«Πού ποντάρουμε στα πλέι οφ»

Τρεις «ουδέτεροι» προπονητές καταθέτουν στην «Κ» την άποψή τους για τη συναρπαστική τελική ευθεία της Σούπερ Λιγκ 1

7' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πείσμα όλων εκείνων που επιμένουν να ποτίζουν με τοξικότητα τα πάντα, το εφετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εξελίσσεται μακράν στο πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών και υπόσχεται ένα δραματικό φινάλε, αντάξιο των προσδοκιών που γέννησε το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στη μεγαλύτερη διάρκεια της κανονικής περιόδου, ικανό –θα έλεγε κάποιος με αρκετή δόση αισιοδοξίας– να νικήσει όλες τις κραυγές που ακούγονται όλο και πιο έντονες το τελευταίο διάστημα.

Από τις έξι ομάδες των πλέι οφ, οι τέσσερις (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – σύμφωνα με τη βαθμολογική τους θέση) διεκδικούν τον τίτλο με μικρές βαθμολογικές διαφορές, ενώ μακριά τους, αλλά πολύ κοντά μεταξύ τους ο Αρης με τον Βόλο ανταγωνίζονται για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, κάτι που κάνει ακόμη πιο συναρπαστική αυτή την κούρσα.

Τα γήπεδα είναι πιο γεμάτα από ποτέ την τελευταία δεκαετία και όλα δείχνουν ότι ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Η «Κ» ζήτησε από τρεις έμπειρους και «ουδέτερους» προπονητές να μιλήσουν γι’ αυτή τη συναρπαστική μάχη που μόλις ξεκίνησε. Τρεις «μπαρουτοκαπνισμένους» ανθρώπους του ποδοσφαίρου, των οποίων η γνώμη έχει μεγαλύτερο… ειδικό βάρος. Ιδού τι είπαν:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Προπονητής Λεβαδειακού

«Πού ποντάρουμε στα πλέι οφ»-1

«Αδυναμία να αποδεχθούμε τους κανόνες»

«Πρώτη φορά είναι τόσο αμφίρροπα και συναρπαστικά τα πλέι οφ. Ο τίτλος δεν έχει κριθεί όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές και διεκδικείται από τέσσερις ομάδες με διαφορές το πολύ 5 βαθμών μεταξύ τους. Το να πεις ποιος έχει προβάδισμα είναι μεγάλο ρίσκο, γιατί εννέα αγωνιστικές γεμάτες ντέρμπι μπορούν εύκολα να διαψεύσουν κάθε πρόβλεψη. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Είδατε πόσο δυνατά μπήκε ο Αρης με τον ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να κερδίσει.

Ο Παναθηναϊκός έχει σταθερότητα στο πλάνο του, αξιοπιστία που του δίνει σιγουριά και έναν προπονητή που τον έχει δουλέψει καλά από πέρυσι. Μειονέκτημά του είναι ότι ο τρόπος που επιτίθεται δεν τον βοηθάει να εκμεταλλεύεται τους χώρους και να δημιουργεί ευκαιρίες σε ανοικτό γήπεδο.

Η ΑΕΚ έχει ορμή, ποιότητα και έναν ικανότατο προπονητή που έχει καταφέρει να κάνει όλους τους παίκτες «στρατιώτες» στο αγωνιστικό του πλάνο. Μεγαλύτερη αδυναμία της είναι ότι έτσι ψηλά όπως παίζει, όταν ο αντίπαλος σπάσει το πρέσινγκ της, τη βρίσκει συχνά χωρίς ισορροπία στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός καθυστέρησε πολύ, αλλά βρήκε ισορροπία, με κατανομή ρόλων και στρατηγικό σχέδιο, δεν του λείπει η ποιότητα. Δεν έχει ίδιο προφίλ με την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Δεν δέχεται πια εύκολα ευκαιρίες, αλλά είναι αργός στην αμυντική μετάβαση κι αν ανοιχτεί πολύ θα κινδυνεύσει πίσω κόντρα σε γρήγορες ομάδες.

Ο ΠΑΟΚ είναι η πιο ισορροπημένη ομάδα σε άμυνα, επίθεση, μεταβάσεις και έχει λύσεις στο κομμάτι της δημιουργίας, τόσο απέναντι σε οργανωμένες άμυνες όσο και στον ανοιχτό χώρο. Είναι ομάδα με ιδέες και σχέδιο, με βασικό μειονέκτημα ότι χάνει συχνά την μπάλα κοντά στην περιοχή του και δέχεται ρήγματα.

Η τοξικότητα που έχει πλήξει το πρωτάθλημα ξεκινάει από την αδυναμία μας να αποδεχθούμε τους κανόνες. Ολοι οι μεγάλοι ξεκινούν με στόχο τον τίτλο. Μόνο ο ένας θα τον πάρει και οι άλλοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι δεν τον κέρδισαν αυτοί. Είναι και το οικονομικό στη μέση, δημιουργείται μεγάλη ένταση. Το πρωτάθλημα θα το πάρει όποιος καταφέρει να γίνει καλύτερη ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να έχουν τον ίδιο στόχο, να οργανωθούν, να φτιάξουν καλύτερα ρόστερ, να έχουν στρατηγικό πλάνο. Ο ανταγωνισμός θα τους βοηθήσει να πάνε ένα βήμα μπροστά, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν να ξεκινούν ανάποδα…

Καμία ελληνική ομάδα δεν στάθηκε φέτος ανταγωνιστικά στην Ευρώπη κι αυτό είναι ένα θέμα. Στην Κύπρο, που ήμουν δύο χρόνια, είχαν μεγαλύτερες επιτυχίες. Εδώ όμως το επίπεδο είναι πολύ καλύτερο και θεωρώ ότι αυτή η αρνητική εικόνα των ομάδων μας στην Ευρώπη είναι μια κακή συγκυρία. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στη συνέχεια και ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου εύχομαι να επαληθευθώ».

ΑΚΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ
Προπονητής Αστέρα Τρίπολης

«Πού ποντάρουμε στα πλέι οφ»-2

«Μεγαλύτερη συνέπεια έχει ο ΠΑΟ»

«Το να κάνεις προβλέψεις για την κατάκτηση του τίτλου μετά τα όσα είδαμε στην κανονική περίοδο είναι άκρως παρακινδυνευμένο. Και οι τέσσερις ομάδες είναι σύνολα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που όμως, όπως διαπιστώσαμε, αρκούν για να τους έχουν κοντά στην κορυφή και να αποτελούν και τα πλεονεκτήματά τους για τις τελικές μάχες. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα, νικητής θα είναι αυτός που θα φανεί πιο συγκεντρωμένος, θα κάνει τα λιγότερα λάθη και θα πλησιάσει το 100% του αγωνιστικού του προφίλ σε απόδοση, το οποίο και θα του δώσει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει τους βαθμούς που μεταφέρει από την κανονική περίοδο.

Προσωπικά πιστεύω πως τη μεγαλύτερη συνέπεια στο πλάνο που ακολούθησε όλη τη χρονιά, σε αυτούς τους αγώνες, θα την έχει ο Παναθηναϊκός. Και αυτό το έδειξε στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ, όπου κατάφερε να φύγει αλώβητος από τη Νέα Φιλαδέλφεια, έχοντας διαβάσει καλά τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου του. Αυτό είναι που του δίνει κατά τη γνώμη μου ένα μικρό αβαντάζ για την πρώτη θέση. Σε σχέση με τους άλλους τρεις, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που μπορεί να μην εντυπωσιάζει, όμως στο μυαλό του έχει πάντα πως είναι στην κορυφή και πως πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί εκεί. Ακολουθεί πιστά τον αμυντικό του σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στον αντίπαλο, κάτι που νομίζω πως θα συμβεί και στη συνέχεια.

Για να κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα πρέπει να είσαι κυνικός, να έχεις ως πρώτο στόχο τη βαθμοθηρία και αυτό διακρίνει φέτος με σταθερότητα τον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του. Εχουν υπομονή στο παιχνίδι τους, στοιχείο που θα χρειαστεί στα πλέι οφ.

Από κει και πέρα, η διαχείριση και η υπεροπλία του ρόστερ είναι σημαντικές παράμετροι, στις οποίες πλεονεκτεί η ΑΕΚ, αν και αμυντικά αποδείχτηκε ευάλωτη, όπως και στο να ολοκληρώνει τις πολλές τελικές φάσεις που δημιουργεί.

Ο Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του και τρέχει να προλάβει. Για να έχει ελπίδες θα πρέπει να επωφεληθεί από το βατό ξεκίνημα και να κάνει μέχρι το ντέρμπι της Λεωφόρου τρεις ισάριθμες νίκες. Ο ΠΑΟΚ, αν και μου αρέσει πολύ, θεωρώ πως δεν έχει ελπίδες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προπονητής Ακροπόλεως Στοκχόλμης

«Πού ποντάρουμε στα πλέι οφ»-3

«Προβάδισμα μικρό οι δύο πρώτες ομάδες»

«Οπως φαίνεται από τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις διεκδικητές για τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στις δύο πρώτες ομάδες, λόγω της διαφοράς που έχουν στη βαθμολογία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεγράψουμε τόσο τους «ερυθρόλευκους» όσο και τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Οπως βλέπουμε, σε αυτά τα πλέι οφ έχουν προκύψει δύο γκρουπ δυναμικότητας, το ένα με τους τέσσερις πρώτους και το δεύτερο με τον Αρη και τον Βόλο. Η αγωνιστική συμπεριφορά αυτών των δύο ομάδων που έχουν στόχο την Ευρώπη και όχι τον τίτλο θα είναι καθοριστικής σημασίας για το επίπεδο της διοργάνωσης και για την έκβασή της.

Οσον αφορά τους τέσσερις «μεγάλους», ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έχει ένα συμπαγές σύνολο και στα περισσότερα από τα παιχνίδια που έχει δώσει έχει σταθερά υψηλά στάνταρ απόδοσης. Η ΑΕΚ αποδίδει για μεγάλα διαστήματα ποιοτικό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Ο Ολυμπιακός τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι έχει κάποιους σημαντικούς παίκτες σε καίριες θέσεις και έχει αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα, κάτι που δεν είχε στο πρώτο μισό της σεζόν. Τέλος, ο ΠΑΟΚ δείχνει κι αυτός ανταγωνιστικός και ο λόγος είναι επειδή οι παίκτες του βγάζουν στα παιχνίδια του ένταση και ποιοτικά τρεξίματα. Αξίζει επίσης να δούμε τι έχουν κάνει μεταξύ τους οι Big 4, κάτι που θα παίξει τον ρόλο του στα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ έχει 10 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 8 και η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό από 7. Οσον αφορά τα παιχνίδια μεταξύ των έξι ομάδων που μπήκαν στη μάχη των πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό έχουν συγκεντρώσει από 20 βαθμούς, η ΑΕΚ 16, ο Ολυμπιακός 14, ενώ ο Αρης με τον Βόλο είναι πολύ πιο πίσω με 7.

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι η έκβαση των πλέι οφ θα είναι πολύ αμφίρροπη και θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον τελικό νικητή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το δεδομένο ότι εξίσου σημαντική είναι και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, που οδηγεί και αυτή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ».

Η 2η αγωνιστική των πλέι οφ και πλέι άουτ της Σούπερ Λιγκ 1 είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1-2 Απριλίου, όπου δεσπόζει το ντέρμπι των δύο «Δικεφάλων» ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, την ημέρα που ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα φιλοξενεί τον Βόλο και ο Ολυμπιακός τον Αρη.

Με τους «πράσινους» στους 62 βαθμούς, την Ενωση στους 60, τους «ερυθρόλευκους» στους 59 και τον «Δικέφαλο του Βορρά» στους 57, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το «θερμόμετρο» θα ανέβει – ευχή όλων μόνο σε αγωνιστικό πλαίσιο. Πιο μακριά, οι ρυθμιστές Αρης με 40 β. και Βόλος με 39 θα δώσουν τη δική τους μίνι μάχη με πολύ ενδιαφέρον κι εκεί.

Στην «ουρά», Λεβαδειακός και Ιωνικός με 18 β. θα παλέψουν για να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις όπου βρίσκονται, με τη Λαμία να έχει ένα «μαξιλαράκι» δύο βαθμών (20 β.) και τον ΠΑΣ Γιάννινα με 23 β. θεωρητικά να νιώθει πιο ασφαλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT