Αντρέι Προτσένκο: Από τον πόλεμο στο βάθρο

Αντρέι Προτσένκο: Από τον πόλεμο στο βάθρο

Η ιστορία του Ουκρανού, Αντρέι Προτσένκο, που από πρόσφυγας κατάφερε να κατακτήσει δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου έναν χρόνο, όλα έμοιαζαν ειδυλλιακά για τον Αντρέι Προτσένκο. Η προετοιμασία του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Ορεγκον συνεχιζόταν κανονικά και είχαν υποδεχτεί μαζί με την σύζυγό του Κατερίνα, το τέταρτο μέλος της οικογένειάς τους, την Πωλίνα που τότε ήταν 9 μηνών, έχοντας ήδη άλλη μια κόρη την Σοφία που είχε κλείσει τα πέντε χρόνια.

Όμως στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όλα έμελλε να αλλάξουν για τον Ουκρανό άλτη του ύψους από την Χερσώνα. Η ρωσική εισβολή, τον μετέτρεψε σε πρόσφυγα, καθώς πλέον πρώτο του μέλημα δεν ήταν να μπει στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ, αλλά να καταφέρει να σώσει την οικογένειά του και να διαφύγει μαζί με την σύζυγό του και τις κόρες του σε πιο ασφαλή μέρη, από την περιοχή όπου είχε μεγαλώσει.

«Η πρώτη μας προσπάθεια να φύγουμε δεν ήταν επιτυχής, γιατί τελικά η διαδρομή που είχαμε επιλέξει, καταλήφθηκε από τους Ρώσους», θα πει αργότερα ο ίδιος. «Στην αρχή της εισβολής ήταν σαν σιωπή. Περάσαμε έναν μήνα στην κατοχή. Όταν τελικά βρέθηκε μια εναλλακτική διαδρομή, καταφέραμε να φύγουμε και αφού ξεπεράσαμε επτά σημεία ελέγχου των Ρώσων, φτάσαμε στα εδάφη που ελέγχει η Ουκρανία. Οταν αλλάξαμε πόλη, μπορούσα να προπονούμαι το πολύ τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αλλά δεν ήταν αυτό που κάνουν συνήθως οι αθλητές και κυρίως όταν σε λίγους μήνες ακολουθούσε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Ο Προτσένκο κατάφερε να φτάσει στην Ισπανία, ενώ η οικογένειά του βρήκε καταφύγιο στην Γαλλία, μέχρι να μπορέσουν να ενωθούν ξανά. Πλέον στόχος του ήταν να δώσει το παρών στο Ορεγκον. Και το κατάφερε φτιάχνοντας μόνος του τον προπονητικό του εξοπλισμό. Αυτοσχέδια βάρη, λάστιχα από φορτηγά, ξύλα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τον βοηθήσει να μην χάσει τουλάχιστον την φόρμα του.

Ο 34χρονος Ουκρανός άλτης ανέβασε πολλές φορές στα social media, φωτογραφίες από το «προπονητικό κέντρο» που δημιούργησε ο ίδιος. Παράλληλα κατάφερε, μέσω πλειομετρικών ασκήσεων να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση, ώστε να καταφέρει να βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού του στίβου.  

«Δεν υπήρχε άλμα εις ύψος, αλλά βρήκα τη δυνατότητα να τρέξω. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να βρεις κάτι για να δημιουργήσεις τον εξοπλισμό. Το κύριο πράγμα ήταν να βρω το κίνητρο για προπόνηση – αλλά ευτυχώς τα κατάφερα», είχε τονίσει σε παλιότερη συνέντευξή του. Τελικά όχι μόνο έφτασε στο Ορεγκον, αλλά ανέβηκε και στο τρίτο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 2,33μ., κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πριν από λίγες ημέρες στο Πανευρωπαϊκό Κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, όταν με άλμα στα 2,29μ. κρέμασε στο στήθος του το αργυρό μετάλλιο, χάνοντας την πρωτιά από την έκπληξη της βραδιάς, τον Ολλανδό, Ντουβέ Αλμες που με 2,31μ. πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό.

Μάλιστα αυτή τη φορά, για τον Αντρέι Προτσένκο, η δεύτερη θέση θεωρήθηκε αποτυχία, καθώς πήγε στην Πόλη ως φαβορί, έχοντας στους αγώνες που είχε δώσει σαφώς καλύτερα άλματα, ενώ πλέον δεν χρειαζόταν να προπονείται με λάστιχα και παλιοσίδερα.

Ακόμα όμως και έτσι έχει κερδίσει τον μεγαλύτερο αγώνα, αυτόν της επιβίωσης και για τον ίδιο, αλλά και για την οικογένειά του. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT