Το Παρίσι «πληγώνει» τον Μέσι

Ο Αργεντινός αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς της Παρί ΣΖ στο τελευταίο παιχνίδι με την Λιόν και η αποχώρηση δείχνει πιο πιθανή από ποτέ

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πατρίδα του είναι λαϊκός ήρωας. Τόσο στο φιλικό με το Περού, όπου χιλιάδες Αργεντινοί γιόρτασαν την κατάκτηση του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην αναμέτρηση με το Κουρασάο, στο Σαντιάγο ντελ Εστέρο, όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ σημείωσε χατ τρικ και ξεπέρασε το φράγμα των 100 γκολ (έφτασε τα 102) με την «αλμπισελέστε» και όλα έμοιαζαν ιδανικά για αυτόν.

Η επιστροφή στο Παρίσι όμως τον προσγείωσε σε μια πιο σκληρή για αυτόν πραγματικότητα. Αρκετοί από τους οπαδούς της Παρί ΣΖ τον αποδοκίμασαν έντονα πριν από την έναρξη του αγώνα με την Λιόν, όπου μάλιστα η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 1-0 και είδε τη διαφορά της από τη Λανς και την Μαρσέιγ να μειώνεται στους έξι βαθμούς εννέα στροφές πριν από το τέλος της Ligue 1.

Οι λόγοι της αποστροφής του κόσμου προς το πρόσωπό του είναι προφανείς. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μέσι δεν έχει δώσει στην Παρί ΣΖ αυτό που της λείπει και σίγουρα δεν είναι το πρωτάθλημα στην Γαλλία ή το Κύπελλο, αλλά το Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Αργεντινό στο ρόστερ τους οι Παριζιάνοι αποκλείστηκαν στη φάση των «16» και πέρυσι από την Ρεάλ, αλλά και φέτος από την Μπάγερν, με τον στόχο να χάνεται πρόωρα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά στο μέλλον του στο «Παρ ντε Πρενς». Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μέσι όταν πήγε από την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2021 λήγει το καλοκαίρι (τον Ιούνιο γίνεται επίσης 36 ετών) και οι συζητήσεις για ανανέωση μέσα στον χειμώνα έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην αμφιβολία.

Ο Τιερί Ανρί που σχολίαζε το παιχνίδι της Κυριακής για το «Amazon Prime», θέλησε να καλύψει τον Μέσι, λέγοντας ότι οι αποδοκιμασίες δεν κάνουν καλό ούτε στον ίδιο, ούτε στην ομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο Μέσι να τελειώσει την καριέρα του πίσω στο «Καμπ Νου». «Για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, δεν έφυγε όπως έπρεπε να φύγει», εξήγησε ο πρώην άσος της Αρσεναλ.

Ο Μέσι και αυτή την Κυριακή αντιμετώπισε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για αυτόν, όπως είχε συμβεί και στον αγώνα με την Ρεν, όπου επίσης η Παρί ΣΖ ηττήθηκε στο σπίτι της με 2-0. Αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, κάτι που φυσικά δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Μπαρτσελόνα. Όμως η «γυάλα» μέσα στην οποία είχε φροντίσει να τον τοποθετήσει ώστε να τον προστατεύσει από οποιονδήποτε εξωτερικό κίνδυνο η διοίκηση των Καταλανών δεν υπάρχει στο Παρίσι. Σε αντίθεση επίσης με το «Καμπ Νου», τα «πέταλα» στο «Πάρκο των Πριγκίπων» είναι σαφώς πιο σκληρά και όχι μόνο με τον Μέσι.  

Στο παιχνίδι με την Λιόν, φάνηκε ότι ο ήχος από τις αποδοκιμασίες έμεινε στα αυτιά του Αργεντινού σε όλο το 90λεπτο. Απόδειξη για αυτό μια φάση στα μισά του πρώτου ημιχρόνου όταν ο Εμπαπέ του έδωσε ένα –εύκολο για τα δεδομένα του Μέσι- γκολ. Όμως ένας στιγμιαίος δισταγμός στάθηκε αρκετός για να τον προλάβουν οι αμυντικοί της Λιόν. Συνολικά, έχασε την μπάλα 26 φορές στον αγώνα, πέντε περισσότερες από τον Εμπαπέ, που επίσης ήταν σε κακή βραδιά.

Δύσκολα βέβαια μπορεί να πει κάποιος ότι ο Μέσι επέστρεψε από το Κατάρ, αδιάφορος επειδή είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 4ης Μαρτίου, σημείωσε ένα γκολ σε κάθε ένα από τα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος που ξεκίνησε, συμπεριλαμβανομένου του νικητήριου τέρματος εναντίον της Λιλ στις καθυστερήσεις, όπως και το ένα γκολ και τις δύο ασίστ που είχε στο 3-0 επί της Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ». Ακόμα και απέναντι στη Λιόν την Κυριακή, τα στατιστικά λένε ότι ο Μέσι δημιούργησε πέντε ευκαιρίες.

Στο τέλος ο Κριστόφ Γκαλτιέ, θέλησε από την μια να προστατέψει τον παίκτη του, από την άλλη όμως έριξε και το «καρφί» του για την παρουσία του στην ομάδα. «Μπορεί να υπάρχουν προσδοκίες για τον Μέσι, ότι μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Προσπαθεί πολύ σκληρά. Δοκίμασε διαφορετικά πράγματα, κάποιες πάσες. Υπήρχαν κάποια τεχνικά λάθη στο παιχνίδι του με τις συνδέσεις. Τα σφυρίγματα, όμως είναι δύσκολο να τα δεχτείς γιατί δίνει τόσα πολλά, γκολ, ασίστ», είπε ο Γάλλος τεχνικός, στην 50η εμφάνιση του Μέσι στη Ligue 1 από τότε που έφυγε από την Μπαρτσελόνα, αν και πρόσθεσε με νόημα ότι η ομάδα του «πρέπει να επενδύσει» για να κερδίσει τίτλους και δήλωσε ότι ελπίζει οι προηγούμενοι θρίαμβοι να μην έχουν «κουράσει» κάποιους παίκτες. Αυτό το τελευταίο μέρος θα μπορούσε εύκολα να ισχύει για τον Μέσι, που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και ίσως όλα τα άλλα τώρα να ωχριούν μπροστά του, συμπεριλαμβανομένης της Παρί ΣΖ, ειδικά τώρα που οι ελπίδες της για το Champions League έχουν σβήσει για άλλη μια σεζόν.

«Το πρόβλημα με στην ομάδα είναι ότι όταν ο στόχος Νο1 δεν είναι πλέον εφικτός, φαίνεται ότι δεν μένει τίποτα, σε όλα τα επίπεδα», εκτίμησε ο προπονητής της Λιόν, Λοράν Μπλαν, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος προπονητής της Παρί ΣΖ από το 2013-16.

Είναι καθήκον του Γκαλτιέ να αναζωπυρώσει το κίνητρο, κάτι που οι back-to-back εντός έδρας ήττες, από Ρεν και Λιόν, δείχνουν ότι δυσκολεύεται να το πετύχει, ακόμα και τώρα που το καμπανάκι του κινδύνου ακόμα και για την απώλεια του πρωταθλήματος, χτύπησε.

Αλλά και για τον Μέσι, που δεν έχει καταφέρει αυτά τα δύο χρόνια στο Παρίσι να «δεθεί» με τη νέα του ομάδα, αλλά ούτε και η Παρί ΣΖ με αυτόν, το δίλημμα είναι πιο μακροπρόθεσμο. Μπορεί να βρει ξανά τη σπίθα στο Παρίσι; Ή θα προσπαθήσει να αναζητήσει καταφύγιο πίσω στη La Liga ή αλλού; Με την εμφάνιση της Κυριακής, η φλόγα, όπως και η σεζόν της Παρί ΣΖ, φαίνεται να τρεμοπαίζουν.

Πηγή: New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT