Εγινε ξανά Μπουντεσλίγκα

Η Γερμανία αποτελεί και πάλι μαγνήτη για φιλάθλους, μάνατζερ και παίκτες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν καλοκαίρι του 2017. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, τρία χρόνια μετά το εκκωφαντικό 1-7 επί της Βραζιλίας και την κατάκτηση του Μουντιάλ, κατακτούσε και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, την ώρα που οι «μικροί» της διεθνείς κατακτούσαν και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Ελπίδων. Τα μάτια των μάνατζερ ήταν στραμμένα στους διεθνείς της, μικρούς και μεγάλους, και στο εγχώριο πρωτάθλημα, τη γεμάτη «διαμάντια» Μπουντεσλίγκα.

Από τότε πέρασαν έξι χρόνια, ένα διπλό στραπάτσο της «Νάτσιοναλμανσαφτ» στα Μουντιάλ του 2018 και 2022, αποτυχία και στο Euro πρόπερσι, εξαίρεση το Τσάμπιονς Λιγκ της Μπάγερν στο Final 8 της Πορτογαλίας, αλλά ο τροχός ξαναγύρισε.

Το γερμανικό ποδόσφαιρο αποτελεί ξανά μαγνήτη για ξένους φιλάθλους, μάνατζερ και ποδοσφαιριστές, αποτελώντας αφενός ένα εξαιρετικά –και απροσδόκητα– ανταγωνιστικό περιβάλλον ποδοσφαιρικής ποιότητας με απρόβλεπτα αποτελέσματα και πρωταγωνιστές, αλλά και πλείστα «διαμάντια» που κάνουν τους ατζέντηδες να τρίβουν τα χέρια τους και τους πλουσιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους να στρέφουν πέρα από τον Ρήνο τα βλέμματά τους για απόκτηση νέων ταλέντων, αντί της Γαλλίας που τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε με πρωτοφανή ρυθμό τις ομάδες σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία.

Φέτος η Μπουντεσλίγκα διάγει μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σεζόν της, σε αντίθεση με προηγούμενες, που η Μπάγερν καθάριζε από νωρίς τον τίτλο κι όλοι έψαχναν για τον δεύτερο. Το εκπληκτικό ξεκίνημα της άσημης Ουνιόν Βερολίνου, η αστάθεια της Μπάγερν, που πλέον πέρασε από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν στον Τόμας Τούχελ όσον αφορά την τεχνική της ηγεσία, ο παράγοντας Μουντιάλ που… ανακάτεψε την τράπουλα και η ανανεωμένη Ντόρτμουντ της μετα-Χάαλαντ εποχής, έχουν στήσει ένα πολύ όμορφο σκηνικό.

Νέα ταλέντα προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των κορυφαίων συλλόγων.

Η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, Αϊντραχτ, το νέο κανόνι της εθνικής Γερμανίας, δηλαδή ο ώριμος πλέον Νίκλας Φίλκρουγκ της Βέρντερ (16 γκολ, πέντε ασίστ σε 26 ματς), αλλά και η Φράιμπουργκ, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Ευρώπη αποκλείοντας την Μπάγερν από το κύπελλο Γερμανίας, προσθέτουν… ατραξιόν στη φετινή σεζόν στη Γερμανία, που πάντα απολάμβανε μεγάλο αριθμό τερμάτων ανά ματς και γεμάτα γήπεδα.

Δεν είναι όμως η σφιχτή Μπουντεσλίγκα ή το ανοικτό κύπελλο που προσελκύει ξένους συλλόγους και ατζέντηδες. Είναι η αυξημένη ποιότητα των νέων παικτών και η συχνή, πλέον, χρήση των γερμανικών ομάδων ως… πεδίο δοκιμής ταλέντων από άλλες χώρες.

Ετσι βλέπουμε τον καλύτερο, κατά πολλούς, παίκτη της εθνικής Αγγλίας στο πρόσφατο Μουντιάλ, τον Τζουντ Μπέλινγκαμ, να μην παίζει στα 19 του στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά στην Ντόρτμουντ, και να θεωρείται το θερινό μήλον της Εριδος.

Εχουμε ακόμη τον 20χρονο Τζαμάλ Μουσιάλα της Μπάγερν να αποτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να καλοβλέπει τον Γέρεμι Φρίμπονγκ της Λεβερκούζεν, με τον 19χρονο συμπαίκτη του Φλόριαν Βιρτζ να προτείνεται στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 100 εκατ. Βλέμματα τραβούν κι οι Κρίστοφερ Νκουνκού και Γιόσκο Γκβαρντιόλ της Λειψίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT