Η παρουσία του με την Μίλαν έχει κάνει να στρέψουν το βλέμμα τους προς αυτόν, η Αρσεναλ, η Τσέλσι, η Μάτσεστερ Σίτι και προσφάτως η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ίδιος ο Ράφαελ Λεάο πάντως, αυτή τη στιγμή δεν «καίγεται», καθώς στο Μιλάνο νιώθει βασιλιάς, ενώ οι «ροσονέρι» δεν του αρνούνται παράλληλα με τις επαγγελματικές ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις να ασχολείται και με το χόμπι του, που είναι η ραπ, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο.
Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύματα ήθελαν τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί της Παρί Σεν Ζερμέν να έχει βάλει στο στόχαστρο τον παίκτη της Μίλαν, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Μέσι να φεύγει από το Παρίσι είτε για την Βαρκελώνη, είτε για τις ΗΠΑ και το MLS. Παράλληλα, ο παίκτης διέψευσε μέσω των social media, ρεπορτάζ που τον ήθελαν να έχει έρθει σε ρήξη με την ομάδα του, καθώς απαίτησε 10 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει το συμβόλαιο του το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2024.
Ο Λεάο, όμως δεν είναι μόνο ποδοσφαιριστής. Εξω από τα γήπεδα του αρέσει να «ραπάρει», ενώ ήδη μπορεί να καμαρώνει για το πρώτο του δισκογραφικό παιδί, που το ονόμασε «Το ξεκίνημα». Παράλληλα έχει συμμετάσχει και στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Longe» των BGang. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει στην ιταλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone, «μου αρέσει πολύ να ραπάρω και όταν αποσυρθώ από το ποδόσφαιρο, ίσως να κάνω αυτό στην ζωή μου».
Ο 23χρονος Λεάο περπάτησε σε ένα γνώριμο για πολλούς Πορτογάλους παίκτες, μονοπάτι. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ, όπως έχουν κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λουίς Φίγκο και ο Πάουλο Φούτρε, αν και στις λεπτομέρειες η πορεία του διαφέρει, γιατί από την Σπόρτινγκ δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο. Ένα εσωτερικό επεισόδιο οδήγησε σε πρόωρη διακοπή συμβολαίου και έτσι ο δρόμος τον έβγαλε στην Λιλ ως ελεύθερο. Εκεί κατάφερε να ξεδιπλώσει όλο του το ταλέντο και να «αναγκάσει» την Μίλαν να δώσει για αυτόν 35 εκατ. ευρώ το 2019 για να τον κάνει δικό της.
Ενας από τους ανθρώπους που έχει ζήσει τον Λεάο στο ξεκίνημά του, ήταν και Λουίς Μάρτινς, ο πρώτος προπονητής του στην ακαδημία των «λιονταριών». «Η πρώτη φορά που είδα τον Ράφαελ ήταν όταν ανέλαβα τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ακαδημίας της Σπόρτινγκ», θυμάται ο Μάρτινς και συνεχίζει: «Κάθε φορά που έβλεπα τον Ράφαελ στις πρώτες του προπονήσεις για την U17, ήταν διαφορετικός και ξεχωριστός. Ξέρετε, στη Σπόρτινγκ έχουμε δημιουργήσει τόσους πολλούς καλούς παίκτες – όπως ο Ρονάλντο και ο Φίγκο. Εξαιτίας αυτού, έχουμε τα προσόντα να βλέπουμε πότε έχουμε ξεχωριστά ταλέντα μπροστά στα μάτια μας. Τότε ήταν εύκολο να δούμε, ότι ο Ράφαελ ήταν διαφορετικός από τους άλλους».
Η διορατικότητα του Μάρτινς άνοιξε την πόρτα στον Λεάο να φορέσει τη φανέλα της U17 της Πορτογαλίας, ενώ το 2016 προωθήθηκε στην Σπόρτινγκ Β’. Σε τρεις μήνες είχε ήδη μπει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.
Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπάρχουν πάντα δυσκολίες που τόσο ο παίκτης, όσο και οι προπονητές του καλούνται να ξεπεράσουν. Στην περίπτωση του Λεάο, ο Μάρτινς και το επιτελείο της Σπόρτινγκ εντόπισαν από νωρίς δύο βασικά προβλήματα που κλήθηκαν να λύσουν. «Τη φυσική του κατάσταση, επειδή βρισκόταν στο τελικό στάδιο της σωματικής του ανάπτυξης, όμως και κάποια προβλήματα στους μύες και τις αρθρώσεις του», θα πει ο Μάρτινς.
Από τα πρώτα βήματα στο πλευρό του παίκτη βρισκόταν πάντα ο πατέρας του, ο οποίος δίνει ακόμα και τώρα πάντα το «παρών» στις διαπραγματεύσεις με την Μίλαν, έχοντας έναν άτυπο ρόλο μάνατζερ. «Ο πατέρας έμενε πάντα με τον Ραφαέλ, όποτε δεν είχε προπονήσεις. Είναι πολύ υποστηρικτικός, αλλά μπορεί να γίνει μερικές φορές και εμμονικός», θυμάται ο Μάρτινς.
Ο Ράφαελ από μικρός απέκτησε ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πατέρα του και την οικογένειά του. Αυτό του μετέφερε στους ώμους ένα μεγάλο βάρος, από την άλλη όμως του έδωσε το κίνητρο για να πετύχει. «Υπήρχε μεγάλη πίεση για να γίνει επαγγελματίας, αλλά ο ίδιος δεν το δείχνει αυτό. Όποτε του μιλάς, είναι ένας ευγενικός τύπος, πολύ συμπαθητικός. Μπορεί να ακούσει και να καταλάβει πολλά από τις μικρότερες συζητήσεις», θα πει ο Μάρτινς.
Κάθε φορά που ένας νεαρός επιθετικός στην Πορτογαλία τα πηγαίνει καλά, υπάρχουν αναπόφευκτες συγκρίσεις με τους Ρονάλντο και Φίγκο. Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση του Λεάο. «Έχω δουλέψει και με τους δύο και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι σίγουρα διαφορετικοί παίκτες», τονίζει ο Μάρτινς και συμπληρώνει: «Δούλεψα με τον Κριστιάνο σε αυτή την ηλικία και αυτό που μας έδειξε όσον αφορά το μέλλον του ήταν κάτι τελείως διαφορετικό σε σύγκριση με τον Λεάο. Ο Κριστιάνο είχε την ικανότητα να δουλεύει μέχρι το τελευταίο λεπτό των προπονήσεων και μετά να δουλεύει ακόμα περισσότερο. Αλλά ο Λεάο δεν είναι έτσι. Δουλεύει για το ελάχιστο και αυτό είναι όλο. Αυτό είναι που τους κάνει διαφορετικούς παίκτες».
Σε αντίθεση με πολλά παιδιά που ξεκινούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να μοιάσουν στον Ρονάλντο και στον Μέσι, ο μικρός Ράφαελ, ήθελε απλώς να γίνει ο Λεάο. Η υποστήριξη που είχε από την οικογένειά του τον κράτησε προσηλωμένο στο στόχο αυτό. Να γίνει μέλος, δηλαδή, της πρώτης ομάδας της Σπόρτινγκ. Η αιτία που τον έκανε να αλλάξει τη διαδρομή του ήταν τα επεισόδια στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ, όταν εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας έφτασαν μέχρι τα αποδυτήρια και χτύπησαν τους παίκτες. Ενας από αυτούς που έφυγαν τότε ήταν και ο Ποντένσε που ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ο Λεάο, πήγε στην Γαλλία και την Λιλ το καλοκαίρι του 2018, επιλογή που στη συνέχεια τον έστειλε στην Μίλαν, την οποία πέρυσι οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έπειτα από έντεκα ολόκληρα χρόνια.
Πόσο μακριά λοιπόν μπορεί να φτάσει κάποιος με το ταλέντο του Λεάο στο ποδόσφαιρο; Ο Μάρτινς λέει ότι αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Μέχρι στιγμής πάντως το παιδί που ονειρευόταν να αγωνιστεί με τη φανέλα της Σπόρτινγκ, φορά ήδη της Μίλαν των επτά Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Premier League μοιάζει με Σειρήνα που τον καλεί με το τραγούδι της, αν και εκείνος μάλλον προτιμά να ακούει και να τραγουδάει ραπ.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr