Ντιντιέ Ντρογκμπά: Μια φιγούρα ξεχωριστή στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Ντιντιέ Ντρογκμπά: Μια φιγούρα ξεχωριστή στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Το γιατί είναι τόσο ξεχωριστός το εξηγεί με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ο Ζοζέ Μουρίνιο, στο κείμενο που έγραψε πριν μερικές μέρες για να του ευχηθεί για τα 45α γενέθλιά του.

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι μια περίπτωση ανθρώπου που δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερο λόγο για να τον μνημονεύσεις, να περιμένεις πότε θα έλθει η μέρα των γενεθλίων του ή μια επέτειος ενός από τα πολλά σημαντικά γκολ που σημείωσε στην καριέρα του για να σκαλίσεις την όμορφη ιστορία του.

Γεννημένος πριν 45 χρόνια στις φτωχογειτονιές του Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ μέσα από μια σπουδαία και δύσκολη διαδρομή στα γήπεδα της Ευρώπης. Κι αν στα μάτια κάποιων δεν είναι αυτός που αξίζει αδιαμφισβήτητα τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που γέννησε ποτέ η Αφρική, σίγουρα είναι μια τεράστια προσωπικότητα, από αυτές που γράφουν Ιστορία εντός αλλά κι εκτός γηπέδων στον αθλητισμό. 

Το γιατί ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι μια φιγούρα ξεχωριστή στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν το λένε μόνο οι αριθμοί και οι κάθε λογής επιτυχίες του: 236 γκολ σε 538 επαγγελματικούς αγώνες, 66 γκολ σε 106 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, 4 πρωταθλήματα και άλλα τόσα Κύπελλα Αγγλίας, 3 Λιγκ Καπ, 2 φορές πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ, δύο χρονιές κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής και ένα σωρό ακόμα διακρίσεις σε προσωπικό, συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.

Το γιατί είναι τόσο ξεχωριστός το εξηγεί με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ο Ζοζέ Μουρίνιο, στο κείμενο που έγραψε πριν μερικές μέρες για να του ευχηθεί για τα 45α γενέθλιά του: 

«Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήλθε στη ζωή μου στο 5ο λεπτό ενός αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μαρσέιγ στο μυθικό Βελοντρόμ. Δύσκολα θα στεναχωριόμουν όταν ο γίγαντας με το Νο 11 στη φανέλα του σκόραρε: πανηγύρισε εκείνο το γκολ σαν να ήταν το τελευταίο του, το πλήθος τρελάθηκε, ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός. Στο ημίχρονο τον βρήκα στη φυσούνα και του είπα: “Επειδή δεν έχω τα λεφτά για να σε αγοράσω, μήπως έχεις τίποτε ξαδέλφια σου στην Ακτή Ελεφαντοστού που να παίζουν σαν κι εσένα;” Γέλασε, με αγκάλιασε και μου απάντησε: “Μια μέρα θα είσαι σε ένα κλαμπ που θα μπορεί να με αγοράσει”. Έξι μήνες αργότερα υπέγραψα στην Τσέλσι. Βρήκα ένα πανίσχυρο κλαμπ που όλοι ήθελαν να διαπραγματευτούν μαζί του, όλοι ήθελαν να συνδεθούν μαζί του, όλοι να παίξουν γι’ αυτό. Είχα πλήθος επιλογών, αλλά πήγα και είπα: “Θέλω τον Ντιντιέ Ντρογκμπά”. Γεννήθηκαν τότε ερωτήματα και αμφιβολίες σε πολλούς ανθρώπους. “Γιατί αυτόν; Γιατί όχι εκείνον ή τον άλλον;”, “Είσαι σίγουρος ότι θα προσαρμοστεί;”, “Είναι αλήθεια τόσο καλός;”. “Θέλω τον Ντιντιέ Ντρογκμπά” είπα. Πέρασαν λίγες μέρες και συναντήθηκα με τον Ντιντιέ σε ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Λονδίνο. Με αγκάλιασε ξανά, αλλά αυτή τη φορά με έναν αξέχαστο τρόπο. Μια αγκαλιά που έδειχνε την ευγνωμοσύνη του και τη στοργή που δείχνει κάποιος σε ανθρώπους που σημαίνουν πολλά για αυτόν. Απερίγραπτο… Μετά μου είπε: “Σε ευχαριστώ. Θα πολεμήσω για σένα. Δεν θα το μετανιώσεις ποτέ, θα σου μείνω πιστός για πάντα”. Και αυτό ακριβώς έκανε… Η αφοσίωσή του αποδείχθηκε στην ηγεσία του και στον τρόπο που αντιμετώπιζε πάντα όλες τις δύσκολες στιγμές. Στιγμές όπου τίποτε άλλο δεν έχει σημασία από το να είσαι εκεί για τον αρχηγό και τα μέλη της ομάδας σου. Ήταν ένας άνθρωπος που ήξερα ότι μπορούσα να βασιστώ πάνω του για οτιδήποτε μα οτιδήποτε μπορούσα να χρειαστώ. Όταν η ομάδα ήταν κάτω από πίεση, ήταν εκεί να τη βοηθήσει να νικήσει. Όταν ένιωθε πόνο, πίεζε τον εαυτό του μέχρι τα όριά του. Μετά, φυσικά, έφερε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα: να πετυχαίνει γκολ. Αυτά τα γκολ πρόσφεραν στον ίδιο τίτλους και βραβεία, αλλά αυτό που έμεινε σε εμένα είναι οι αμέτρητες ιστορίες που ζήσαμε μαζί. Χρόνια πολλά στον Ντιντιέ Ντρογκμπά για τα 45α γενέθλιά του!». 

Ο τρόπος που διάλεξε ο Special One για να περιγράψει την ηγετική προσωπικότητα του Ντρογκμπά δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν μιλά για εσένα με τέτοια λόγια ένας τόσο ιδιαίτερος άνθρωπος του ποδοσφαίρου που στην καριέρα του συνεργάστηκε με πολλούς από τους κορυφαίους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, είναι σίγουρα ξεχωριστό παράσημο στο πέτο.  

Οι διαχρονικές αξίες δεν μετριούνται μόνο με τη μεζούρα των επιτυχιών, αλλά και με το μέταλλο του χαρακτήρα, τη δύναμη της προσωπικότητας, τη λάμψη μιας ηγετικής φυσιογνωμίας. Κι ο Ντρογκμπά υπήρξε ανέκαθεν ξεχωριστός, όπως μαρτυρά ο τρόπος που αξιοποίησε μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας της χώρας του για να σταματήσει, πρόσκαιρα έστω, έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Αμέσως μετά την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2010, μάζεψε τους συμπαίκτες του, γονάτισαν όλοι μαζί μπροστά στις κάμερες και ο ίδιος απευθύνθηκε στο λαό της πατρίδας του:  

«Άνδρες και γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού, από τον Βορρά, τον Νότο, τις Κεντρικές περιοχές και από τη Δύση, σήμερα αποδείξαμε ότι οι Ιβοριανοί μπορούμε να συνυπάρξουμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό, την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Υποσχεθήκαμε ότι οι πανηγυρισμοί θα ενώσουν τους ανθρώπους. Σήμερα σας ικετεύουμε, σας παρακαλούμε γονατιστοί, να συγχωρέσετε, να συγχωρέσετε, να συγχωρέσετε. Η μοναδική χώρα στην Αφρική που διαθέτει τόσο πλούτο, δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο. Σας παρακαλώ, αφήστε τον πόλεμο, οργανώστε εκλογές και όλα θα γίνουν καλύτερα…» 

Η κατάπαυση του πυρός για κάποιο διάστημα ήταν για τον Ντιντιέ Ντρογκμπά η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, μεγαλύτερη και από εκείνη που έφερε το 2012 στην Τσέλσι ένα δικό του «χρυσό» γκολ στο 88’ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν στο Μόναχο, που οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση, για να ευστοχήσει αυτός στην τελευταία και καθοριστική εκτέλεση στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.  

Το γκολ αυτό έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία που γεύτηκε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά στην καριέρα του και αποτελεί για τον ίδιο παντοτινή πηγή έμπνευσης, ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους: «Κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία, δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο υπερήφανος για όλα όσα έχω κατακτήσει ως παίκτης μετά από 20 χρόνια καριέρας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πως αυτό το ταξίδι με διαμόρφωσε ως άνδρα. Εάν κάποιος σας πει ότι τα όνειρά σας είναι πολύ μεγάλα, απλά πείτε του ευχαριστώ και δουλέψτε σκληρότερα κι εξυπνότερα για να τα μετατρέψετε σε πραγματικότητα. Να πιστεύετε πάντα…» 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT