Το φαινόμενο Τσέλσι: Γιατί η επιτυχία στο ποδόσφαιρο είναι θέμα χημείας και όχι μαθηματικών

Το φαινόμενο Τσέλσι: Γιατί η επιτυχία στο ποδόσφαιρο είναι θέμα χημείας και όχι μαθηματικών

Στο πηγάδι μεταγραφικές δαπάνες 600 εκατ. σε ένα έτος - Παράταση ελπίδας λόγω Τσάμπιονς Λιγκ

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς για την περίπτωση της Τσέλσι, μιας ομάδας που ξόδεψε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί μεταγραφικά από το περασμένο καλοκαίρι και αντί να απογειωθεί, βολοδέρνει στη μέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ και ταλαιπωρεί σε εκνευριστικό βαθμό τους καλομαθημένους οπαδούς της.

Οι Αμερικανοί νέοι ιδιοκτήτες της έχουν βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν «μηδέν εις το πηλίκο» εάν δεν πρόκυπτε η πρόκριση-ανάσα επί της Ντόρτμουντ στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη το βράδυ, μια μάλλον μη αναμενόμενη επιτυχία με βάση την εικόνα της ομάδας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.  

Το ποδόσφαιρο είναι από τη φύση του ένα παράλογο άθλημα, ακριβώς επειδή είναι κάτι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια, με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό: οι προηγούμενες αποδόσεις, δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές! Συν τοις άλλοις, έχει προσφέρει διαχρονικά αμέτρητες αποδείξεις ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Ναι μεν είναι απαραίτητο για να φέρει ποιότητα και γρήγορες λύσεις που υπό άλλες συνθήκες θα έρχονταν μόνο με επίμονη και οργανωμένη δουλειά πολλών χρόνων μέσω της παραγωγικής και εξελικτικής διαδικασίας, στην πράξη όμως προκαλεί μια τρύπα στο νερό αν δεν βρεθεί τρόπος να κολλήσουν αρμονικά όλα τα κομμάτια του παζλ και να σχηματίσουν μια όμορφη εικόνα.  

Η περίπτωση της Τσέλσι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ειδικά στο ποδόσφαιρο, η επιτυχία είναι συνυφασμένη περισσότερο με τη χημεία παρά με τα μαθηματικά. Ενας πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να πάει στον βρόντο, ακριβώς επειδή δεν βρέθηκε ο τρόπος να δέσουν όλα τα λαμπερά κομμάτια μαζί και να φτιάξουν μια σταθερή και ισχυρή ομάδα.

Είναι ευθύνη του προπονητή αυτή η αλλοπρόσαλλη εικόνα; Δύσκολο να το πει κανείς, όσο κι αν εκ της θέσεως του και μόνο, ο προπονητής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αντικειμενικής ευθύνης, στα καλά και στραβά μιας ομαδικής προσπάθειας όπου αυτός έχει το ρόλο του μαέστρου.  

Το έργο του Γκρέιαμ Πότερ ήταν εξαρχής δύσκολο γιατί έπρεπε να μπει αμέσως στα παπούτσια του Τόμας Τούχελ -ενός προπονητή που μέσα από τις ιδιαιτερότητές του πέτυχε να δώσει στην Τσέλσι τον δεύτερο τίτλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ- σε μια χρονιά που δεν έχει ξεκινήσει με τόσο μεγάλες προσδοκίες.

Το πρώτο μέλημα των νέων ιδιοκτητών της Τσέλσι με επικεφαλής τον μεγιστάνα Τοντ Μπόελι, ήταν να «κάψουν» την επιλογή του Τούχελ, ένα χρόνο μετά την απρόσμενη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε φέρει και την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2024.  

Με την φυγή του Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω των επιπλοκών που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, οι νεοφερμένοι Αμερικανοί επένδυσαν ένα μυθικό ποσό ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θέλησαν να βάλουν τη δική τους πινελιά, επιλέγοντας το ξήλωμα του πουλόβερ, με το τράβηγμα της κλωστής να ξεκινά από τη θέση του προπονητή. Αντί του έμπειρου Τούχελ, επιλέχθηκε ο Γκρέιαμ Πότερ που είχε παρουσιάσει ένα πετυχημένο έργο στην Μπράιτον, μόνο που στην πορεία δεν εξελίχθηκε το ίδιο θαυματουργός με τον συνονόματό του, Χάρι Πότερ!

Το φαινόμενο Τσέλσι: Γιατί η επιτυχία στο ποδόσφαιρο είναι θέμα χημείας και όχι μαθηματικών-1
Ο προπονητής της Τσέλσι, Γκρέιαμ Πότερ, δεν εξελίχθηκε το ίδιο θαυματουργός με τον συνονόματό του, Χάρι, έχοντας τη λονδρέζικη ομάδα στη 10η θέση της Πρέμιερ Λιγκ (φωτ.: Reuters).

Η ψύχωση του 47χρονου Αγγλου προπονητή με την ανάλυση και τα δεδομένα, έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζει η Τσέλσι τα παιχνίδια, με εμφανή τη βελτίωσή της σε πολλά κομμάτια της στατιστικής, εκτός από το βασικό ένα: Τις νίκες! Εκεί το ταμείο είναι πολύ μείον, με τον απολογισμό να μοιάζει θλιβερός για μια ομάδα που ξόδεψε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές μέσα σε 6-7 μήνες. Οι «Μπλε» είναι αυτή τη στιγμή στη 10η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, ακριβώς στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας 11 βαθμούς διαφορά από την 4η θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και μόλις 12 από την θέση που σε στέλνει στην παρακάτω κατηγορία!  

Με 13 παιχνίδια ακόμα μέχρι το φινάλε της διαδρομής, όσος χρόνος υπάρχει για μια θέση στον ήλιο, άλλος τόσος υπάρχει και για ένα σενάριο ολικής καταστροφής, όχι ακραίο όσο αυτό ενός επώδυνου υποβιβασμού, όσο ένα ρεαλιστικό περί μη εξόδου σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, έστω και στο ταπεινό Κόνφερενς Λιγκ. Κι όλα αυτά, την ώρα που στο πολύ απαιτητικό Τσάμπιονς Λιγκ η Τσέλσι πηγαίνει με τα φρένα σπασμένα, αξιοποιώντας με έναν κυνικό πολλές φορές τρόπο κάθε ευκαιρία που προσφέρει στο δρόμο της μια πολύ ανταγωνιστική και ποιοτική διοργάνωση. 

Εχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους όπου ρίχτηκαν στο πηγάδι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, η Τσέλσι έχει τη μικρότερη συγκομιδή βαθμών στο πρωτάθλημα την τελευταία 20ετία απ’ όταν την έβγαλε στον αφρό ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι: πέτυχε μόλις ένα γκολ σε όλο τον Φεβρουάριο, ένα στα τελευταία έξι παιχνίδια της στο πρωτάθλημα – αρνητική επίδοση σε όλο το Νησί, έχει μόνο 3 νίκες στους τελευταίους 16 αγώνες της, τρεις φορές στη διάρκεια της περιόδου γνώρισε από τρεις ήττες στη σειρά, και σπανιότατα κλείνει παιχνίδι χωρίς να δεχτεί γκολ! 

Η πρόσφατη νίκη επί της Λιντς για το πρωτάθλημα και η πρόκριση επί της Ντόρτμουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ δίνουν παράταση ζωής στον Πότερ και αφήνουν στην άκρη, για λίγο έστω, το σενάριο της επόμενης ημέρας που μοιάζει πολύ ειρωνικό: ο Πότερ ήταν προπονητής στην Μπράιτον όταν επιλέχθηκε να πάρει τη θέση του Τούχελ και ο άνθρωπος που θεωρείται φαβορί να τον διαδεχθεί στους «Μπλε» είναι ο 43χρονος Ιταλός Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, αυτός που τον αντικατάστησε στην Μπράιτον όταν την άφησε για να πάει στην Τσέλσι! 

Παρά την πίεση των οπαδών και των media, ο Μπόελι πιστεύει ότι ο Πότερ αξίζει να πάρει μια ακόμη ευκαιρία, δουλεύοντας την ομάδα με τον δικό του τρόπο στην προετοιμασία του καλοκαιριού, με βάση ένα πλάνο επενδύσεων σε νεαρούς παίκτες – ταλέντα. Επιμένει σ’ αυτόν γιατί τον έχει κερδίσει η σκληράδα του στις αντιξοότητες και η αδιαφορία του για το προσωπικό του συμφέρον, όπως για παράδειγμα όταν επέλεξε να μη ρισκάρει στο παιχνίδι με την ουραγό Σαουθάμπτον τη συμμετοχή κανενός από τους σταρ της ομάδες που ήταν οριακά από πλευράς τραυματισμού, παρότι γνώριζε ότι με ενδεχόμενη ήττα, που ήλθε τελικά, κινδύνευε στα πολύ σοβαρά να χάσει τη θέση του.

Το μέλλον άδηλο όμως και παρά τις καλές προθέσεις, τα αποτελέσματα θα κρίνουν λογικά τις τελικές αποφάσεις…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT