Ράσμους Χόιλουντ: ο «κλώνος» του Χάαλαντ είναι εδώ

Ράσμους Χόιλουντ: ο «κλώνος» του Χάαλαντ είναι εδώ

Ο θαυματουργός 20άχρονος έχει αρχίσει να τρελαίνει κόσμο με τις εμφανίσεις του στην Αταλάντα και την εθνική Δανίας και μοιάζει σε πάρα πολλά με τον διάσημο Νορβηγό επιθετικό.

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που γεννά είδωλα και θρέφει τη λογική των συγκρίσεων, πολύ συχνά χωρίς να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου. Άπειρα τα αφιερώματα για τους κάθε λογής «Πελέ της Αφρικής», «Μέσι των Βαλκανίων», «Μαραντόνα των Καρπαθίων», σε μια ιστορία που πάει σχοινί – κορδόνι πολύ απλά επειδή ο κόσμος του ποδοσφαίρου αγαπάει τα είδωλα, τρέφεται απ’ αυτά και θέλει να τα ζει όσο πιο κοντά του γίνεται, έστω και μέσω των… κλώνων τους. Δεν έχει καμία σημασία αν στην πορεία οι κάθε λογής νεοφερμένοι θαυματοποιοί χάνονται στη λήθη. Όλοι τους θα έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν κάποια στιγμή στα εγγόνια τους και μια ολόκληρη ζωή να αναρωτώνται τι πήγε λάθος στην καριέρα τους και έμειναν με τον χαρακτηρισμό «ο νέος Τάδε», χωρίς να αφήσουν μια κληρονομιά στο ποδόσφαιρο υπογεγραμμένη με το δικό τους όνομα.       

Η περίπτωση του Ράσμους Χόιλουντ ξεκίνησε κάπως έτσι. Το στιλ, η κοψιά του, το όνομα, η καταγωγή του, τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα του έχουν κάνει πολλούς να τον αποκαλέσουν «νέο Χόλαντ» ή «νέο Χάαλαντ» όπως επιμένουμε να προσφωνούμε τον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Σίτι εδώ στην Ελλάδα παρότι τα δύο κολλητά άλφα προφέρονται στη γλώσσα των Νορβηγών με ένα «γεμάτο» όμικρον. Αν ρωτήσεις στο Όσλο για τον Χόλαντ θα ακούσεις άπειρες ιστορίες ενώ αν τους μιλήσεις για τον Χάαλαντ, όλοι θα αναρωτηθούν «ποιος είναι ετούτος;». 

Όπως και να έχει, αυτός ο θαυματουργός 20άχρονος που έχει αρχίσει να τρελαίνει κόσμο με τις εμφανίσεις του στην Αταλάντα και την εθνική Δανίας, μοιάζει σε πάρα πολλά με τον διάσημο Νορβηγό επιθετικό. Δεν τους χωρίζουν πολλά χρόνια ηλικιακά για να δικαιολογείται σ’ αυτή τη σύγκριση η λέξη «νέος» μιας και το… πρωτότυπο του ζευγαριού δεν πρόλαβε καν να παλιώσει. Ο Ράσμους Χόιλουντ μόλις έγινε 20 ετών τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ ο Έρλινγκ Χόλαντ τον Ιούλιο θα κλείσει τα 23. Πολύ μικρή η διαφορά για να μπει η λέξη «νέος» σε κάθε προσπάθεια σύγκρισής τους. 

Κατά τα άλλα, μοιάζουν σε παρά πολλά. Είναι και οι δύο Σκανδιναβοί, ξανθομάλληδες, με ύψος πάνω από 1.90 μ, γεροδεμένοι, ίδια κοψιά, αριστεροπόδαροι, κινούνται στους ίδιους χώρους στην επίθεση, με απίστευτη ταχυδύναμη και εκρηκτικότητα, φονικές μηχανές μέσα στην περιοχή και με πολύ μεγάλη συνεισφορά σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, πέρα από τη βασική τους δουλειά που είναι το γκολ.  

Συστήθηκαν και οι δύο με ένα μεγαλοπρεπέστατο χατ τρικ στο ντεμπούτο τους στην εθνική τους ομάδα, πράγμα ασυνήθιστο για παιδιά 20 χρονών, αλλά στην πραγματικότητα ο Χόϊλουντ έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να πλησιάσει, έστω, όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που έχει πετύχει μέχρι τώρα στην καριέρα του ο Χόλαντ, πριν καν κλείσει καν τα 23 του χρόνια. 

Το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, άλλωστε, αποδίδει ξεκάθαρα τη διαφορά. Ο ανερχόμενος Δανός κατάφερε με τις εφετινές εμφανίσεις του να εκτινάξει θεωρητικά την χρηματιστηριακή του αξία πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ, ποσό που αν το προσφέρει κανείς στην Αταλάντα ούτε καν που θα το κοιτάξει, ενώ ο Νορβηγός θεωρείται ήδη η πιο καυτή μετοχή παγκοσμίως, από πλευράς προσδοκιών και αξίας. Κοστολογείται τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, παραπάνω και από τον Εμπαπέ με τον Βινίσιους, που αυτή την εποχή θεωρούνται μαζί μ’ αυτόν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ποδοσφαιρική αγορά, με βάση την αλυσίδα «παρελθόν, παρόν και μέλλον».  

Το θέμα είναι ότι ο Χόιλουντ καμία σημασία δεν δίνει στον παίκτη με τον οποίο πολλοί έχουν βαλθεί να τον συγκρίνουν. Όχι ότι τον υποτιμά, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απλώς δεν τον έχει είδωλό του, δεν προσπαθεί να τον αντιγράψει, δεν θα πήγαινε ποτέ να του πάρει αυτόγραφο, ίσως επειδή είναι πολύ κοντά την ηλικία για να προλάβει να τον κάνει… πόστερ πάνω από το κρεβάτι του. 

Υπάρχει κάποιος παίκτης που να έχει γεμίσει τα όνειρα του Ράσμους Χόιλουντ; Ναι, υπάρχει και είναι εκπρόσωπος μιας προηγούμενης γενιάς ποδοσφαιρικά, αλλά θα μπορούσε να είναι και πατέρας του βιολογικά μιας και η διαφορά της ηλικίας τους είναι ακριβώς 18 χρόνια! Ποιος είναι αυτός που έχει «μαγέψει» τον 20χρονο Δανό; Καμία σχέση με τον Χόλαντ. Ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο Ντος Σάντος Αβέιρο και είναι το απόλυτο είδωλο στα μάτια του νεαρού Δανού στράικερ! 

Εκεί λοιπόν που πάνε πολλοί να του μιλήσουν για τον Χόλαντ, ο Χόιλουντ τους απαντά για τον CR7. Από μικρό παιδί τον θαυμάζει, αυτόν είχε αφίσα πάνω από το κρεβάτι του, αυτόν προσπαθεί να μιμηθεί και τα δικά του «κόλπα» να αντιγράψει. Είναι το πρότυπό του και ο αγαπημένος του παίκτης, τον οποίο ακολουθεί από την πολύ παιδική του ηλικία, όπως έχει πολλές φορές εξομολογηθεί σε διάφορες συνεντεύξεις του: «Το είδωλό μου είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μου τον έδειξε ο πατέρας μου όταν ήμουν πολύ μικρός και έπαιζε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εγώ τον ακολούθησα στα βήματά του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μου αρέσει πολύ η νοοτροπία του και ο τρόπος που έχει για να σκοράρει. Λατρεύω το πάθος του». 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλώς μια ωραία ιστορία. Το σημαντικό για τον Χόιλουντ δεν είναι να παραμείνει στα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων ο «νέος Χόλαντ» ή να γίνει ο «Δανός Κριστιάνο Ρονάλντο»! Τη ιστορία του οφείλει να την γράψει μόνο με την δική του υπογραφή, κάτω από το δικό του ονοματεπώνυμο! Και είναι αλήθεια ότι έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά για να το πετύχει αυτό, με επιτεύγματα θαυμαστά για νέους ποδοσφαιριστές σ’ αυτήν την άγουρη ηλικία. 

Η διαδρομή του ξεκίνησε από την παιδική ομάδα της Μπρόντμπι, από την οποία έφυγε σε ηλικία μόλις 15 χρονών για να πάει να παίξει επαγγελματικά στην Κοπεγχάγη. Εκεί έγινε συμπαίκτης με τον Κάρλος Ζέκα και άρπαξε από τα μαλλιά κάθε ευκαιρία που του δόθηκε πριν καν κλείσει τα 17 του χρόνια. Αν και στο πρωτάθλημα Δανίας δεν βρήκε δίκτυα γιατί έπαιζε συνήθως 15-20 λεπτά στο τέλος των αγώνων, έμεινε για πολύ λίγο στην Κοπεγχάγη. Η Στουρμ Γκρατς εντυπωσιάστηκε από τα 5 γκολ που πέτυχε σε 10 ματς του Conference League και τον αγόρασε με 1,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο του στην Α’ κατηγορία Δανίας. Το δικό του συμβόλαιο πήγε από τις 200 χιλ., στο ένα εκατ. ευρώ ετησίως. 

Η επένδυση αυτή αποδείχθηκε «χρυσάφι» για την αυστριακή ομάδα. Ο Χόιλουντ σκόραρε στο ντεμπούτο του, πέτυχε 6 γκολ 13 αγώνες στο β’ γύρο του αυστριακού πρωταθλήματος και πριν προλάβει καλά – καλά να κλείσει ένα εξάμηνο στη νέα του ομάδα, τα 1,8 εκατ. ευρώ που έδωσε η Γκρατς στην Κοπεγχάγη, έγιναν… 17! Τόσα εκατομμύρια ευρώ της έδωσε η Αταλάντα για να τον αγοράσει τον περασμένο Αύγουστο, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως αν δεν έκανε γρήγορα αυτή την εντυπωσιακή κίνηση ή θα τον πλήρωνε πολλαπλάσια λίγους μήνες αργότερα ή θα την προλάβαινε άλλη ομάδα. Φυσικά πολλαπλασιάστηκε και το δικό του συμβόλαιο, που από το 1 εκατ. στην Αυστρία, έφτασε στα 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Αν και ξεκίνησε αθόρυβα με μόλις 1 γκολ στις πρώτες 11 συμμετοχές του στη Serie A, παίζοντας βασικός μόλις σε 4 παιχνίδια, το νερό μπήκε γρήγορα στ’ αυλάκι. Ο Χόιλουντ δεν απογοητεύτηκε από τον αποκλεισμό του από την αποστολή της Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ – αντιθέτως γύρισε την κατάσταση υπέρ του. Έκανε έξτρα προετοιμασία στο προπονητικό κέντρο της Αταλάντα μαζί με τους Κολομβιανούς επιθετικούς Ζαπάτα και Μουριέλ, κέρδισε αμέσως φανέλα βασικού με την επανέναρξη του Καμπιονάτο κι από εκεί και πέρα, όλα έγιναν μια ωραία ιστορία.. 

Σκόραρε μαζεμένα 12 γκολ με την Αταλάντα και την εθνική Δανίας (5 γκολ σε δύο επίσημες συμμετοχές) μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, άρχισαν αναπόφευκτα οι συγκρίσεις με τον Έρλινγκ Χόλαντ και η φήμη του εκτινάχθηκε στα ύψη. Αυτή τη στιγμή τα στοιχήματα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, δίνουν και παίρνουν. Θα είναι μια από τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχουν αρχίσει να τον φλερτάρουν απροκάλυπτα ή μήπως κάποια άλλη ομάδα – έκπληξη, από τα πάνω ράφια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; 

Πιθανώς το καλοκαίρι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Αυτό το παιδί, δεν κάνει βήματα παρά μόνο άλματα στην καριέρα του, με μεγάλη φόρα και πορεία συνεχώς προς τα πάνω. Λίγο μένει στην κάθε ομάδα του κι αμέσως αλλάζει επίπεδο, με μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων. Το transfermarkt γράφει ότι η χρηματιστηριακή του αξία έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγους μήνες στα 35 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά είναι στη θεωρία. Στη πραγματική ζωή, όποια ομάδα σπεύσει για να τον αγοράσει από την Αταλάντα έτσι και παραμείνει «καυτός» όπως τώρα, θα χρειαστεί να πληρώσει ένα ποσό που θα αγγίζει ή θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια! Δεν το λες και λίγο αυτό για έναν παίκτη που 1,5 χρόνο νωρίτερα, τον ήξεραν μόνο συγγενείς και φίλοι… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT