Νίκος Γεωργαντάς: Ο άγνωστος πρώτος ολυμπιονίκης σημαιοφόρος

Νίκος Γεωργαντάς: Ο άγνωστος πρώτος ολυμπιονίκης σημαιοφόρος

Στη μνήμη του, αυτό το Σαββατοκύριακο, αναβιώνει στην Τρίπολη ο ιστορικός αγώνας «Γεωργάντεια»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1908 υπήρξαν καθοριστικοί για το μέλλον μιας διοργάνωσης που έκανε, τότε, τα… νηπιακά βήματά της. Για τη διεξαγωγή τους θεσπίστηκαν κανονισμοί και, για πρώτη φορά, οι αγωνιζόμενοι πήραν μέρος ως μέλη εθνικών ομάδων ενώι υπήρξε και παρέλαση με σημαίες των συμμετασχόντων χωρών. Την ελληνική σημαία κράτησε ο Νίκος Γεωργαντάς, ο οποίος έμελε να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας σημαιοφόρος Ολυμπιακών Αγώνων. Στη μνήμη του, αυτό το Σαββατοκύριακο (11/3), θα αναβιώσει στην Τρίπολη ο ιστορικός αγώνας «Γεωργάντεια».

Ο γεννημένος στο Στενό Αρκαδίας Νικόλαος Γεωργαντάς γεννήθηκε το 1878 και γαλουχήθηκε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και Ιδεωδών. Σπούδασε δάσκαλος και δίδασκε σε σχολείο του Βόλου ενώ, παράλληλα, γυμναζόταν.

Ο επιβλητικός σωματότυπός του και η μεγάλη αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα τον ώθησαν να ασχοληθεί με τις ρίψεις. Σε ηλικία 23 ετών (1901) έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες και αναδείχθηκε νικητής στη λιθοβολία, τη δισκοβολία και τη σφαιροβολία.

Νίκος Γεωργαντάς: Ο άγνωστος πρώτος ολυμπιονίκης σημαιοφόρος-1

Εκείνη τη χρονιά έγινε και μέλος της αθλητικής οικογένειας του Πανελληνίου. Τρία χρόνια αργότερα, και αφού κατέρριψε τα πανελλήνια ρεκόρ σε δισκοβολία, λιθοβολία και σφαιροβολία, έλαβε το δικαίωμα για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις (ΗΠΑ). Σε αυτή τη διοργάνωση κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία (37,68 μ.), ακυρώθηκε στη σφαιροβολία, ενώ ως μέλος της ομάδας της διελκυστίνδας, η οποία αποτελείτο από αθλητές του Πανελληνίου, αναδείχθηκε 5ος.

Ο αθλητισμός αποτελούσε τη βασική προτεραιότητα του δασκάλου από το Στενό Τριπόλεως και τα επόμενα χρόνια διεύρυνε τη συλλογή μεταλλίων με επιτυχίες στους Πανιώνιους Αγώνες αλλά και στους Μεσοολυμπιακούς που διεξήχθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, το 1906, στους οποίους γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους διότι συνέλλεξε τρία μετάλλια.

Νίκος Γεωργαντάς: Ο άγνωστος πρώτος ολυμπιονίκης σημαιοφόρος-2

Η στιγμή όμως που ο Νίκος Γεωργαντάς θα έμενε στην ιστορία ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σε αυτή τη διοργάνωση πήραν μέρος πάνω από 2.000 αθλητές από 22 χώρες. Ηταν η πρώτη φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Στο Λονδίνο θεσπίστηκαν τα τρία μετάλλια (μέχρι τότε έπαιρναν μετάλλιο μόνο οι δύο πρώτοι), καθιερώθηκαν προκριματικοί γύροι, τα όρια, μπήκαν νέα αθλήματα και έγινε παρέλαση των χωρών που συμμετείχαν. Την ελληνική σημαία κράτησε ο Νίκος Γεωργαντάς, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποια διάκριση.

Το 1909 με δύο πρωτιές σε λιθοβολία και σφαίρα, στους ΙΓ΄ Πανιώνιους Αγώνες, ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα. Το 1921 έφυγε για την Αμερική και επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό από ένα άλλο πόστο αυτή τη φορά, από αυτό του προέδρου του Πανελληνίου, ενώ διετέλεσε και επίτιμο μέλος του ΣΕΓΑΣ. Εφυγε από το ζωή το 1958.

Νίκος Γεωργαντάς: Ο άγνωστος πρώτος ολυμπιονίκης σημαιοφόρος-3

Με στόχο να τιμηθεί η μνήμη του, σήμερα και αύριο (11-12/3), διεξάγονται στην Τρίπολη και το Στενό τα «Γεωργάντεια», με αγώνες δρόμου και εκδήλωση αφιερωμένη στον πρώτο Ελληνα σημαιοφόρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργάνωση θα αποτελέσει μία «γέφυρα» που θα συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον, καθώς κατά τη διάρκειά της θα δοθεί τιμητική οικονομική βράβευση στον καλύτερο Ελληνα δισκοβόλο, τον Ιάσονα Θανόπουλο, προκειμένου να έχει μία υποστήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλει για να κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ευτυχής συγκυρία; Και ο κορυφαίος Ελληνας δισκοβόλος έχει καταγωγή από την Αρκαδία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Γεωργαντά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT