Ο 17χρονος που… ξεπέρασε τον Κούδα

Το ιστορικό γκολ του Στέφανου Τζίμα, μια αχτίδα φωτός στο γκρίζο σκηνικό

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά που μετράνε τα άστρα είναι αρκετά φέτος στην Θεσσαλονίκη. Παιδιά λαμπερά και τα ίδια. Παιδιά που ονειρεύονται ένα μαγικό ποδοσφαιρικό μέλλον. Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Κούτσιας και εσχάτως Τζίμας…

Ο 17χρονος επιθετικός, που την Κυριακή το βράδυ ένιωσε την ένταση, τον παλμό και την αποθέωση της Τούμπας, και τη Δευτέρα το πρωί, έβαλε την σάκα με τα βιβλία στην πλάτη τρέχοντας να προλάβει το κουδούνι του σχολείου.  

Σε μια μέρα που τις εξέδρες όλων των ελληνικών γηπέδων έντυναν πανό θλιβερά, γεμάτα μηνύματα για την τραγωδία των Τεμπών, το αθώο χαμόγελο του πιτσιρικά όταν πέτυχε το γκολ ήταν μια χαραμάδα ελπίδας και υπόσχεσης για το μέλλον. Οχι μόνο το δικό του αθλητικό αλλά της νεολαίας που εκπροσωπεί και προσπαθεί για κάτι καλύτερο σε τούτη την χώρα.  

Ο 17χρονος που… ξεπέρασε τον Κούδα-1

Ο 77χρονος Γιώργος Κούδας δεν το έκρυψε. Πετάχτηκε από τον καναπέ του από χαρά και περηφάνια. « Εγώ 17 ετών και 4 μηνών περίπου είχα βάλει το πρώτο μου γκολ μετά από 4 μήνες που ξεκίνησα. Ο παίκτης αυτός έσπασε το ρεκόρ του Κούδα, και να μην είμαι περήφανος;» είπε ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

17 ετών και δύο μηνών, ο Στέφανος έγινε ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ του ΠΑΟΚ και αν το δει κάποιος από μια άλλη διάσταση ίσως και να άργησε. Βλέπετε ήταν μόλις επτά χρονών όταν ο πατέρας του Δημήτρης τον πήρε από τον Μέγα Αλέξανδρο Καλαμαριάς και του φόρεσε τα μαυρόασπρα του «Δικέφαλου».

Ο μικρός εντάχθηκε στην ακαδημία και με αυτά τα ρούχα κοιμόταν και ξυπνούσε. Οχι μόνο για να νιώθει όλο και περισσότερο ένα με την ομάδα αλλά για να κοντράρεται και με τον μεγαλύτερο κατα δύο χρόνια αδελφό του Παναγιώτη, που ήταν στην ακαδημία του Αρη. Μια οικογένεια μοιρασμένη ανάμεσα στους δυο «εχθρούς», μα που έμαθε από πολύ νωρίς στα παιδιά της πως να είναι μονιασμένα και πως ο αθλητισμός είναι άμιλλα και όχι πόλεμος.

Ο 17χρονος που… ξεπέρασε τον Κούδα-2

Ο Στέφανος προωθούνταν στις μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ, χρόνο με τον χρόνο. Δεν ήταν μόνο η επαφή του με τα δίχτυα. Ήταν τα στοιχεία που αποκτούσε στο παιχνίδι του, στοιχεία που παρέπεμπαν σε ολοκληρωμένο  φορ. Τα σωματικά του προσόντα, η δύναμη, η τεχνική του εξελίσσονταν μέρα με την μέρα. Τα αποτελέσματα; Στο περσινό πρωτάθλημα των Κ-17, πέτυχε 16 γκολ σε 17 ματς! Την φετινή σεζόν έχει σκοράρει  τέσσερα γκολ με την Κ-19, τέσσερα γκολ με τον ΠΑΟΚ Β΄ που αγωνίζεται στην σκληροτράχηλη Σούπερ Λιγκ 2 και εναντίον του Ιωνικού μέσα σε λίγα λεπτά συμμετοχής, σκόραρε και με την πρώτη ομάδα.

Μαθητής της Β΄Λυκείου στο Αριστοτέλειο κολλέγιο, ο Στέφανος συνδυάζει διάβασμα και προπόνηση, μέσα σε συνθήκες πρωταθλητισμού.  Ψάχνει την ιδανική σχολή που θα περάσει αφού θέλει να συνδυάσει σπουδές και ποδόσφαιρο. Δεν εχει αποφασίσει ακόμη αφού το γεγονός πως είναι μαθητής του 18, του δίνει πολλές επιλογές.

Είναι ένα ακόμη παιδί του ΠΑΟΚ που θέλει να συνδυάσει γνώση και αθλητισμό αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, μια 11αδα ποδοσφαιριστών της Β΄ ομάδας που προέρχονται από την ακαδημία του «Δικέφαλου» έχουν περάσει πανεπιστήμιο!

Θα προλάβει; Ήδη οι σκάουτερ που εκπροσωπούν μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ τον έχουν «κυκλώσει» και τον παρακολουθούν αδιαλείπτως.

Οτι κι αν γίνει, ότι κι αν αποφασίσει ο παίκτης, η οικογένειά του και ο ΠΑΟΚ για το μέλλον του, το ιστορικό γκολ του θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, σε αυτό το γκρίζο σκηνικό που έχει καλύψει τις ψυχές όλων μας. Το παιδικό, αμήχανο αλλά και λίγο πονηρό χαμόγελο του, θα μας θυμίζει πως μέσα από την θλίψη μπορεί να ανθίσει η αισιοδοξία. Ο πανηγυρισμός του, την δικαίωση της προσπάθειας. Ο αγώνας του, την θέληση των νέων μας για μια καλύτερη χώρα. Ο Στέφανος είναι το παιδί που κάθε γονιός και κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει. Είναι το παιδί που δείχνει τον δρόμο, για την χώρα που όλοι θέλουμε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT