Η Νέ(μεσι)ς της Μπαρτσελόνα

Οι «μπλαουγκράνα» βλέπουν στην επιστροφή του δικού τους Λιο, την καθαρτήρια δύναμη που χρειάζονται

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κασέτες με συνομιλίες. Για τα πάντα. Για διαιτητές, για προπονητές, για μέλη της διοίκησης ακόμη και για την προσωπική ζωή ποδοσφαιριστών. Κατηγορίες για πλαστογραφίες, χρηματισμούς, φοροδιαφυγή. Μόνο ένα… πλυντήριο αυτή την στιγμή, μπορεί να βγάλει τη Μπαρτσελόνα από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και να «ξεπλύνει» τις αμαρτίες της. Ενας τόσο μεγάλος σύλλογος σε μια τόσο δεινή εξωαγωνιστική κατάσταση, αναζητεί ένα σωσίβιο για να πιαστεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό το σωσίβιο; Ο Λιονέλ Μέσι δεν νιώθει καλά στο Παρίσι και το δείχνει κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει. Ποτέ δεν περίμενε, πως λίγο μόνο καιρό μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ, οι οπαδοί της Παρί δεν θα σταματούσαν τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα πάντα. Ετσι, «ζυγίζει» τις επιλογές του λίγο πριν λήξει το συμβόλαιό του. Μια εξ αυτών είναι και η επιστροφή του στην Βαρκελώνη. Ολοι έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους και τον περιμένουν: Διοίκηση, προπονητής, υποψήφιοι συμπαίκτες του, κόσμος, ΜΜΕ. Όλοι είναι πρόθυμοι να επανορθώσουν το λάθος που έκαναν και τον άφησαν να φύγει.

Ο «Λιο» μοιάζει να έχει τρεις σκέψεις στο μυαλό του. Η πρώτη είναι να υπογράψει για έναν ακόμη χρόνο, ίσως και για δύο στην Παρί, νοιώθοντας όμως εγκλωβισμένος σε αυτό που μοιάζει περισσότερο σε έναν προσοδοφόρο γάμο. Η δεύτερη, να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο που χάραξε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σαουδική Αραβία, αποδεχόμενος την «αρρωστημένη» πρόταση των 400 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο της Αλ Χιλάλ, ακόμη κι αν αυτό τον αναγκάσει να αποχαιρετήσει μια για πάντα τα ευρωπαϊκά γήπεδα και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το τρίτο μονοπάτι οδηγεί στο MLS και την ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ Ιντερ Μαϊάμι. Θα αναγκαστεί να έχει προπονητή τον Φιλ Νέβιλ, δεν θα αποκομίσει σε καμία περίπτωση τα χρηματικά κέρδη της Σαουδικής Αραβίας και θα έχει ως μοναδικό δέλεαρ την προοπτική του Μουντιάλ του 2026 που θα γίνει σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. 

Με βάση τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Μέσι να τον καθοδηγήσει η καρδιά του. Ποτέ δεν ήθελε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και κυρίως με τον τρόπο που έφυγε τον Αύγουστο του 2021…

Ο έρωτας και το καθήκον

Η αίσθηση πως και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει κάτι στη μέση είναι αμοιβαία.

«Ο Λιονέλ και η οικογένειά του ξέρουν πόσο τους εκτιμώ. Πήρα μέρος σε διαπραγματεύσεις που δυστυχώς δεν είχαν επιτυχημένο αποτέλεσμα. Έχω ένα αγκάθι στην πλευρά μου που δεν μπόρεσε να μείνει στην ομάδα μας. Μακάρι όλα να ταιριάξουν έτσι ώστε, αυτή η κοινή ιστορία αγάπης να τελειώσει με τον Μέσι στην Μπαρτσελόνα. Όταν είσαι ερωτευμένος και χωρίζεις από κάποιον, θέλεις πάντα να μένεις ερωτευμένος. Θα είμαστε πάντα ερωτευμένοι με τον Λίο κι αυτός θα είναι πάντα ερωτευμένος με την Μπαρτσελόνα και την πόλη της Βαρκελώνης. Είμαι ένας απ’ αυτούς που πιστεύουν πως το πεπρωμένο είναι σοφό», ήταν πριν λίγες μέρες τα λόγια του αντιπροέδρου των «Μπλαουγκράνα» Ράφα Γιούστε.  

Οσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, θα ήταν τρελό να αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια του Γιούσε, έστω κι αν αξιωματούχοι του συλλόγου αποκαλούσαν πριν λίγα χρόνια τον Μέσι, «νάνο με ορμόνες» σε συζητήσεις τους στο WhatsApp, αναφερόμενοι στα λεφτά του συμβολαίου του. Η Μπαρτσελόνα μέσα από την δική της κολοσσιαία κακοδιαχείριση, δεν μπόρεσε να δώσει στον Αργεντινό το αντίο που ήθελε ή του άξιζε. Νιώθει καθήκον να διορθώσει το λάθος και σίγουρα υπάρχει κάποιο είδος αθλητικής λογικής αλλά και ρομαντισμού στην ενδεχόμενη επιστροφή του.

Σωστά ή όχι, ο σύλλογος πιστεύει ότι η επιτυχία είναι πιο πιθανή μαζί του παρά χωρίς αυτόν. Τόσο, σε ότι αφορά τα άμεσα αποτελέσματα των επιδόσεων του αλλά και σε ότι αφορά την ώθηση που θα έδινε στο κλαμπ η επιστροφή του.

Τα κίνητρα της επιστροφής

Θα ήταν αφελές, ωστόσο, να πιστέψει κάποιος ότι αυτό είναι το μόνο κίνητρο. Η προσήλωση που έχουν όλοι στην Βαρκελώνη για την επιστροφή του «βασιλιά» της, τροφοδοτείται από διάφορα συναισθήματα. Μπορεί να είναι η στοργή, η νοσταλγία, ή αυτό που αντιπροσωπεύει ο Μέσι για την πόλη.

Αλλά στον αντίποδα μπορεί να είναι και η προοπτική της κλειστής ευρωπαϊκής Super League, η παρουσία του Τσάβι Ερνάντεζ στον πάγκο της ομάδας, η ανάγκη για γρήγορη επιστροφή στις επιτυχίες αλλά και η εντολή που θα ζητήσει σύντομα στις εκλογές του συλλόγου ο Τζοάν Λαπόρτα από τις 143.000 μέλη του.

Με τον Μέσι ξανά στο «Καμπ Νου» όλα θα είναι διαφορετικά.

Η Μπάρτσα θα ανακτήσει την χαμένη της αίγλη, χωρίς αυτόν ο Λαπόρτα θα κριθεί ως ο πρόεδρος που τον άφησε να φύγει από την ομάδα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα αποκατασταθεί με μιας η φήμη του συλλόγου. Ενός συλλόγου που κάποτε απαγόρευε να υπάρχει η παραμικρή διαφήμιση στην «ιερή» φανέλα του, παρά μόνο της UNICEF και τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από σκάνδαλα.

Οι ισχυρισμοί ότι η πρώην διοίκηση προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να ενισχύσει τη δική της φήμη και να αμαυρώσει αρκετούς παίκτες και στελέχη αλλά κυρίως οι κατηγορίες για διαφθορά διαιτητών, που βρίσκονται υπό έρευνα από τις ισπανικές δικαστικές αρχές και την UEFA, έχουν προκαλέσει ένα αξεπέραστο σοκ.

Ουδείς στην Βαρκελώνη μπορεί να συμβιβαστεί με το ότι το κλαμπ πλήρωσε σε έναν πρώην αντιπρόεδρο της Ισπανικής επιτροπής διαιτησίας, τον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, περίπου 7,6 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια 17 ετών, για να έχει διαιτητική εύνοια στην προσπάθειά της για την κατάκτηση των τίτλων. Οι αντίπαλοι οπαδοί έχουν τυπώσει ψεύτικα χρήματα με την μορφή του Λαπόρτα και παρά τις διαψεύσεις της διοίκησης το κακό έχει γίνει. Ο Χαβιέρ Τέμπας πρόεδρος της La Liga έκανε λόγο  για τη «χειρότερη κρίση φήμης», ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσέφεριν μίλησε για «μία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις» που έχει δει στο ποδόσφαιρο και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πιθανή ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον σύλλογο, το καίριο χτύπημα στο κύρος του έχει επέλθει.

Ετσι, όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς είναι δύσκολο να δεχτεί ότι πρόκειται για σύμπτωση η επιδίωξη της Μπαρτσελόνα για την επιστροφή του Μέσι και μάλιστα με αυτές αυτές τις συνεχόμενες δημόσιες τοποθετήσεις αγάπης προς το πρόσωπό του. Σύνηθες είναι άλλωστε ολόκληρα κράτη να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα πιο λαμπερά αστέρια των σπορ για να τραβήξουν τα βλέμματα του κοινού, από σημαντικότερα γεγονότα.

Η αγάπη της Μπαρτσελόνα για τον Μέσι δεν αμφισβητείται αλλά η ανάγκη να τον φέρει πίσω εδώ και τώρα, ως σύμβολο της δύναμης της, ως μια υπενθύμιση αυτού που ήταν κάποτε, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο κορυφαίος από το Ροσάριο καλείται να αποφασίσει έχοντας τέσσερις επιλογές μπροστά του, που κατά βάθος είναι όλες ίδιες. Η Μπαρτσελόνα θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να κάνει μια επιστροφή στο παρελθόν, καθαρίζοντας την εικόνα της, η Παρί θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να αποδείξει την πρωτοκαθεδρία της στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η Αλ Χιλάλ θέλει να τον βάλει βιτρίνα για να καλύψει τη φήμη ενός έθνους και η Ιντερ Μαϊάμι επιδιώκει μέσω αυτού να αναπτύξει ένα πρωτάθλημα. Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει ρομαντισμός στην καρδιά κανενός. Απλά είναι επιχειρήσεις και τίποτα περισσότερο…

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT