Η οριακή μάχη των 21 ημερών

Με έξι αγωνιστικές να απομένουν, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μπαίνουν ισόβαθμοι στην τελική ευθεία για το πρωτάθλημα

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι αγωνιστικές με 18 παιχνίδια μέσα σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων θα αποτελέσουν, μετά τη διακοπή του Πάσχα, την κορύφωση των πιο συναρπαστικών πλέι οφ στη Σούπερ Λιγκ 1.

Τα πάντα σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητή αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις θα κριθούν σε 21 ημέρες, με τις τέσσερις πρώτες στροφές να έχουν καταδείξει πράγματα που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις. Το πιο σημαντικό αναμφίβολα είναι πως από τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, οι δύο έχουν χάσει αρκετό έδαφος σε αυτή την κούρσα. Την 3η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος ήταν ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα του στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό, την 4η ο Ολυμπιακός ύστερα από την ήττα του από τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, ισοβαθμώντας στους 69 βαθμούς, βρίσκονται στο +6 από τους «ερυθρόλευκους» και στο +9 από τον «Δικέφαλο του Βορρά» αντιστοίχως, έχουν πάρει σαφές προβάδισμα και αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο μετά τη δεκαπενθήμερη διακοπή.

Αυτή η διακοπή σε συνδυασμό με την κρίσιμη 5η αγωνιστική που ακολουθεί ενδεχομένως να είναι και τα πιο καθοριστικά σημεία για τη συνέχεια της μάχης. Ο λόγος ξεκάθαρος, καθώς στις αναμετρήσεις σε Τούμπα και Φάληρο ΠΑΟΚ (κόντρα σε Παναθηναϊκό) και Ολυμπιακός (κόντρα σε ΑΕΚ) θα έχουν την τελευταία ευκαιρία τους για να ξαναμπούν στο «παιχνίδι». Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πέντε τελευταίες αγωνιστικές αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο γι’ αυτούς, έχοντας πλέον ως μεγάλο στόχο την 3η θέση. Ο τίτλος θα είναι και με τη… βούλα «κούρσα» για δύο, που θα ψάχνουν για τις επόμενες μεγάλες νίκες, έχοντας παράλληλα «κλειδώσει» τις θέσεις 1-2 που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εννοείται πως στην περίπτωση που μόνο ο ένας από τους δύο φύγει με το εκτός έδρας τρίποντο αποκτά πλεονέκτημα σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο ξεκινούν και οι συνεχείς αγώνες με παιχνίδια Τετάρτη – Κυριακή.

Η οριακή μάχη των 21 ημερών-1

Τα φαβορί

Σημαντικό κρίνεται επίσης το πώς θα επανεμφανιστούν οι ομάδες μετά τη διακοπή, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ενδεχομένως ο ρυθμός τους να επηρεαστεί. «Το πρωτάθλημα θα κριθεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου ματς», λέει εδώ και καιρό ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα κι όσο αυτό φαντάζει υπερβολικό, δεν είναι απίθανο να συμβεί. Ακόμη και το ενδεχόμενο της ισοβαθμίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, με το τρίτο και τελευταίο κριτήριο που είναι η θέση την οποία κατέλαβαν οι ομάδες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος να ανακηρύσσει τον πρωταθλητή. Σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα έχει το πάνω χέρι. Αν δει κάποιος το πρόγραμμα, πέρα από το παιχνίδι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ στη Λεωφόρο, στο οποίο ενδεχομένως να κριθεί και ο τίτλος, αφού ο νικητής θα αποκτήσει σίγουρα αβαντάζ έναντι του αντιπάλου του, υπάρχουν αγώνες στους οποίους η απώλεια βαθμών παραμονεύει. Αλλωστε, το πλεονέκτημα των -+2 βαθμών με το οποίο μπήκαν στους αγώνες οι «πράσινοι» από την κανονική περίοδο χάθηκε στο θεωρητικά πιο εύκολο παιχνίδι τους με τον Βόλο στη Λεωφόρο.

Αμφότεροι θα παίξουν με τον ΠΑΟΚ στην έδρα τους και με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, 90λεπτα απαιτητικά στα οποία όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά.

Νίκος Καραγεωργίου: Οι δύο πρωτοπόροι έχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα πλέι οφ.

Το βάθος του ποιοτικού ρόστερ της και η διαχείρισή του από τον Αλμέιδα φαντάζει το μεγάλο όπλο της Ενωσης σε αυτά τα απανωτά ματς, αν και οι συνεχείς τραυματισμοί που βγάζει λόγω της έντασης και του πιεστικού παιχνιδιού της μπορεί να αποβούν καθοριστικοί. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τα πιο ομαδικά χαρακτηριστικά, την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και τον κορμό των παικτών που αγωνίζονται από πέρυσι μαζί, «τρέχει» ένα σερί οκτώ αγώνων χωρίς να παραβιαστεί η εστία του. Συνολικά στους 30 αγώνες πρωταθλήματος ο ΠΑΟ έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη με παθητικό 12 γκολ (41 υπέρ) και απολογισμό 21 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες. Στον αντίποδα η ΑΕΚ, σαφώς με περισσότερο επιθετική διάθεση στο παιχνίδι της, έχει πετύχει σε 30 ματς 56 τέρματα και έχει δεχτεί 15, με απολογισμό 22 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Οι τελευταίες ελπίδες

Η «Κ» ζήτησε την άποψη του Νίκου Καραγεωργίου για τη συνέχεια των αγώνων. Ο έμπειρος τεχνικός με την ποδοσφαιρική θητεία του, μεταξύ άλλων, σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, δεν κρύβει πως η 5η αγωνιστική που έρχεται θα είναι η πλέον κομβική για την εξέλιξη των πλέι οφ.

«Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ καταφέρουν να φύγουν αλώβητοι, νομίζω πως μετά θα μπορούμε να μιλάμε για “κούρσα για δύο”. Οι άλλοι θα μείνουν πίσω. Φανταστείτε όμως το αντίθετο. Δηλαδή ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός να επικρατήσουν. Τότε όλα θα ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Ακούω αρκετούς να λένε πως ο ΠΑΟΚ πλέον στρέφει το ενδιαφέρον του στον τελικό του Κυπέλλου. Μα πώς μπορεί να γίνει αυτό; Δεν είναι δυνατόν ο ΠΑΟΚ να πάει να παίξει στον τελικό έχοντας συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα στα πλέι οφ. Αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Με νίκη επί της ΑΕΚ μπορεί να πλησιάσει στους τρεις βαθμούς από την κορυφή. Αρα λοιπόν όλα θα είναι ανοικτά σε περίπτωση που ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εκμεταλλευθούν τις έδρες τους».

Ο 60χρονος προπονητής δεν κρύβει πως οι πορείες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ μέχρι στιγμής αποδίδουν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. «Πρόκειται για δύο ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και τώρα στα πλέι οφ. Είναι βασισμένες στα πλάνα των προπονητών τους, που μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά προσεγγίζουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, αν εξαιρέσει κανείς μια δυσκολία στο σκοράρισμα, είναι αποτελεσματικός στις έστω και λίγες φάσεις που δημιουργεί. Σημαντικό ρόλο σε αυτό φυσικά έχει και η διαδικασία του τακτικού πλάνου και του τρεξίματος. Η ΑΕΚ μέσω του επιθετικού τρόπου παιχνιδιού της και της ανελέητης πίεσης καταφέρνει να εξουθενώνει τον αντίπαλο. Κερδίζει επίσης πολλά από τις αλλαγές λόγω του βάθους που έχει στο ρόστερ της. Οσοι μπαίνουν στο χορτάρι όχι μόνο αντικαθιστούν επάξια όσους βγαίνουν, αλλά κάνουν και τη διαφορά. Δεν διακρίνω κούραση, νομίζω πως σε θέματα δυνάμεων και ψυχολογίας και οι δύο ομάδες είναι στο ίδιο μήκος κύματος».

Τι συμβαίνει όμως με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ; «Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, ο Ολυμπιακός πληρώνει το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν είχε σταθερό πλάνο, άλλαξε προπονητές και παίκτες, ενώ όσοι κάθισαν στον πάγκο του δεν μπόρεσαν να βρουν την απαιτούμενη αγωνιστική χημεία. Εννοείται πως δεν συμφωνώ με καμία από τις αλλαγές στην τεχνική ηγεσία του. Είχε πολύ καλό προπονητή (σ.σ. Μαρτίνς) και δεν καταλαβαίνω γιατί το καλοκαίρι πήρε την απόφαση να τον διώξει. Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρά ομάδα του προπονητή του, μια ομάδα που παίζοντας ίσως το πιο ισορροπημένο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, προωθώντας παράλληλα νέα παιδιά. Πιστεύω πως είναι στις δυνατότητές του να διεκδικήσει την τρίτη θέση στα πλέι οφ», τονίζει ο κ. Καραγεωργίου.

Τέλος υπάρχει και ακόμη μία μάχη με φόντο ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο: «Στην κόντρα του Βόλου με τον Αρη για την πέμπτη θέση, αν και το ρόστερ του Αρη είναι σαφώς πιο ποιοτικό, το γεγονός πως εδώ και καιρό η ομάδα του Βόλου έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτά τα δύο ματς μού δείχνει πως θα είναι καλά διαβασμένος και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που θα πάρει το εισιτήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT