Οι πέντε δρόμοι προς την Ευρώπη

Τι περιμένει τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 που θα κερδίσουν τα εισιτήρια για Τσάμπιονς, Γιουρόπα και Conference League

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις στροφές πριν από τη λήξη της κανονικής περιόδου της φετινής Σούπερ Λιγκ 1 και την έναρξη των πιο πολυαναμενόμενων πλέι οφ από καταβολής τους, η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική κατάταξη φαντάζει και είναι παρακινδυνευμένη.

Με τη λήξη των πλέι οφ στις 14 Μαΐου αλλά και τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μία εβδομάδα αργότερα, θα γνωρίζουμε οριστικά τους εκπροσώπους μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που ύστερα από δύο σερί περιόδους θα είναι πέντε και όχι τέσσερις.

Η 15η θέση που «κλείδωσε» στο Uefa Ranking η χώρα μας από τη σεζόν 2021-22, είναι μια ευκαιρία την οποία δεν πρέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Η ευκαιρία στη νέα ευρωπαϊκή προσπάθεια των ομάδων μας έγκειται στο ότι τουλάχιστον οι δύο από τους πέντε εκπροσώπους μας που θα ξεκινήσουν την πορεία τους από τα προκριματικά, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων, έστω και αν πρόκειται για το Conference League.

Ο πρωταθλητής, ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αν δεν προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, θα υποβιβαστεί στο Conference League και στους ομίλους του, κάτι που σημαίνει μίνιμουμ έξι αγώνες και αρκετά έσοδα από τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα, σε μια διοργάνωση που όπως αποδείχθηκε και με την περυσινή πορεία του ΠΑΟΚ, είναι στα μέτρα των ελληνικών ομάδων.

Από τις ομάδες που βρίσκονται στο «κόλπο» του τίτλου, μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, βάσει συντελεστή, μπορούν να είναι στο γκρουπ των ισχυρών στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο 2ος ξανά… «σεντόνι»

Υστερα από δύο χρόνια όπου με τα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια η 2η θέση οδηγούσε στο Conference League, φέτος δίνει εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, στο «μονοπάτι» των μη πρωταθλητών.

Αναμφίβολα, ο εκπρόσωπός μας θα έχει δύσκολο έργο για να φτάσει στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, αφού θα πρέπει να περάσει τρεις γύρους. Ωστόσο, ακόμη και αν αποκλειστεί, θα έχει την ευκαιρία του τόσο στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ όσο και στα πλέι οφ του Conference, αν δεν τα καταφέρει.

Η αξία του Κυπέλλου

Μεγάλη αξία θα έχει και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, για όποια ομάδα καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο του θεσμού.

Με δεδομένη τη 15η θέση της χώρας μας, αλλά και τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κυπελλούχος όχι μόνον έχει εξασφαλίσει τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ αλλά σε μεγάλο βαθμό και τα πλέι οφ της διοργάνωσης και κατά συνέπεια τους ομίλους, είτε του Γιουρόπα είτε του Conference League.

Οι δύο από τους πέντε εκπροσώπους μας, που θα ξεκινήσουν την πορεία τους από τα προκριματικά, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε φάση ομίλων.

Και αυτό καθώς θα πρέπει να θεωρείται απίθανο –με τη συμμετοχή των Λάτσιο, Βιγιαρεάλ, Μπράγκα, Αλκμααρ, Νις, Μπόντο Γκλιμτ, Μπασάκσεχιρ, Βασιλεία– ο νικητής του φετινού Conference League να μην κερδίσει και μέσω του πρωταθλήματός του μία απευθείας θέση στους ομίλους είτε του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα παραπάνω προνόμια, που εξασφαλίζουν είσοδο σε ομίλους και ένα ποσό που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ, θα τα πάρει ο τρίτος των ελληνικών πλέι οφ, εφόσον ο νικητής του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας τερματίσει και σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος και εξασφαλίσει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ενα σενάριο πολύ πιθανό από τη στιγμή που ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, βάσει λογικής και αποτελέσματος του πρώτου αγώνα της ημιτελικής φάσης, θα είναι το ζευγάρι του τελικού. Αλλη μία απόδειξη για τη σπουδαιότητα των φετινών πλέι οφ, αφού και η 3η θέση σε αυτά μπορεί να χαρίσει στον κάτοχό της αρκετά έσοδα.

Ο 4ος ή ο 5ος των πλέι οφ θα είναι πιθανότατα οι δύο εκπρόσωποί μας στο Conference League, εκτός εάν κάποιος εξ αυτών στεφθεί κυπελλούχος, οπότε ο 3ος θα αγωνιστεί στην πιο νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση. Θα ξεκινήσουν τα παιχνίδια τους μέσα στον Ιούλιο από τον 2ο προκριματικό γύρο και το έργο τους δεν θα είναι και το πιο εύκολο για να φτάσουν στους ομίλους της διοργάνωσης αφού θα πρέπει να κάνουν τρεις προκρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, ποντάρουν στις κληρώσεις που πιθανότατα θα είναι ευνοϊκές, τουλάχιστον στους δύο πρώτους γύρους.

Μια καλή ευρωπαϊκή διαδρομή των εκπροσώπων μας και η συγκομιδή βαθμών είναι αναγκαίες και για έναν ακόμη λόγο: Τα επόμενα χρόνια αναμένονται δυσοίωνα, καθώς ναι μεν τη σεζόν 2023-24 θα έχουμε πέντε ομάδες, αλλά από την επόμενη 2024-25 και πιθανότατα και το 2025-26 επιστρέφουμε στις τέσσερις λόγω της φετινής κακής πορείας όλων των ομάδων μας.

Αλλαγή δεδομένων

Ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο κυπελλούχος ή ο 2ος στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και ο 3ος και 4ος στον δεύτερο προκριματικό του Conference League.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τη συγκεκριμένη περίοδο (2024-25) η UEFA αλλάζει το format και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων βασιζόμενη στο «ελβετικό σύστημα».

36 οι ομάδες

Στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μετέχουν 36 ομάδες αντί 32 τώρα, αλλά δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός, τέσσερις εκτός), μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μια ενιαία κατάταξη.

Οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Από τη φάση των «16» κι έπειτα, το σύστημα διεξαγωγής θα παραμένει ως έχει.

Οι τέσσερις επιπλέον ομάδες θα επιλεχθούν ως εξής: Μία που θα τερματίσει 3η στην πέμπτη λίγκα του UEFA ranking, μία από τα προκριματικά και συγκεκριμένα από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών και δύο ομάδες από τα πρωταθλήματα που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο UEFA ranking την προηγούμενη σεζόν.

Με 36 ομάδες θα διεξαχθούν και το Γιουρόπα Λιγκ και το Conference League. Στο πρώτο, κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει οκτώ αγώνες, ενώ στο δεύτερο θα δίνει έξι αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT