς αθλητισμού είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος για την Ελλάδα, καθότι αγγίζει πολλές πτυχές της κοινωνικής αλλά και εθνικής ευημερίας. Ξεκινώντας από την υγεία-ευζωία (σωματική και ψυχική), τη διάδοση αξιών (ισότητα, ανοχή στη διαφορετικότητα, άρση των διακρίσεων, αξιοκρατία, αλληλεγγύη, σεβασμός κ.λπ.), την οικονομική ανάπτυξη μέσω του αθλητικού τουρισμού (αξιοποιώντας τα παγκόσμια τοπόσημα, το κλίμα, τη μορφολογία) και, τέλος, με τη διεθνή εικόνα της χώρας (η παρουσία Ελλήνων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις αλλά και Ελλήνων παραγόντων στα διεθνή κέντρα αποφάσεων), ο αθλητισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επωφελών δραστηριοτήτων για τους πολίτες, την κοινωνία και τη χώρα γενικότερα.

* O κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT