«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές

Το αναγκαίο δίπλωμα UEFA Pro για το οποίο οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θυμούνται ξανά τα μαθητικά τους χρόνια

9' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάρτιος που πέρασε ήταν δύσκολος και απαιτητικός για αρκετούς προπονητές, από την Σούπερ Λιγκ 1 ως την Γ΄εθνική. Όχι μόνο γιατί έπρεπε μέσω της δουλειάς τους στους πάγκους να καθοδηγήσουν σωστά τις ομάδες τους αλλά και γιατί παράλληλα έπρεπε να διαβάζουν τα… μαθήματά τους για να είναι έτοιμοι όταν καθίσουν στα θρανία τους και εξεταστούν από τους καθηγητές τους.

Όχι, μην φανταστεί κανείς ότι σε μια παράξενη άτυπη συμφωνία, όλοι μαζί επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να πάρουν κάποιο πτυχίο. Με βάση τις νέες επιταγές της UEFA, για να μπορέσει κάποιος τεχνικός να κοουτσάρει μια επαγγελματική ομάδα, θα πρέπει να διαθέτει το δίπλωμα προπονητικής UEFA Pro. Με κανένα άλλο δίπλωμα ακόμη και με το UEFA A΄ δεν μπορεί να κατέχει τα ηνία μιας ομάδας είτε αυτή ανήκει στην Σούπερ Λιγκ 1 είτε στην Σούπερ Λιγκ 2.

Στην 8η σχολή προπονητών ποδοσφαίρου κατηγορίας UEFA Prο, που διοργάνωσε η ΕΠΟ, συμμετέχουν συνολικά 39 τεχνικοί, χωρισμένοι σε δύο γκρουπ. Αναμεσα τους πρόσωπα που κοουτσάρουν κάθε Κυριακή στην Σούπερ Λιγκ 1 αλλά και δύο γυναίκες που έχουν γκρεμίσει και νέα «κάστρα» καθοδηγώντας από τον πάγκο ανδρικές ομάδες. Στην πρώτη φάση του πρώτου γκρουπ (18 άνδρες συμμετέχοντες + 1 γυναίκα με ειδική άδεια από την UEFA) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-25/3/2023, πήραν μέρος, πρώην πρωταθλητές Ευρώπης που φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε προπονητές, ή τεχνικούς διευθυντές, τεχνικοί με προϋπηρεσία σε επαγγελματικές κατηγορίες που για διάφορους λόγους δεν είχαν καταφέρει να πάρουν το συγκεκριμένο δίπλωμα αλλά και αυτοί που είναι σε ερασιτεχνικούς συλλόγους και θέλουν να κάνουν το μεγάλο άλμα  στο μέλλον.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, ποιοι κάθισαν στα θρανία…

1. Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την «χρυσή» εθνική του 2004, από το 2017 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με τελευταίο σταθμό της πλούσιας καριέρας του τον Παναιτωλικό, έβαλε στόχο να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Αρχικά πήρε πτυχίο από την UEFA στο sports managment με διατριβή πάνω στις μικρό́τερες ηλικιακά κατηγορίες και εν συνεχεία εντάχθηκε στο επιτελείο του πρώην προπονητή της ΑΕ Λεμεσσού Σάββα Παντελίδη. Έχοντας στην κατοχή του το UEFA Α’, ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή της Κυπριακής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-1
Δημήτρης Παπαδόπουλος

2. Φάνης Γκέκας
Ο πρώην διεθνής άσος, έκανε τα πρώτα του βήματα στους πάγκους το 2021 από την Γ΄ εθνική και τον Παναιγιάλειο.
Μόλις τρεις μήνες άντεξε τα πάμπολλα οικονομικά προβλήματα και επέστρεψε στην Τουρκία όπου έκανε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Εκεί ανέλαβε την Ακίσαπορ, την φανέλα της οποίας φόρεσε σε δύο διαφορετικές περιόδους, έχοντας συνολικά 42 αγώνες με 25 γκολ στην Α΄Τουρκίας. Ο σύλλογος αγωνίζεται πλέον στην Γ΄κατηγορία.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-2
Φάνης Γκέκας

3. Παναγιώτης Kονέ 
Ο νυν εκτελεστικός διευθυντης της ΑΕΚ και πρώην άσος της ομάδας, εδώ και καιρό παρακολουθεί το πρόγραμμα «Executive Master» της UEFA για τη διοίκηση στο ποδόσφαιρο που αφορά διεθνείς παίκτες που ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν την καριέρα τους. Παράλληλα θέλει να προσθέσει στο βιογραφικό του και το ανώτατο δίπλωμα προπονητικής, έχοντας ήδη στην κατοχή του, τα προπονητικά διπλώματα Α και Β της UEFA.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-3
Παναγιώτης Kονέ

4. Πάμπλο Γκαρσία
Ο αγαπημένος της εξέδρας των οπαδών του ΠΑΟΚ, έχει κάνει εδώ και χρόνια τα προπονητικά του βήματα, αρχικά από τα τμήματα υποδομής του «δικέφαλου του Βορρά». Ο Ουρουγουανός με την Κ-17 κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2015-16 ενώ την επόμενη σεζόν, πήρε «προαγωγή» για την Κ-19, όπου σε τέσσερις σεζόν κέρδισε τρία πρωταθλήματα εκ των οποίων τα δύο αήττητος. Ως… πιστός στρατιώτης του ΠΑΟΚ, διαδεχόμενος τον Άμπελ Φερέιρα, κατέκτησε το κύπελλο αλλά ο ερχομός του Ραζβάν Λουτσέσκου τον μετέθεσε στον ΠΑΟΚ Β΄, όπου διαχειρίζεται με επιτυχία στην ΣΛ2 τα πολλά ταλέντα της ομάδας.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-4
Πάμπλο Γκαρσία

5. Στέλιος Μαλεζάς
Ο πρώην διεθνής κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ είναι ένας από τους πολλούς λόγους που τα τελευταία χρόνια οι ακαδημίες της ομάδας παράγουν τόσα ταλέντα. Διαδέχτηκε τον Πάμπλο Γκαρσία στην Κ-19 και έχουν περάσει από τα χέρια του οι νεαροί σταρ της πρώτης ομάδας (Κωνσταντέλιας, Τζίμας, Κουλιεράκης), με τους οποίους κατέκτησε και πρωτάθλημα την σεζόν 2020-21.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-5
Στέλιος Μαλεζάς

6. Αλέξανδρος Τζιόλης 
Ο πολυταξιδεμένος παλαίμαχος διεθνής μέσος που σε ηλικία 35 ετών κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην Σαουδική Αραβία, έχοντας αγωνιστεί σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο και Σκωτία, έχει ήδη ολοκληρώσει τα σεμινάρια για τα  UEFA A΄ και Β΄. Πριν λάβει μέρος για το UEFA Pro παρακολούθησε προπονήσεις του Παναθηναϊκού, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους συνεργάτες του να τον βοηθούν στην πρακτική εξάσκηση για την απόκτηση του διπλώματος.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-6
Αλέξανδρος Τζιόλης

7. Βαγγέλης Μόρας
Με μεγάλο παράσημο την θητεία του στο Καμπιονάτο (Μπολόνια, Τσεζένα, Βερόνα, Μπάρι) ο άλλοτε διεθνής αμυντικός, έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια την προπονητική του σταδιοδρομία, από τα χαμηλά πατώματα. Το 2021 ανέλαβε τον πάγκο της Ελασσόνας που αγωνιζόταν στην Γ΄εθνική, συνέχισε με τον Απόλλωνα Λάρισας στην ΣΛ2 ενώ πλέον έχει τα ηνία του   Εθνικού Νέου Κεραμιδίου, ομάδας της Κατερίνης που συμμετέχει στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-7
Βαγγέλης Μόρας

8. Τόλης Τερζής
Ο νυν προπονητής του Αρη ήταν πάντα αυτός που έβγαινε μπροστά στις δύσκολες στιγμές. Σε κάθε απόλυση ή παραίτηση τεχνικού των «κιτρίνων», ο Βεροιώτης τεχνικός που έχει καθίσει ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της «Βασίλισσας του Βορρά», ήταν η υπηρεσιακή λύση που καθοδηγούσε με αξιοπρέπεια την ομάδα. Αυτό κάνει και τώρα στα πλέι οφ, θεωρώντας πως το UEFA Pro στο μέλλον θα του χρειαστεί εφόσον θελήσει να ανοίξει τα φτερά του προς άλλη κατεύθυνση.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-8
Τόλης Τερζής

 9. Κώστας Μπράτσος
Ο Βολιώτης προπονητής βρίσκεται στο τεχνικό τιμ του ΝΠΣ Βόλος τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα στα τοπικά πρωταθλήματα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Αχιλλέα Μπέο. Αρχικά ήταν η υπηρεσιακή λύση, όταν αποχωρούσαν οι ξένοι προπονητές, όμως πλέον έχει μονιμοποιηθεί διαφοροποιώντας τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και βελτιώνοντας σημαντικά την ανασταλτική της λειτουργία.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-9
Κώστας Μπράτσος

10. Θανάσης Στάϊκος
Ο ρούκι στην μεγάλη κατηγορία προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, είναι μια από τις εκπλήξεις στην φετινή ΣΛ 1.  Αν και ελάχιστοι πίστευαν πως μπορεί να τα καταφέρει, συνέχισε με επιτυχία το έργο της ανάδειξης νέων παικτών στον «Αγιαξ της Ηπείρου». Κάθεται στους πάγκους από το 2016 έχοντας κοουτσάρει την Ερμιονίδα και τον Παναρκαδικό ενώ πριν αναλάβει πρώτος προπονητής, ήταν βοηθός του Ηρακλή Μεταξά στους Γιαννιώτες.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-10
Θανάσης Στάϊκος

11. Ηλίας Κυριακίδης
Έχοντας αγωνιστεί σε Ιωνικό, ΑΕΚ, Λάρισα, Εργοτέλη και ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ξεκίνησε ως προπονητής στα αναπτυξιακά τμήματα του Ιωνικού, συνέχισε στην Παναχαϊκή ως βοηθός προπονητή και υπεύθυνος ανάπτυξης στα τμήματα υποδομής Κ-20, Κ-17 και Κ-15 των Πατρινών. Το καλοκαίρι του 2019 επιλέχθηκε από τη διεύθυνση της ακαδημίας της ΑΕΚ να αναλάβει τη διεύθυνση εκπαίδευσης του δικτύου ακαδημιών και από το περασμένο καλοκαίρι έχει προαχθεί σε αθλητικό διευθυντή της ακαδημίας και υπεύθυνος εκπαίδευσης δικτύου της Ενωσης.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-11
Ηλίας Κυριακίδης

12. Σωτήρης Συλαϊδόπουλος
Επί χρόνια προπονητής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, έγινε ευρύτερα γνωστός την σεζόν 2020-21 όταν κάθισε στον πάγκο των «πράσινων» ως υπηρεσιακή λύση, διαδεχόμενος αρχικά τον Ισπανό Ντανιέλ Πογιάτος και στα πλέι οφ τον Λάζλο Μπόλονι.  
Το καλοκαίρι του 2021 πήρε μεταγραφή στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας την Κ-17 των «ερυθρόλευκων». Πριν από λίγες μέρες, με την απομάκρυνση του Μίτσελ, προήχθη σε βοηθό του Ζοσέ Ανιγκό στην πρώτη ομάδα.  

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-12
Σωτήρης Συλαϊδόπουλος

13. Αλέξης Κατικαρίδης

Εδω και τρεις μήνες είναι ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών ποδοσφαίρου. Από το 2020 ήταν βοηθός του Γιώργου Κυριαζή στην Εθνική γυναικών ενώ μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, με την οποία κατέκτησε το ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο και την καθοδήγησε στο Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, φτάνοντας έως τη φάση των “32” της διοργάνωσης.

14. Νίκος Κούστας

Σε ηλικία 40 ετών, τα τελευταία 13 χρόνια είναι ευρύτερα γνωστός στο Αθηναϊκό ποδόσφαιρο, προπονώντας ερασιτεχνικές ομάδες. Μεγαλύτερη επιτυχία του λογίζεται η άνοδος της Κηφισιάς από την Γ΄εθνική στην Σούπερ Λιγκ 2. Φέτος ξεκίνησε την σεζόν στον Πανιώνιο αλλά αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο.
15. Κώστας Γεωργιάδης

Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2015 στον Αγροτικό Αστέρα, όπου αγωνίστηκε και αρκετά χρόνια ως ποδοσφαιριστής. Τα δύο τελευταία χρόνια κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή, όπου παρά τα πολλά προβλήματα κατάφερε να έχει με την ιστορική ομάδα μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.

16. Γιάννης Μάγγος
Σε ηλικία μόλις 39 ετών έχει περάσει από 10 διαφορετικούς πάγκους ομάδων της ΣΛ2 και της Γ΄εθνικής (ΑΟ Καρδίτσας, Δωτιέας Αγιάς, Αναγέννηση Καρδίτσας, ΟΦ Ιεράπετρας, Τριγλία, Απόλλων Λάρισας, ΑΕ Καραϊσκάκης, Φωστήρας, Προοδευτική, Πανελευσινιακός). Για δεύτερη φορά φέτος, κοουτσάρει την ομάδα του Φωστήρα που μετέχει στην Γ΄εθνική.

 
17. Μανώλης Σκύβαλος
Με καταγωγή από την Ιεράπετρα, ο 39χρονος κόουτς, ξεκίνησε την σεζόν 2018-19 από τον πάγκο του Ατσαλένιου στην Γ΄εθνική και συνέχισε στην ίδια κατηγορία με τους Ερμιονίδα, Αγιο Νικόλαο και Ρόδο.

18. Νίκος Σουργιάς
Ο πρώην ποδοσφαιριστης του Εργοτέλη, τα τελευταία τρία χρόνια κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Πρώτος σταθμός του ο Αγιος Νικόλαος και φέτος ο Γιούχτας Αρχάνων.

19. Κατερίνα Τσιάπανου
Γεννημένη στις 12 Ιουλίου 1978, στην Μελιβοία Λάρισας, η Κατερίνα Τσιάπανου ξεκίνησε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στον Κένταυρο Λάρισας. Επί μία πενταετία (1998-2003) αγωνίστηκε στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, για να ακολουθήσει η μεταγραφή της στον ΠΑΟΚ, όπου στα πέντε χρόνια που έπαιξε κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας (2006, 2007, 2008). Συνολικά, κατέγραψε 234 συμμετοχές στην Α’ Κατηγορία γυναικών με απολογισμό 157 τέρματα ερμάτων ενώ φόρεσε και την φανέλα της εθνικής 31 φορές.
Στα 30 της χρόνια επέλεξε να στραφεί στην προπονητική, μέσω του ΠΑΟΚ, με τον οποίο το 2009-2010 κατέκτησε τον τίτλο. Εγινε η πρώτη γυναίκα προπονητής που ανέλαβε τον πάγκο ανδρικής ομάδας, το 2018, τον Κεραυνό Αγίου Παύλου (Β’ Κατηγορία, ΕΠΣ Μακεδονίας). Εν συνεχεία γύρισε στη γενέτειρά της αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Φιλοκτήτη Μελιβοίας, επίσης ανδρική ομάδα. Εδώ και και ένα χρόνο, ανέλαβε καθήκοντα βοηθού προπονητή στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των γυναικών.

«Χτυποκάρδια» στα… θρανία για 39 προπονητές-13
Κατερίνα Τσιάπανου

Το 2024 το δεύτερο γκρουπ

Το δεύτερο γκρουπ της σχολής, θα αξιολογηθεί το διάστημα  22-27/1/2024, με 20 συμμετέχοντες και η τελική αξιολόγηση αναμένεται τον Απρίλιο του 2024. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως οι πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού Κώστας Κιάσσος, Ηλίας Κώτσιος και Γιώργος Βακουφτσής, ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού Τάσος Πάντος, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Πανιωνίου Γιάννης Κοντοές αλλά και οι Ανέστης Αναστασιάδης (ΟΦΗ, Κέρκυρα, Παναιτωλικός, Λαμία),  Γιώργος Κυριαζής (Ηρακλής, Κατάνια, Σαλερνιτάνα), Ανδρέας Σκέντζος (ΟΦΗ) Γιάννης Προβίδας (ΑΕΛ). Επίσης θα φοιτήσουν οι Κώστας Βελιτζέλος, Νίκος Θεοδοσιάδης, Παναγιώτης Κορομπόκης, Σπύρος Μαυραγάνης, Νίκος Μπαδήμας, Σάκης Παπαβασιλείου, Γιώργος Παπακώστας Χρήστος Παρασκευόπουλος, Μάνος Σουτζής, Μάρκος Στεφανίδης και Ανθούλα Σαββίδου (Ακαδημίες ΠΑΟΚ). Διευθυντής εκπαίδευσης προπονητών είναι ο Μιχάλης Μητροτάσιος και εκπαιδευτές οι Γιάννης Βονόρτας, Αγγελος Κυρανούδης και Μιχάλης Ιορδανίδης. Είναι αυτοί που ορίζουν την θεματολογία στους εξεταζόμενους. Ένα απλό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της τετράδας της άμυνας, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπου εξετάζεται καθένας ξεχωριστά αλλά και σαν γκρουπ. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου της UEFA έχει παραδώσει στην ΕΠΟ ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλάνο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ανάμεσα στα δικαιολογητικά είναι η καταβολή παραβόλου (5.500 ευρώ), το δίπλωμα UEFA A να βρίσκεται σε ισχύ αλλά και η βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος σε αναγνωρισμένο σωματείο τουλάχιστον για δύο αγωνιστικές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT