Με 48 ομάδες πλέον τα Μουντιάλ

Η FIFA αλλάζει τον χάρτη των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου από το 2026

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ωραία στη ζωή κρατούν λίγο, εκτός από το Μουντιάλ, που από το 2026 θα διαρκεί ούτε λίγο ούτε πολύ 40 ημέρες, προσφέροντας στους ποδοσφαιρόφιλους πάνω από 100 αγώνες στο κορυφαίο επίπεδο. Η FIFA επιβεβαίωσε χθες, με απόφαση του συμβουλίου της, ότι από το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως άλλωστε είχε γράψει από τα τέλη του περασμένου έτους η «Κ», οι 48 φιναλίστ που θα συμμετάσχουν θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων και όχι σε 16 των τριών.

Ο λόγος της αναθεώρησης της προ πενταετίας απόφασης της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι ότι το σχέδιο με ομίλους των τριών θα ελάττωνε σημαντικά το ενδιαφέρον, ενώ μία στις τρεις ομάδες θα ήταν σε απραξία για μια ολόκληρη αγωνιστική. «Το αναθεωρημένο σύστημα περιορίζει τον κίνδυνο συνεννόησης, ενώ θα παρέχει και ισορροπημένο χρόνο ανάπαυσης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της FIFA μετά το συμβούλιο που συνήλθε στο Κιγκάλι της Ρουάντας.

Από τους ομίλους θα προκρίνονται στα νοκ άουτ οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ συν οι οκτώ καλύτερες τρίτες. Συνολικά στο προσεχές τουρνουά, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, θα γίνουν 104 αγώνες, ενώ ο τελικός προγραμματίζεται για τις 19 Ιουλίου του 2026.

Την ίδια στιγμή, δύο υποψηφιότητες για τη διοργάνωση του 2030 φέρεται να κατέθεσαν οι Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη, αλλά και η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο, που πήρε τη θέση της Ουκρανίας. Η ελληνική συνυποψηφιότητα με τη Σ. Αραβία και την Αίγυπτο βρίσκεται ακόμη στο διερευνητικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT